Εκκωφαντική...σιωπή Δήμου της Μακεδονίας, για τις "Πρέσπες"

Η ....εκκωφαντική σιωπή Δήμου της Μακεδονίας, για την "Συμωνία των Πρεσπών"
Ο Δήμος Αριστοτέλη στη Χαλκιδική με έδρα την Ιερισσό, τηρεί "σιωπή ιχθύος" για το φλέγον αυτό ζήτημα, ωσάν να μην υφίσταται.
Τόσο ο Δήμαρχος της περιοχής και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζούμπας, όσο και νέος Υποψήφιος της Παράταξης του κ. Τσακνής, όσον αφορά το Μακεδονικό ζήτημα, δεν έχουν δώσει κάποια ....σημάδια ζωής !!!

Ο περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, συζητά με τον Χρήστο Μάτη στο freesunday.gr, τα σχέδιά του για τον δήμο που δίχασε η αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης στην επένδυση της εξόρυξης του χρυσού και υποστηρίζει με πάθος ότι κάποιοι στη Χαλκιδική –και όχι μόνο– έχουν χτίσει καριέρες πάνω σε αυτόν τον διχασμό και κάποιοι άλλοι, που το παίζουν ενωτικοί, δεν βλέπουν την ώρα να ρίξουν λάδι στη φωτιά.

Είχε ακουστεί τον τελευταίο καιρό ότι μετά την εκλογή σας στο περιφερειακό συμβούλιο θα θέλατε να είστε υποψήφιος βουλευτής. Γιατί επιλέξατε την αυτοδιοίκηση;
Ναι, αυτό ήταν το αρχικό σχέδιο. Όμως, ξέρετε, ένας πολιτικός που έχει συναίσθηση του ρόλου του ως λειτουργού που υπηρετεί την τοπική κοινωνία που εκπροσωπεί οφείλει να ακούει αυτή την κοινωνία. Ήταν τόσο συχνή και έντονη η απαίτηση των συμπολιτών μου να ηγηθώ μιας ενωτικής προσπάθειας για τον Δήμο Αριστοτέλη, που ένιωσα ότι ήταν χρέος μου, καθήκον μου, να ανταποκριθώ. Και αυτό αποφάσισα να πράξω, κλείνοντας τα αυτιά στις κοινοβουλευτικές «σειρήνες». 
Ο Δήμος Αριστοτέλη χρειάζεται να ξαναγίνει το επίκεντρο της συζήτησης για τους σωστούς λόγους και αυτό είμαι αποφασισμένος να επιτύχω ως δήμαρχος, με τη βοήθεια και τη συμβολή όλων, εφόσον αποφασίσουν οι συμπολίτες μου να τους υπηρετήσω ως δήμαρχος και για όσες τετραετίες το αποφασίσουν. Αποφάσισα, βλέπετε, να εμπιστευτώ την κοινωνία, αφουγκραζόμενος τις ανάγκες της. Τώρα ζητώ από την ίδια κοινωνία να με εμπιστευτεί, για να οικοδομήσουμε έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό δήμο, πρότυπο προόδου και σύνθεσης δυνάμεων.

 Ο Δήμος Αριστοτέλη έχει έναν ισχυρό συμβολισμό. Μία μεγάλη επένδυση, η οποία δεν προχωράει γιατί συναντά πολλά πολιτικά εμπόδια. Είναι η λειτουργία των μεταλλείων το κύριο θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης;
Όσο περνά από το χέρι μου, δεν θα επιτρέψω να επαναληφθεί η διχαστική μονοθεματική αντιπαράθεση του παρελθόντος. Ανεξάρτητα από τις δικές του προσωπικές απόψεις, ένας δήμαρχος οφείλει να είναι εκπρόσωπος όλων των δημοτών και να συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή. Όχι να την υπονομεύει.
 Ο Δήμος Αριστοτέλη δεν είναι μόνο τα μεταλλεία. Είναι πολλά άλλα πράγματα. Όμως, σίγουρα, ένα από τα ζητήματα των εκλογών στον δήμο μας θα είναι η στάση της δημοτικής αρχής όσον αφορά την επίπτωση του θέματος στην κοινωνική συνοχή. Αυτό είναι και το δικό μου μέλημα. Ο δήμος οφείλει να αντιμετωπίζει με την ίδια επιμέλεια τόσο την αγωνία εκείνων που ανησυχούν για θέματα υγείας και περιβάλλοντος όσο και την αγωνία εκείνων που ανησυχούν για το εργασιακό τους μέλλον και την πιθανή απώλεια ενός σημαντικού πυλώνα ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. 
Να βοηθήσει τους πολίτες να συναντηθούν εκεί όπου οι αγωνίες τους συμπίπτουν. Γιατί συμπίπτουν. Ούτε οι πρώτοι θέλουν την ανεργία και την υπανάπτυξη ούτε οι δεύτεροι αδιαφορούν για την υγεία των οικογενειών τους και των παιδιών τους. Ο δικός μου ρόλος θα είναι να το δουν αυτό όλοι και να βρούμε μονοιασμένοι τις σωστές απαντήσεις.

