Επιασαν την τρελή που έβαζε βελόνες σε φρούτα

Υπό κράτηση τέθηκε η κύρια ύποπτη στην υπόθεση με τις φράουλες στις οποίες είχαν βάλει βελόνες ραψίματος. Πρόκειται για πρώην υπάλληλο γεωργικής μονάδας που παράγει φράουλες. Υπάρχουν φόβοι να πέσει θύμα αντιποίνων.
Σάλος είχε προκληθεί για εβδομάδες στην Αυστραλία τον Σεπτέμβριο μετά τον εντοπισμό βελόνων που είχαν τοποθετηθεί σε κάποιες παρτίδες φράουλες. Η ενέργεια έφερε σε απόγνωση τους παραγωγούς, καθώς είχε προκληθεί πανικός στους καταναλωτές, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε ξεσπάσει επιδημία από φάρσες.

Περισσότερα από 200 κρούσματα με φράουλες που είχαν βελόνες καταγράφηκαν μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο εξαιτίας πόνου στο στομάχι ενός άνδρα που είχε καταναλώσει φράουλες. Παρόμοιο περιστατικό καταγράφηκε και στη Νέα Ζηλανδία.

Οι αστυνομικές αρχές του Κουίνσλαντ, πολιτείας στη βορειοανατολική Αυστραλία, ανακοίνωσαν την Κυριακή τη σύλληψη και στη συνέχεια την απαγγελία κατηγοριών για 7 περιπτώσεις με φράουλες που περιείχαν βελόνες σε μια 50χρονη έπειτα από “εκτεταμένες και περίπλοκες έρευνες”.

Η Μάι Ουτ Τρινχ εργαζόταν σε μια αγροτική μονάδα στην οποία είχαν παραχθεί ορισμένες από τις φράουλες στις οποίες βρέθηκαν βελόνες.

Παρουσιάστηκε σήμερα στο δικαστήριο, το οποίο δεν δέχθηκε να την αφήσει ελεύθερη με εγγύηση, υπό τον φόβο ότι θα πέσει θύμα αντιποίνων, σημειώνει η εφημερίδα The Australian.

Η κατηγορούσα αρχή υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ήταν η 50χρονη που τοποθέτησε στις αρχές Σεπτεμβρίου βελόνες σε φράουλες από “μοχθηρία” και για λόγους “εκδίκησης”.

Ο αξιωματούχος της αστυνομίας Τζον Γουάκερ δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Μπρισμπέιν ότι η ύποπτη είχε θέση “επιβλέποντα στην αγροτική μονάδα”. Η Courier Mail γράφει από την πλευρά της ότι η ύποπτη εργαζόταν όπως πιστεύεται στην εταιρεία Berrylicious and Berry Obsession, μια από τις μονάδες παραγωγής που βρέθηκαν στο επίκεντρο του σκανδάλου.

Την πρόδωσε το DNA στις φράουλες
Ο Γουάκερ έκανε λόγο για “ισχυρές” ενδείξεις και κυρίως για την παρουσία DNA.

Η αστυνομία, διευκρίνισε, δέχθηκε συνολικά πληροφορίες για 230 κρούσματα με φράουλες που είχαν βελόνες από 68 εταιρείες, στην πλειοψηφία τους στο Κουίνσλαντ. Οι περισσότερες από αυτές περιείχαν βελόνες ραψίματος.

Ένας αριθμός περιπτώσεων αφορούσε φάρσες.

“Είναι ίσως μια από τις πιο ευαίσθητες έρευνες στην οποία έχω συμμετάσχει”, σημείωσε ο Γουάκερ.

Η Ένωση Παραγωγών Φράουλας του Κουίνσλαντ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη σύλληψη της 50χρονης, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι καθώς η κα Τρινχ κατηγορείται για επτά κρούσματα με φράουλες μέσα στις οποίες είχαν τοποθετηθεί βελόνες απομένουν πάρα πολλές περιπτώσεις για τις οποίες απομένει ακόμη να εντοπιστούν οι ύποπτοι.

Η υπόθεση είχε αναγκάσει τα σουπερμάρκετ να αποσύρουν τις φράουλες από τα ράφια τους και τους καλλιεργητές να καταστρέψουν μεγάλα αποθέματα παραγωγής που δεν είχαν πουλήσει.

Επίσης μετά την υπόθεση αυτή οι αρχές σκλήρυναν την νομοθεσία αυξάνοντας σε 15 χρόνια την ποινή κάθειρξης που μπορεί να επιβληθεί σε κάποιον που κρίνεται ένοχος για δηλητηρίαση τροφίμων.

“Δεν γελάμε”, είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. “Δεν μπορούμε να το δεχτούμε, δεν μπορούμε να το δεχτούμε καθόλου σε αυτήν τη χώρα”, είχε προσθέσει, χαρακτηρίζοντας “δειλό” και “σκουλήκι” όποιον το έκανε.
ΑΠΕ – ΜΠΕ
Νεότερη Παλαιότερη