Θεσσαλονίκη : Oμαδική έκθεση ζωγραφικής στην "Υδρία"

Το Ιδρυμα Πολιτισμού "ΥΔΡΙΑ" σας προσκαλεί
στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής των
Σώτου Ζαχαριάδη, Γιάννη Μαβίδη και Ανδρέα Τσορτανίδη
την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018 στις 8 το βράδυ.

Τη βραδια θα πλαισιώσει μουσικό σχήμα με παραδοσιακές μελωδίες και τραγούδι

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1960, ο ζωγράφος Σώτος Ζαχαριάδης έχει διαγράψει μια ιδιαίτερη πορεία στο χώρο της Τέχνης. Μαθήτευσε δίπλα σε τοπικού ζωγράφους της πόλης ενώ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκης το 1984 στην γκαλερί Πανσέληνος. Πρόκειται για εναν πολυδιάστατο καλλιτέχνη, καθώς πέρα από τις πολυάριθμες ατομικές εκθέσεις και τις ακόμη περισσότερες συμμετοχές του σε ομαδικές, ο Σώτος, όπως τον γνωρίζει το κοινό, έχει στο ενεργητικό του και συμμετοχές σε περφόρμανς, διοργάνωση καλλιτεχνικών συμποσίων και φεστιβάλ, διαλέξεις και ομιλίες, διδασκαλίες, σεμινάρια. Από το 1989 έως το 1994 φιλοξένησε Έλληνες και ξένους ζωγράφους στην δική του Art Gallery Sotos, ενώ από το 1992 έως το 1997 διοργάνωνε το διεθνές καλλιτεχνικό φεστιβάλ Art Village. Τα έργα που εκθέτει στο Ίδρυμα "ΥΔΡΙΑ" αποτελούν παράγωγα μιας σειράς έργων μεγαλύτερων διαστάσεων με θέμα το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, που ο ζωγράφος δημιούργησε επί τόπου το καλοκαίρι. Η απουσία της ανθρώπινης μορφής είναι αισθητή, η πινελιά καθαρή, οι γραμμές λιτές και το χρώμα ατόφιο και έντονο. Οι πίνακές του μοιάζουν σχεδόν αυτόφωτοι, το φως υπάρχει χωρίς να φαίνεται. 

Ο Γιάννης Μαβίδης γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα ενώ από το 1957 ζει στη Θεσσαλονίκη. Αυτοδίδακτος, έμαθε από τον πατέρα του, ερασιτέχνη ζωγράφο, να σχεδιάζει και να χειρίζεται τα χρώματα. Άρχισε να ζωγραφίζει συστηματικά από το 1973 και είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε. Υπήρξε συνεργάτης της μικρής πινακοθήκης "Διαγώνιος" επί σειρά ετών. Έργα του υπάρχουν στις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Τελλογλείου Ιδρύματος, του Μουσείου Βορρέ καθώς και σε άλλες αίθουσες τέχνης αλλά και ιδιωτικές συλλογές. Τα ερεθίσματά του προέρχονται από την οπτική πραγματικότητα, κυρίως από το φυσικό περιβάλλον. Πρόκειται για παραστατικά έργα στα οποία η αφαίρεση είναι έκδηλη, ενώ από τα πρόσωπα απουσιάζει η πρόδηλη έκφραση χωρίς να υπολείπονται αυτής. Το θέμα προσεγγίζεται με τρόπο απλό, χωρίς φλυαρία. Ακόμη και τα χρώματα είναι καθαρά και έντονα, με σταθερή την επιλογή του λαδιού ως υλικό στη ζωγραφική του. 

Ο Ανδρέας Τσορτανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το ,όπου και πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής και σχεδίου κοντά στο ζωγράφο Ανδρέα Ζαμπέτογλου. Μετά από πολλά ταξίδια στην Ευρώπη και την Αφρική μετανάστευσε στη Γερμανία όπου από το 1974 έως το1979 σπούδασε Desing και Ζωγραφική στην Ακαδημία της Κολωνίας. Έλαβε μέρος σε πολυάριθμες ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στο εξωτερικό. Το Φθινόπωρο του 1997 επέστρεψε οριστικά στη Θεσσαλονίκη. Εδώ ξεκίνησε μια καινούργια σειρά θεμάτων πειραματιζόμενος με οργανικά υλικά όπως κερί, μέλι, βούτυρο, γράσο, πίσσα κ.α. Μια πρώτη παρουσίαση της δουλειάς αυτής έγινε το Νοέμβριο του 2001 στο Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης. Το 2005 εκπροσώπησε τη Θεσσαλονίκη στη Κολωνία στα πλαίσια πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ αδελφών πόλεων. Στα έργα που παρουσιάζει στο Ίδρυμα 'ΥΔΡΙΑ' έχει χρησιμοποιήσει υλικά από μέλισσες, όπως κερί, κερήθρα κ.ά.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2019

Ώρες λειτουργίας έκθεσης:
Δευτέρα- Σάββατο 11.00 - 15.00
Τρίτη & Πέμπτη και 18.00 - 21.00

Ίδρυμα Πολιτισμού "ΥΔΡΙΑ"
Τάσου Αρβανιτάκη - Φάλκου & Τιτίκας Αρβανιτάκη
Παπαμάρκου 28, Πλατεία Άθωνος, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 221289 & 6977 238 110
Νεότερη Παλαιότερη