Σφοδρές αντιδράσεις σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, για την "Συμφωνία των Πρεσπών"

Η συμφωνία των Πρεσπών έχει ψηφιστεί πια από την Ελληνική Βουλή όμως οι αντιδράσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας. Εντονότερα είναι βέβαια τα συναισθήματα στην Μακεδονία αλλά και σε ολόκληρη την βόρεια Ελλάδα και όλο και περισσότεροι θεσμικοί παράγοντες άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σε κοινωνικούς χώρους ενεργοί πολίτες τοποθετούνται πάνω στο φλέγον αυτό ζήτημα.

Δήλωση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα για την επικύρωση της «Συμφωνίας των Πρεσπών» από τη Βουλή των Ελλήνων

Μετά την επικύρωση της «Συμφωνίας των Πρεσπών» από τη Βουλή των Ελλήνων, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Πολύ κακή η σημερινή εξέλιξη για την Ελλάδα. Η κύρωση της "Συμφωνίας των Πρεσπών" από την κυβερνητική πλειοψηφία - "μπάλωμα" είναι επιζήμια και εξαιρετικά επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα. Η αναγνώριση συνδυαστικά "μακεδονικής" εθνότητας, γλώσσας και ονόματος στα Σκόπια όχι μόνο δεν λύνει κανένα ζήτημα αλλά θα δημιουργήσει και νέα μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον, καθώς πυροδοτεί τον αλυτρωτισμό των γειτόνων. Η Μακεδονία και η χώρα μπαίνουν από σήμερα σε περιπέτειες και πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις νομικές και διπλωματικές δυνατότητες για να αποφύγουμε τα δεινά που έρχονται».



Ταχιάος: «Να ανατρέψουμε τις σοβαρές συνέπειες της Συμφωνίας» 
Την ξεκάθαρη αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών εκφράζει ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη – Υπεύθυνα» τονίζει την ανάγκη για κοινή προσπάθεια όλων των Ελλήνων ώστε να ανατραπούν οι «σοβαρές συνέπειες» που προκάλεσε η Συμφωνία.

Παράλληλα, σημειώνει πως εάν οι Θεσσαλονικείς τον επιλέξουν ως δήμαρχο, δεσμεύεται «να κρατήσει ψηλά το φρόνημα και την υπερηφάνεια των Μακεδόνων, αλλά και να αποτρέψει έναν καταστροφικό διχασμό σε προδότες και πατριώτες».

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο Νίκος Ταχιάος:
«Είμαι ξεκάθαρα αντίθετος στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ούτε οι ρίζες μου στο Κρούσοβο, ούτε τα βιώματα που μου μεταφέρθηκαν από μια γιαγιά που ήταν ζωντανή ιστορία, ούτε η γνώση του Μακεδονικού, μου επιτρέπουν να συμβιβαστώ με την κατασκευή της μακεδονικής ταυτότητας που απλόχερα ο κύριος Τσίπρας πρόσφερε στην κυβέρνηση των Σκοπίων.
Επειδή λοιπόν το Μακεδονικό υπάρχει στο DNA μου, θέλω να είμαι πολύ μετρημένος και στα λόγια και στις πράξεις μου. Οι συνεργοί του κυρίου Τσίπρα σε αυτή την μεγάλη διπλωματική αποτυχία ξεκίνησαν την καριέρα τους σαν υπερπατριώτες για να την τελειώσουν ως ικέτες για μια υπουργική καρέκλα.

Οι σημερινοί Έλληνες πρέπει να εργαστούμε για την ανατροπή των σοβαρών συνεπειών της Συμφωνίας που είναι ήδη ορατές. Tο οφείλουμε στις γενιές των Ελλήνων και Μακεδόνων που έρχονται. Ο επόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο άνθρωπος που θα έχει στα χέρια του το όνομα της σπουδαίας αυτής πόλης, οφείλει να κρατήσει ψηλά το φρόνημα και την περηφάνεια των Μακεδόνων, αλλά και να αποτρέψει έναν καταστροφικό διχασμό σε προδότες και πατριώτες. Αυτή είναι η δική μου δέσμευσή».


