Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος : Στην Θεσσαλονίκη η άνοδος και η πτώση του "Τσάρλυ"


Αρκεί μία και μόνη στιγμή, ένα λάθος, μια ατυχία ή μια κακοήθεια, για να καταστρέψει μια καριέρα ή -ακόμη χειρότερα- μια ολόκληρη ζωή. Μια τέτοια περίπτωση ταλαντούχου και πολλά υποσχόμενου καλλιτέχνη του οποίου η καριέρα καταστράφηκε απότομα όταν είχε ήδη γίνει δημοφιλής, ήταν και ο Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος, ο επονομαζόμενος "Τσάρλυ". 

Ο κατήφορος της καριέρας του και της ζωής του ξεκίνησε με την προφυλάκισή του για «αποπλάνηση ανηλίκου και αρπαγή επί σκοπώ ακολασίας». Άλλοι είπαν πως επρόκειτο για πλεκτάνη εκβιασμού από τους γονείς της ανήλικης «αποπλανηθείσας» προκειμένου να του αποσπάσουν χρήματα και άλλοι πως επρόκειτο για μια μηχανορραφία που του έστησε η Χούντα η οποία είχε ενοχληθεί από τους στίχους, την «γιεγιέδικη» μουσική του και το όλο ύφος του που ήταν εντελώς διαφορετικό από το σύνθημα «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» των συνταγματαρχών.

Ο Εξαρχόπουλος γεννήθηκε στην Τήνο το 1953 και στην Αθήνα έμενε Κεφαλληνίας και Φυλής, στον Άγιο Παντελεήμονα. Το 1970 έγινε μέλος των Νοστράδαμος. 
Οι «Νοστράδαμος» ήταν ένα από τα γνωστότερα ελληνικά γκρουπ τα οποία την δεκαετία του ’70 κυριαρχούσαν στην ροκ σκηνή της χώρας που τότε έκανε τα πρώτα της βήματα. 

Στην αρχική σύνθεση του συγκροτήματος συμμετείχαν ο Στέλιος Φωτιάδης, ο Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος με το ψευδώνυμο «Τσάρλυ» και η τραγουδίστρια Κρις Κινγκ. Λίγο αργότερα η τετράδα ολοκληρώθηκε με την προσθήκη της Δέσποινας Γλέζου, ανιψιάς του Μανώλη Γλέζου και του Γιάννη Ρίτσου, η οποία ήταν πρώην μέλος των Poll.

Το συγκρότημα πήρε το όνομά του από το Γάλλο προφήτη Νοστράδαμο. 
Πριν αποκτήσει το όνομά του και γίνει ευρύτερα γνωστό, το συγκρότημα εμφανίζονταν ως support group των Πελόμα Μποκιού και σιγά σιγά βρήκε μεγάλη απήχηση στο κοινό της εποχής αρχίζοντας τις δικές του εμφανίσεις. Η πρώτη τους συναυλία ήλθε στις 17 Νοεμβρίου του 1972, στα εγκαίνια του club Romeo.

Δύο χρόνια μετά τον σχηματισμό τους, το 1972, ήλθε η κορυφαία στιγμή για το συγκρότημα. Οι «Νοστράδαμος» έλαβαν μέρος στο φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Δωσ’ μου το χέρι σου». 
Η εκπληκτική εμφάνιση του συγκροτήματος στη σκηνή συνάρπασε κοινό και κριτικούς και τους χάρισε το βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου συνθέτη και εκτελεστή.
Η επιτυχία τους ήταν εντυπωσιακή. 

Το single του τραγουδιού που κέρδισε στο φεστιβάλ πούλησε 9.000 αντίτυπα μέσα σε μόλις ένα μήνα. Το 1972 κυκλοφόρησαν τον δίσκο με τον ομώνυμο τίτλο «Νοστράδαμος», ενώ ακολούθησαν και 7 singles, (Δώσ’ μου το χέρι σου /Τα Παραμύθια της γιαγιάς (1972), Μαγική Πολιτεία/Τι Συμβαίνει (1973), Ήταν Δώδεκα παιδιά/Μη Μιλάς γι’ αυτούς (1973), Φίλε μου/Το παιδί (1973), Όνειρο/Δέκα μέρες πριν πεθάνω (1974), Έλα κοντά μου/ Χλωμό φεγγάρι (1974), Και πρέπει/Ο κόσμος βουβός (1974).