Υπάρχει η εντύπωση ότι η τοπική κοινωνία είναι οριζόντια διχασμένη. Αν είναι σωστή, πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα; Αν είναι λάθος, πώς θα αλλάξετε την εικόνα;
Αυτό που είναι αλήθεια, και το αντιλαμβάνομαι όπου κι αν συζητώ, είναι πως η κοινωνία κουράστηκε να είναι διχασμένη και μάλιστα για το χατίρι άλλων. Διότι είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι κάποιοι στη Χαλκιδική –και όχι μόνο– έχουν χτίσει καριέρες πάνω σε αυτόν τον διχασμό. Και κάποιοι άλλοι, που το παίζουν ενωτικοί, δεν βλέπουν την ώρα να ρίξουν λάδι στη φωτιά. Προσωπικά αρνούμαι να παίξω το παιχνίδι τους. 
Γι’ αυτό προτίθεμαι ως δήμαρχος να εισάγω αντικειμενικές προϋποθέσεις τοποθέτησης του δήμου σε όλα τα σχετικά ζητήματα. Όπως στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που προτίθεμαι να υπογράψω με το ΤΕΕ/ΤΚΜ. Αυτή είναι η δουλειά του δήμου. Να αναζητά τις απαντήσεις που θα κάνουν τους δημότες να νιώσουν ασφαλείς. Όχι να κραυγάζει, όχι να υποδαυλίζει τον φόβο. Να τον διερευνά και να τον απομακρύνει.


Για την κυβέρνηση, η διακοπή της λειτουργίας των μεταλλείων είναι ένας βαρύς πολιτικός στόχος. Είναι σωστή η εντύπωση που υπάρχει, ότι η διοίκηση του δήμου είναι κομματικό παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ; Για παράδειγμα, ο Δήμος Αριστοτέλη ήταν ο ένας από τους δύο δήμους που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση για το συλλαλητήριο για το όνομα…
Το γεγονός ότι η παρούσα δημοτική διοίκηση ταυτίζεται σε μια σειρά θεμάτων με τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ είναι ορατό και αισθητό. Είναι όμως δημοκρατικό της δικαίωμα να το πράξει και να κρίνεται και γι’ αυτό. Η σιωπή της για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι η καλύτερη απόδειξη της ταύτισής της με τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορείς να είσαι ο δήμος που φέρει το όνομα του μεγαλύτερου Μακεδόνα των επιστημών και της φιλοσοφίας, του Αριστοτέλη του Σταγειρίτη, να σιωπάς στην εκχώρηση της μακεδονικής ταυτότητας έξω από το πλαίσιο του ελληνικού έθνους και να πιστεύεις ότι δεν θα κριθείς γι’ αυτό. Ως «Ομοφωνία», εγώ και οι συνεργάτες μου, είμαστε αποφασισμένοι τον Αριστοτέλη να τον αναδείξουμε σε ζωντανό πρεσβευτή της ελληνικής παρακαταθήκης της Μακεδονίας.


Μπορεί η αυτοδιοίκηση να αποτελέσει μέρος της λύσης ή θα οδηγηθεί ο δήμος σε μια κομματική αναμέτρηση;
Δεν το βλέπω ως αναμέτρηση. Και σίγουρα όχι ως κομματική αναμέτρηση. Είναι όμως μια σύγκριση αντιλήψεων. Από τη μια η αντίληψη της εσωστρέφειας, του διαχωρισμού των πολιτών σε φίλους και εχθρούς με βάση τις απόψεις τους για τα μεταλλεία ή σε φασίστες και «προοδευτικούς» με βάση τις απόψεις τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών. 
Από την άλλη είναι η δική μας αντίληψη, πως όλα συζητιούνται, όλα κρίνονται, αλλά μεταξύ συμπολιτών. Όχι μεταξύ εχθρών. Ο μοναδικός μου εχθρός είναι η διχόνοια. Και αν θέλουμε με κάτι να αναμετρηθούμε, θα αναμετρηθούμε με τα προβλήματα, με τις ανάγκες για καλύτερους δρόμους, για σύγχρονη ψηφιακή εξυπηρέτηση του πολίτη, για καλύτερη περίθαλψη, για δουλειές, αλλά και με τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου Αριστοτέλη. Θα αναμετρηθούμε με την ικανότητά μας να τις αξιοποιήσουμε και να τις μετατρέψουμε σε πηγή πλούτου για τον τόπο και τους ανθρώπους του.



Με τον βαρύ συμβολισμό των μεταλλείων, όμως, κινδυνεύουν να μπουν σε δεύτερη μοίρα τα άλλα θέματα στα οποία πρέπει να έχει απαντήσεις η δημοτική αρχή. Τι νομίζετε ότι έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα και δεν το έχει αντιμετωπίσει σωστά η απερχόμενη διοίκηση;
Θα αναφέρω ένα-δυο παραδείγματα. Επί χρόνια ακούμε για την επένδυση στον τουρισμό και πως αυτός είναι το μέλλον του Δήμου Αριστοτέλη. Ή πως τα μεταλλεία δεν είναι η μόνη λύση για δουλειές. Και δεν διαφωνώ καθόλου πως για την ανάπτυξη του δήμου μας είναι ένας σημαντικός πυλώνας ο τουρισμός. Και συμφωνώ πως πρέπει να αναζητήσουμε και άλλες διεξόδους ενίσχυσης της απασχόλησης πέραν των μεταλλείων. 
Τι έγινε όμως προς αυτή την κατεύθυνση, εκτός από αποσπασματικές ενέργειες και συνθήματα χωρίς συνέχεια; Τίποτα. Κανένα ουσιαστικό όραμα. Εμείς σκοπεύουμε το οικουμενικό όνομα του Αριστοτέλη, για παράδειγμα, να το κάνουμε οικουμενικό προορισμό στην πράξη. Και όχι μόνο στο φιλοσοφικό πεδίο αλλά και στο επιστημονικό, στο ερευνητικό και στο επιχειρηματικό. Ο στόχος μας για τη δημιουργία ενός Αριστοτελικού Ινστιτούτου Επιστημών και Επιχειρηματικότητας, με συνεδριακό κέντρο, γραφεία και σύγχρονες υποδομές, θα αποτελέσει βασικό εργαλείο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, άρα και της απασχόλησης, προς νέες κατευθύνσεις.

Νεότερη Παλαιότερη