Ο γνωστός γιατρός από την Καλαμαριά και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Διαμαντής Γκολιδάκης, μας έκανε δήλωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει :

"ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΑΣ, Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019. Μια ημέρα θλίψης.153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της συμμαχίας των προθύμων, με τη συνεισφορά των ΑΝΕΛ, ύψωσαν το χέρι τους και ψήφισαν «Ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών. Παραχώρησαν έτσι στα Σκόπια την μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Υποχώρησαν από την πάγια εθνική θέση τριών δεκαετιών που είχε διαμορφωθεί από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και έξι Πρωθυπουργούς.
....Ωστόσο, χρέος μας την επόμενη ημέρα, είναι να μην επιτρέψουμε το διχασμό της κοινωνίας που επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ως υπεύθυνη πατριωτική δύναμη οφείλουμε να  καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να αμβλύνουμε τα επιζήμια αποτελέσματα της συμφωνίας, ιδίως στον τομέα των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με το ζήτημα της χρήσης του όρου «μακεδονικός». Να προστατεύσουμε με αυτό τον τρόπο τα συμφέροντα της Ελλάδας, τόσο των επιχειρήσεων όσο και των πολιτών της Μακεδονίας μας...."

Δήλωση του Δημάρχου Πολυγύρου, Αστερίου Ζωγράφου, για τη συμφωνία των Πρεσπών

Ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος, με αφορμή τη ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:
"Περιμέναμε έστω και την υστάτη ώρα να πρυτανεύσει στους βουλευτές μας η Πατριωτική και Εθνική λογική και να σεβαστούν την φωνή της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού, που θα οδηγούσε στην καταψήφιση της άκυρης και επαίσχυντης συμφωνίας των Πρεσπών.
Δεν το έκαναν όμως !!
Καταδικάζω όλα τα παραπάνω και είμαι το ίδιο θυμωμένος και ντροπιασμένος με την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού.
Θα συνεχίσουμε των αγώνα για την ακύρωση της συμφωνίας με κάθε νόμιμο μέσο προς όφελος της Χώρας μας".

Ο Γιώργος Τσιουπλάκης, επιχειρηματίας του τουρισμού από τη Χαλκιδική μαζί με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Χαλκιδικής, κ. Νίκο Χατζηαλέξη, μας δήλωσαν :
 Γιώργος Τσιουπλάκης

Νίκος Χατζηαλέξης

"Κατάπτυστος  ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η προδοσία των ΑΝΕΛ. 
Το θέατρο του παραλόγου, πρώτη φορά Αριστερά....! 
Αποφράδα ήμερα για την Ελλάδα και τον απανταχού Ελληνισμό. 
Όσον αφορά την βουλευτή Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ κα Κατερινα Ιγγλεζη, εμείς την θεωρούμε ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ όπως επίσης θεωρούμε άκρως προδοτική την στάση της προς τον Ελληνικό λαό και το Ελληνικό Εθνος. 
Σας ερωτούμε κα Ιγγλεζη, με τι θράσος παραδίνετε την Μακεδονία και σε ποιους ;;
 Ντροπή και αίσχος...
 Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ-ΖΉΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ-ΖΗΤΩ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"


Η τοποθέτηση του βουλευτή Χαλκιδικής, Γιώργου Βαγιωνά στην Ολομέλεια για τη Συμφωνία των Πρεσπών:
«Κύριοι συνάδελφοι, από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισα πως για μένα η συμφωνία είναι κάκιστη.
Ουδεμία αναφορά δεν γίνεται σε αυτήν για το βέτο του Βουκουρεστίου. Τι περιλάμβανε;

1)Απαλοιφή κάθε αλυτρωτικού στοιχείου με συνταγματική αναθεώρηση και μια κοινή ονομασία έναντι όλων (erga omnes).

2)Το ονοματολογικό: Πρώτα λύση και μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Αυτά τα κερδίσαμε με πολύ κόπο το 2008, όταν απέναντι μας είχαμε τον Γκρουέφσκι. Δέκα και πλέον χρόνια μετά, δεν έχει γίνει τίποτα. Ποια είναι η συνταγματική αναθεώρηση, πως εκλείπουν τα αλυτρωτικά στοιχεία; Δεν έχει έρθει καν στην Ελληνική Βουλή το υποτιθέμενα αναθεωρημένο σύνταγμα των Σκοπίων. Δεν φροντίσατε κύριοι της κυβέρνησης για να διατηρήσουμε τα κεκτημένα αυτά, δεν πολεμήσατε γι’αυτά, τα παραδώσατε αμαχητί.

Εμείς κρατήσαμε τη γραμμή αυτή, ενώ εσείς από την πλευρά σας, με βάση την ιδεολογία σας, ξεκαθαρίζατε πως δεν σας πείραζε και το σκέτο Μακεδονία (όπως είχαν δηλώσει ρητά οι υπουργοί Γαβρόγλου, Τσακαλώτος, Χριστοδουλοπούλου κι ο «πολύς» Καρανίκας).

