Ο καιρός, μέχρι και την Πέμπτη- Που θα χιονίσει

Άστατος και κρύος αναμένεται να είναι ο καιρός το διήμερο των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τα νέα προγνωστικά στοιχεία. Έτσι, τόσο ανήμερα των Χριστουγέννων (Τρίτη 25/12) αλλά και τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων (Τετάρτη 26/12) θα εκδηλωθούν βροχές, σποραδικές καταιγίδες σε νότιες θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, και χιόνια σε ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πιθανώς σε βόρειες πεδινές περιοχές.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική πτώση καθώς ψυχρές αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη κινούνται προς τη χώρα μας, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν τα 8, και πιθανώς τοπικά τα 9 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, από σήμερα Κυριακή 23/12 έως και τη Δευτέρα 24/12 δεν αναμένονται σημαντικά φαινόμενα, πέρα από τοπικές βροχές οι οποίες θα πέσουν κατά κύριο λόγο στα δυτικά το απόγευμα της Δευτέρας 24/12. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 13 βαθμούς στα βόρεια και τους 17 στα νότια, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 6 με 7 μποφόρ.

Σημαντική θα είναι η μεταβολή που θα παρουσιάσει ο καιρός ανήμερα των Χριστουγέννων (Τρίτη 25/12), καθώς και τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων (Τετάρτη 26/12), οπότε ψυχρές αέριες θα φτάσουν και θα επηρεάσουν την χώρα μας όπως μπορείτε να στις εικόνες που ακολουθούν. 

Στον πρώτο χάρτη παρουσιάζεται η θέση των αερίων μαζών την παραμονή των Χριστουγέννων (Δευτέρα 24/12), ενώ στον επόμενο η θέση τους ανήμερα των Χριστουγέννων (Τρίτη 25/12). Ως αποτέλεσμα, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ραγδαία πτώση, αρχικά στα βόρεια και κατόπιν σε όλη τη χώρα. Ολικός παγετός θα επικρατήσει στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας.


Παράλληλα θα πέσουν βροχές, χιόνια σε ορεινά και ημιορεινά και πιθανώς πεδινά της βόρειας χώρας, και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στις νότιες θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά τις βορειότερες περιοχές και σταδιακά θα επεκταθούν στα κεντρικά και νότια. Οι άνεμοι στα πελάγη στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 8 και πιθανώς τα 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο δεν θα ξεπερνούν τα 6 με 7 μποφόρ. Στον χάρτη αριστερά μπορείτε να δείτε τις περιοχές όπου αναμένονται φαινόμενα έως το μεσημέρι της Τρίτης 25/12, ενώ σε αυτόν δεξιά την αναμενόμενη διεύθυνση και ένταση του ανέμου το πρωί της Τρίτης 25/12.

Η αναμενόμενη κατανομή του ολικού υετού (βροχή/χιόνι) έως το μεσημέρι της ημέρας των Χριστουγέννων (αριστερά) και η διεύθυνση και ένταση του ανέμου το πρωί της ίδιας ημέρας (δεξιά).

Στην Αττική αναμένεται άστατος καιρός, με βροχές κατά περιόδους. Χιόνια αναμένονται στα ορεινά του νομού και πιθανώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, από το πρωί της Τρίτης 25/12 έως και τις πρώτες ώρες της Πέμπτης 27/12. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις έως 5 με 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης των Αθηνών θα φτάσει τους 9 με 10 βαθμούς την Τρίτη 25/12 και μόλις τους 6 με 7 την Τετάρτη 26/12.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται άστατος καιρός κυρίως την ημέρα των Χριστουγέννων (Τρίτη 25/12), οπότε θα πέσουν βροχές και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά του νομού έως και το μεσημέρι. Πιθανότητα για ασθενή πρόσκαιρη χιονοπτωση υπάρχει και για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση και στο κέντρο της πόλης δεν θα ξεπεράσει τους 5 με 6 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 5 με 6 μποφόρ. Την Τετάρτη 26/12 ο καιρός θα παραμείνει καλός ενώ η θερμοκρασία και οι άνεμοι δεν θα παρουσιάσουν αξιόλογη μεταβολή.

Την Πέμπτη 27/12, ο καιρός αναμένεται βελτιωμένος σε όλη τη χώρα, όμως η θερμοκρασία θα παραμείνει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.
Νεότερη Παλαιότερη