Το 1973 ήταν η κρίσιμη χρονιά για το συγκρότημα που είχε φθάσει στο ζενίθ της δημοτικότητάς του, δίνοντας δεκάδες συναυλίες. Ένα ροζ σκάνδαλο ανάμεσα στον τραγουδιστή Τσάρλυ, τον ηχολήπτη του γκρουπ και μια ανήλικη θαυμάστριά τους από την Καβάλα, θα αποδεικνυόταν καταστροφή για την πορεία τους, αφού το γεγονός έγινε πρωτοσέλιδο στον Τύπο και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί δέχθηκαν εντολή από την Χούντα να πάψουν να μεταδίδουν πλέον τα τραγούδια τους.

Τον Μάρτιο του 1973 το συγκρότημα βρισκόταν για περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα. Ξαφνικά μέσα στο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης που διέμεναν τα μέλη του συγκροτήματος εισέβαλαν άνδρες της αστυνομίας και της ασφάλειας και πέρασαν χειροπέδες στον Τσάρλυ και τον ηχολήπτη των «Νοστράδαμος».

Ο Τσάρλυ και ο ηχολήπτης των Νοστράδαμος, με χειροπέδες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, με την κατηγορία απολάνησης ανήλικης. Μάρτιος 1973.



Η 16χρονη κοπέλα ήταν μια φαν τους που ακολούθησε τον εμφανίσιμο τραγουδιστή του συγκροτήματος μέχρι το ξενοδοχείο του και προσπάθησε να τον συναντήσει. 

Όπως είπε η τραγουδίστρια του συγκροτήματος Κρις Κινγκ, η κοπέλα έμαθε τον αριθμό του δωματίου του Τσάρλυ και βρέθηκε εκεί με τη θέλησή της και σκοπό την ερωτική επαφή. Ο τραγουδιστής ήταν παρέα με τον τεχνικό του συγκροτήματος. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε η Κρις Κινγκ, οι δύο νέοι ήρθαν σε επαφή με την κοπέλα, μη γνωρίζοντας ότι ήταν ανήλικη. Λίγο αργότερα, μετά από καταγγελία των γονιών της κοπέλας, πραγματοποιήθηκε έφοδος στο δωμάτιο του Τσάρλυ και οι δύο Νοστράδαμος συνελήφθησαν.

Ο πατέρας της κοπέλας ζήτησε για να αποσύρει την μήνυση ένα τεράστιο χρηματικό ποσό. Οι Νοστράδαμος, συμφώνησαν να δώσουν τα χρήματα, λέγοντας όμως μετά, ότι όλη η υπόθεση ήταν στημένη για να γίνει εκβιασμός και να κερδίσει έτσι τρία διαμερίσματα ο πατέρας της κοπέλας.
«Οι δύο Νοστράδαμος κατηγορήθηκαν για αποπλάνηση ανηλίκου και εκούσια απαγωγή επί σκοπού ακολασίας 16χρονης μαθήτρια από την Καβάλα», έγραφε ο Τύπος της εποχής.

Σύμφωνα με κάποια σενάρια, η όλη ιστορία ήταν μια καλοστημένη υπόθεση εκβιασμού από την πλευρά των γονιών της κοπέλας που ήθελαν να κερδίσουν τρία διαμερίσματα αλλά τελικά κατέβασαν τις απαιτήσεις τους σε ένα υπέρογκο για την εποχή ποσό. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν λόγο για 300.000 ή 400.000 δραχμές.

Οι συνάδελφοί του Τσάρλυ συγκέντρωσαν τα χρήματα, τα έδωσαν στην οικογένεια της «αποπλανηθείσας» και ο νεαρός σταρ βγήκε από τη φυλακή, καθώς η μήνυση αποσύρθηκε. Το βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών ανέφερε ότι η πράξη τους «δεν προκάλεσε σκάνδαλο, ούτε διέγερση της κοινής γνώμης» και ενέκρινε την αποφυλάκισή τους.

Προκειμένου ο Τσάρλυ να ξεχρεώσει φίλους και συναδέλφους για τα χρήματα που έδωσαν τότε στην οικογένεια της κοπέλας, εγκατέλειψε την μουσική και αναγκάστηκε να εργαστεί σε λαϊκά κέντρα που τότε έδιναν καλές αμοιβές.