Τεράστια είναι η διαφορά μας, η απόσταση που μας χωρίζει.

Αναλυτικά- σημείο προς σημείο- σας τα επεσήμανε όλα τα τρωτά της συμφωνίας ο συνάδελφος, ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Εγώ θα σταθώ σε τέσσερα μόνο:

1)Το επίσημο όνομα-erga omnes- θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», αλλά είναι βέβαιο ότι θα μείνει σκέτο «Μακεδονία», ακόμα και χάριν συντομίας.

2)  Πρώτη φορά αναγνωρίζουμε ως γλώσσα τους τη «μακεδονική». (Άγγελος Συρίγος- Ευάνθης Χατζηβασιλείου- Καθημερινή 21/1/2019)

3) Υπάρχουν σημεία που μπορεί να επαναφέρουν τον αλυτρωτισμό στο προσκήνιο. Π.χ. εάν επιχειρήσουν ιδρύσουν στην Ελλάδα κέντρο μελέτης προώθησης και προβολής της «μακεδονικής» γλώσσας ή μιας οργάνωσης «Μακεδόνων» που ζουν στην Ελλάδα, θα είναι πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίσουμε νομικά, έχοντας  αποδεχτεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών την ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας.

4)Η ιθαγένεια τους θα είναι «μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Γίνεται χρήση του όρου nationality (που μεταφράζεται και ως ιθαγένεια και ως εθνικότητα), για να ικανοποιηθούν οι δυο αλβανόφωνοι βουλευτές των Σκοπίων.

Κύριοι, η Ιστορία είναι ο καμβάς του μέλλοντος και η συμφωνία που επιβάλλετε, δεσμεύει αμετάκλητα τη χώρα. Προχωρήσατε σε αυτήν χωρίς καμία ενημέρωση της Βουλής, ενώ το 2008 οι επαφές της κυβέρνησης με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου ήταν διαρκείς.

Αγνοείτε σκοπίμως πως οι διεθνείς συμβάσεις δεν είναι νόμοι που αλλάζουν με άλλους νόμους.

Εύχομαι οι λαοί να ζουν πάντοτε ειρηνικά, χωρίς προβλήματα. Αλλά τα Βαλκάνια αποτελούν την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης και οι σημερινές συνθήκες με κάνουν να φοβάμαι ακόμα και αιματοχυσία, εθνικό ακρωτηριασμό. Κάτι που αν όντως γίνει, δεν θα το ζήσουμε εμείς, αλλά οι επόμενες γενιές. Αυτές υποθηκεύετε.

Μιλάτε συνεχώς ως λαοπλάνοι- που είστε- για μαγικές λύσεις, για τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Για εμένα, η καλύτερη δυνατή λύση στο θέμα, θα ήταν να ξεχάσουν τελείως τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» ή παραγώγου αυτής. Όλες οι χώρες του κόσμου να την αναγνωρίσουν, εμείς ΟΧΙ.

-Κύριε πρωθυπουργέ, είστε ηγεμών και ως τέτοιος χαρακτηρίζεστε  από έπαρση, επιθετικότητα, πανουργία, θράσος, διχαστικό λόγο και πράξεις.

Κατηγορείτε τους αντιπάλους σας, λέτε οτι είναι αγύρτες, γερμανοτσολιάδες, Τσολάκογλου κα. Κι εσείς ο ίδιος άλλοτε υπόσχεστε την «κατάργηση των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο», άλλοτε λέτε, «θα βαράμε νταούλι και θα χορεύουν οι αγορές», «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Και μετά διχάζετε τους Έλληνες  και ενώνετε τους Σκοπιανούς.

Είναι αδύνατη η συνεννόηση μαζί σας ακόμα και για τα Εθνικά: Ελλάς-Σκόπια: 0-5.

Γι’αυτό θα σας κρίνει σύντομα και η Ιστορία και ο Λαός, όπως σας αξίζει.

Η Μακεδονία είναι μόνο μια και είναι Ελληνική.»


Ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων ενισχύεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών
«Ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται, αλλά ενισχύεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στην εφ. «Παραπολιτικά».

Σημειώνει ότι οι μελλοντικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ στην ΕΕ «θα αποτελέσουν ένα εργαλείο πίεσης προς τα Σκόπια», αναφέροντας, στη συνέχεια, ότι «εφόσον αυτή η συμφωνία έχει κυρωθεί, αποτελεί διεθνή συμφωνία και το κράτος έχει συνέχεια» και ότι «το μείζον που ήταν η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, έχει ήδη κριθεί».

