Eυλαμπία Τσιρέλη : «Δέντρα και Δάση της Μέσης-γης. Μυθολογία, Συμβολισμός, Αναφορικότητα»

Ο ρόλος του Μύθου στο έργο του πατέρα του Φανταστικού, Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν
(Θεσσαλονίκη, Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, 19:30) 
Οι Εκδόσεις Δαιδάλεος σας προσκαλούν σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα: «Ο ρόλος του Μύθου στο έργο του πατέρα του Φανταστικού, Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, μέσα από το βιβλίο «Δέντρα και Δάση της Μέσης-γης. Μυθολογία, Συμβολισμός, Αναφορικότητα», της Ευλαμπίας Τσιρέλη. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, στην Εθνικής Αμύνης 27, Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στις 19:30.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο κ. Στήβεν Τέιγκλ (συγγραφέας, creative writing, Fulbright fellow Α.Π.Θ.), η κα Ευλαμπία Τσιρέλη (συγγραφέας του βιβλίου, εκπαιδευτικός, Υποψήφια Διδάκτωρ Βιβλικής Θεολογίας Α.Π.Θ.). Συντονίζει και προλογίζει η κα Ειρήνη Γαμβρού (Φιλόλογος, Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής). Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
 
Από το οπισθόφυλλο
Η Ευλαμπία Τσιρέλη σε αυτή τη μελέτη της, όχι μόνο περιγράφει με ακρίβεια τη σημασία των δέντρων στη ζωή και το έργο του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν, αλλά ανοίγει και ένα εντελώς νέο πεδίο έρευνας και ανακάλυψης νέων πτυχών του έργου του, συνδέοντας το πλούσιο ερευνητικό της πεδίο των αρχαίων μυθολογιών -ευρωπαϊκών και μεσοποτάμιων- αλλά και το βιβλικό, που αμφότερα ήταν οικεία και αγαπητά στον καθηγητή. Το βιβλίο της, μεταφέρει τον αναγνώστη σε έναν κόσμο συμβόλων, εικόνων, μύθων, μοτίβων και αρχετύπων, βαθιά ριζωμένων στην ανθρώπινη σκέψη και φαντασία. Το δέντρο, όπως η ίδια ανακαλύπτει και αποκαλύπτει στους αναγνώστες, έχει έναν καθόλα ζωτικό ρόλο σε αυτό το γοητευτικό μωσαϊκό».

Η συγγραφέας
H Eυλαμπία Τσιρέλη είναι συγγραφέας και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Είναι υποψήφια Διδάκτωρ Βιβλικής Θεολογίας στο Α.Π.Θ., με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ερμηνεία της Παλαιάς Διαθήκης.
Ειδικεύεται στους μύθους και τα μυθολογικά και θρησκευτικά σύμβολα της αρχαίας Μεσοποταμίας, όπως το δέντρο και το ερπετό. Συνδυάζει τις δύο μεγάλες της αγάπες, τη Βιβλική Θεολογία και τη λογοτεχνία του φανταστικού, αναλύοντας τη μεταξύ τους σχέση, σε ομιλίες, σεμινάρια και συνέδρια. Έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Βιβλική Εταιρεία στη μετάφραση του κειμένου της Παλαιάς Διαθήκης στη νέα ελληνική.
Το 2014 δημιουργεί το εργαστήρι συγγραφής Imaginarium που εδράζεται στον εκδοτικό όμιλο Πηγή, όπου διδάσκει συγγραφή και επιμέλεια κειμένου. Επιμελείται και μεταφράζει λογοτεχνία, ενώ συντονίζει και ανθολογεί συλλογικές εκδόσεις. Από το 2017, εργάζεται ως θεολόγος στο Αρσάκειο Γυμνάσιο-Λύκειο Θεσσαλονίκης.
Μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Φαντασίας Fantasmagoria που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ συντονίζει και τη Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.

Άλλα έργα της από τις εκδόσεις μας:
– Το Ιερό Δέντρο. Οι Μύθοι και οι Συμβολισμοί του (εκδόσεις Δαιδάλεος, 2014)
– Χρόνειρα. Παράξενες διηγήσεις κι αδέσποτα ποιήματα (εκδόσεις Πηγή, 2015)
Νεότερη Παλαιότερη