Ουδέποτε αποσαφηνίστηκε αν η ιστορία αυτή είχε στηθεί πράγματι και από ποιόν. Σύμφωνα με μία άποψη, η «αποπλάνηση», μπορεί και να στήθηκε σε συνεργασία με την Χούντα και την αστυνομία, για να χτυπηθεί το συγκρότημα και η ροκ ψυχεδέλεια στην Ελλάδα. Και πράγματι, μετά από αυτό το περιστατικό, τα τραγούδια του συγκροτήματος ουσιαστικά απαγορεύτηκαν και δόθηκε με εγκύκλιο εντολή στα σχολεία να μην πηγαίνουν οι μαθητές σε συναυλίες των Νοστράδαμος.

Μία απόπειρα που έκαναν λίγο αργότερα να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ της Γιουροβίζιον αποδείχθηκε άκαρπη, αφού το ταξίδι απαγορεύτηκε από την Χούντα.

Στην συνέχεια, η Δέσποινα Γλέζου θα παρέμενε στο συγκρότημα έως το 1975 οπότε διαλύθηκε, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα, το 1974 είχαν αποχωρήσει ο Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος και η Chris King και αντικαταστάθηκαν από την Ρένα Παγκράτη και τον Μιχάλη Λαμπρόπουλο.

Με το που έφυγε από το γκρουπ, ο Ιπποκράτης έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό με τις συνεχείς συμμετοχές του στο φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης μεταξύ 1975 και 1978 και το 1976 είχε συγκλονίσει το κοινό τραγουδώντας τον «Θάνατο του κλόουν». Συμμετείχε στο Χριστουγεννιάτικο LP του Κώστα Τουρνά «Επί γης ειρήνη» (1974) και στο «Τρωικός πόλεμος» (ελληνική ροκ όπερα). Η τελευταία του δισκογραφική απόπειρα καταγράφηκε το 1988.

Η σκοτεινή υπόθεση της απαγωγής, σφράγισε την μετέπειτα πορεία του Τσάρλυ. 
Όπως όλα δείχνουν έπαθε κατάθλιψη και γι αυτό εγκατέλειψε το συγκρότημα. Φαίνεται όμως ακόμη πως και στην διάρκεια της προφυλάκισης, κάτι συνέβη και είναι πιθανό να κακοπέρασε στην φυλακή. Ο Τσάρλυ με το όλο αθωότητα πρόσωπο μεταβλήθηκε σε κάτι σαν τέρας. 
Έπεσε στα ναρκωτικά και άρχισε το εμπόριο ηρωίνης, ενώ συνελήφθη και για εμπόριο όπλων. Την τελευταία φορά που τον συνέλαβαν, την δεκαετία του 1990, τον έπιασαν με 10 κιλά ηρωίνη, χειροβομβίδες και καλάσνικωφ.

Ο Τσάρλυ βρέθηκε νεκρός στο Τζάνειο Νοσοκομείο, εκεί όπου νοσηλεύονται οι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού, από υπερβολική δόση ηρωίνης στις 21 Μαρτίου 2000, σε ηλικία μόλις 47 ετών. Πέθανε δύο χρόνια μετά την φυλάκισή του λίγο πριν διαξαχθεί η δίκη του και λέγεται πως δολοφονήθηκε, αφού στη δίκη και για να αποφύγει τα ισόβια, ενδεχομένως να έδινε τα ονόματα εκείνων που για λογαριασμό τους, διακινούσε τα όπλα.

Τον Ιανουάριο του 2003, δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου (ΒΗΜΑ, 5/1/2003) αναφέρονταν σε εγκληματίες που απλώνουν τα δίχτυα τους μέσα στον Κορυδαλλό για ληστείες, παροχή προστασίας και εκβιασμούς, καθώς και διακίνηση ναρκωτικών μέσα στις φυλακές. Στο κύκλωμα αναφέρθηκαν και 2 γυναικεία ονόματα όπου οδηγήθηκε η έρευνα του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας. Επρόκειτο για δύο κρατούμενες: την Ρωσίδα Ολγα Βελενάκοβα και την Μαριάνθη Πατσέλη. 
Η τελευταία ήταν η χήρα του Ιπποκράτη Εξαρχόπουλου.
Νεότερη Παλαιότερη