Χαρακτηρίζει «ευπρόσδεκτη» εκ μέρους του την ένταξη στη ΝΔ των βουλευτών Αμυρά και Ψαριανού, αν και, όπως σημειώνει, αυτές είναι αποφάσεις του προέδρου της ΝΔ.

Αναφορικά με ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες της ΝΔ, είπε ότι «εάν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις και έχουμε πεντακομματική Βουλή, προφανώς μόνο με το ΠΑΣΟΚ», προσθέτοντας ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών, η ΝΔ «θα επιδιώξει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις γιατί αυτό χρειάζεται ο τόπος».

Ο κ.Γεωργιάδης εκφράζει την πεποίθησή του ότι δεν υπάρχει «απολύτως καμία εμπλοκή κανενός πολιτικού προσώπου» στο θέμα της Novartis, στηριζόμενος, μεταξύ άλλων και στο «απλό δεδομένο ότι η φαρμακευτική πολιτική την εποχή του Μνημονίου ελεγχόταν και καθοριζόταν από την τρόικα. Άρα δεν θα είχε κανένα νόημα η Novartis να "λαδώσει" κανέναν πρωθυπουργό και υπουργό, όταν ήξερε ότι οποιαδήποτε απόφαση ευνοϊκή προς τη Novartis θα μπορούσε να μπλοκάρει από την τρόικα στο πλαίσιο της εφαρμογής του Μνημονίου».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σημειώνει ότι «ασφαλώς και υπάρχει σκάνδαλο Novartis, με καταρχήν με την έννοια του «επηρεασμού γιατρών ή άλλων παραγόντων της αγοράς με αθέμιτα μέσα για να ευνοηθεί η αύξηση του μεριδίου της Novartis στην αγορά» το οποίο, όπως είπε, «το έχουν κάνει προφανώς και άλλες εταιρείες».

«Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο πια σκάνδαλο Novartis το οποίο μπορεί και να αποδειχθεί πράγματι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης και έχει να κάνει με το πώς η κυβέρνηση Τσίπρα προσπάθησε να χειραγωγήσει δικαστές, εισαγγελείς και μάρτυρες με σκοπό να στοχοποιήσει πολιτικούς αντιπάλους» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Κάνει λόγο για μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ήδη από το στάδιο της προ-διαδικασίας τα οποία «ενισχύουν την υποψία ότι εδώ υπάρχει μια μεγάλη σκευωρία, την οποία η ΝΔ θα αποκαλύψει όταν γίνει κυβέρνηση». «Να είστε σίγουροι ότι οι σκευωροί και οι συκοφάντες δεν θα μείνουν ατιμώρητοι» καταλήγει στην συνέντευξή του ο Α. Γεωργιάδης.

Θα συνεργαστούμε με όποια κυβέρνηση ακυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών
«Η Ένωση Κεντρώων θα ζητήσει δημοψήφισμα μετά τις εκλογές για να δούμε εάν ο λαός εγκρίνει την συμφωνία των Πρεσπών και όποιο κόμμα δεχθεί αυτό τον όρο και τα 11 σημεία του κόμματός μας, τότε θα παρέχουμε στήριξη στην νέα κυβέρνηση χωρίς ανταλλάγματα και υπουργικές καρέκλες. Είμαι αποφασισμένος να συνεργαστώ και με τον διάβολο αρκεί η συμφωνία των Πρεσπών να ακυρωθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης, σε συνέντευξή του το πρωί στην ΕΡΤ, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι στην υπόθεση της συμφωνίας των Πρεσπών, λειτούργησε ως «τύραννος», «δεν έλαβε υπόψη του την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, τη Βουλή και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πήρε μόνος του όλο το βάρος της κατάπτυστης συμφωνίας».

Ο κ. Λεβέντης επανέλαβε τη θέση του ότι η Συμφωνία λειτουργεί σε βάρος των εθνικών συμφερόντων, σημείωσε ότι η Ένωση Κεντρώων «από την ίδρυσή της διαφωνεί στην παράδοση της λέξης Μακεδονία και επεδίωξε πάντα να βρεθεί λύση με σεβασμό στην ιστορίας της Ελλάδος» και προσέθεσε: «Έπρεπε να δώσουμε στα Σκόπια βοήθεια, οικονομική μέσω επενδύσεων, έρευνας, τεχνολογίας, λιμενικές χρήσεις στη Θεσσαλονίκη, ώστε να πειστούν οι γείτονές μας να αλλάξουν όνομα».

Σε ερώτηση για την συγκρότηση ψηφοδελτίων του κόμματος, ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι θα βάλει στα ψηφοδέλτια όλα τα ονόματα των υποψηφίων χωρίς αποκλεισμούς, ακόμη και εκείνων που τον έχουν στεναχωρήσει και ο λαός θα μας κρίνει όλους, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά δε την ημερομηνία εκλογών, εκτίμησε ότι όλα είναι ανοιχτά με μεγαλύτερες πιθανότητες η εθνικές εκλογές να πραγματοποιηθούν το Μάιο, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο αιφνιδιασμού.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι νατοϊκή
«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι νατοϊκή» και το «επίτευγμα» για το οποίο μιλά ο πρωθυπουργός αφορά «στη πραγματικότητα μια ακόμα βρώμικη αποστολή που ανέλαβε και ολοκλήρωσε στο πλαίσιο των δεσμεύσεών του απέναντι στη κυβέρνηση των ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ» αναφέρει σε άρθρο του στην εφ. «Τα Νέα/Σαββατοκύριακο», ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Επισημαίνει ότι η συμφωνία «των υπόλοιπων κομμάτων με τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια είναι δεδομένη» και η αντίθεσή τους «δεν αφορά σ΄ αυτό το κρίσιμο ζήτημα», αλλά «για ψηφοθηρικούς λόγους αντιδρούν και ψαρεύουν στα θολά νερά του εθνικισμού».

«Κάθε φορά που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικά ο κ. Τσίπρας, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μια αντιλαϊκή επιλογή, όταν νοιώθει ότι στριμώχνεται από τους ψηφοφόρους του, καταφεύγει σε αήθη επίθεση στο ΚΚΕ, καταφεύγει στην παραχάραξη της ιστορίας του, στον ωμό αντικομμουνισμό. Πώς αλλιώς να απευθυνθεί στους αριστερούς, προοδευτικούς ανθρώπους που τον στήριξαν; Το ζήσαμε με τη δήθεν "αντιμνημονιακή" κυβέρνησή του, που έγινε μνημονιακή, με το δημοψήφισμα, όπου το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ, μέσα σε μια νύχτα, το ζούμε και τώρα με τη συμφωνία των Πρεσπών» τονίζει ο Δ. Κουτσούμπας.

Αναφέρεται ακόμα σε «παραχάραξη, διαστρέβλωση, προβοκάτσια ακόμα και καπηλεία του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας», μέσω δημοσιευμάτων, παρεμβάσεων υπουργών και στελεχών και στην οποία επιδόθηκε «προσωπικά και ο πρωθυπουργός στη Βουλή», διαχωρίζοντας όλα τα παραπάνω από τη θεμιτή και απαραίτητη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. «Δυστυχώς οι σημερινοί κυβερνώντες, εκτός από το ότι αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας, είναι και επικίνδυνοι» αναφέρει ο Δ. Κουτσούμπας χαρακτηρίζοντας «γελοιότητα» τον ισχυρισμό ότι η, «καθ΄ υπαγόρευση και εποπτεία των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών επιτελείων», συμφωνία είναι «η συνέχεια της πολιτικής του ΕΑΜ» και ότι «δημιουργεί ρήγμα στον ιμπεριαλισμό». «Είναι επικίνδυνοι, γιατί καλλιεργούν τη λογική της αναγκαίας προσαρμογής, της υποταγής στον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, λογική που αν είχε ακολουθήσει ο λαός μας, δεν θα είχε γράψει λαμπρές σελίδες στην ιστορία του» τονίζει στο άρθρο του. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι «είναι γελοίοι όταν επικαλούνται τον Λένιν, ο οποίος έγραφε για την πάλη των λαών, γι΄ αυτοδιάθεση από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα με στόχο τη σοσιαλιστική επανάσταση, για να υπερασπίσουν τη δική τους, επικίνδυνη για τους λαούς, αυτοδιάθεση εντός των ιμπεριαλιστικών κέντρων, εντός του ΝΑΤΟ». «Είναι επικίνδυνοι, γιατί δίνουν προοδευτικό κάλυμμα στην αντιδραστική θέση περί "αυτοπροσδιορισμού", της ΕΕ, που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου» προσθέτει.

Χαρακτηρίζει «γελοιότητα» τα περί αλλαγής στάσης του ΚΚΕ στο λεγόμενο «Μακεδονικό», όταν «και οι πέτρες ξέρουν πως το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα, που από το ΄92, έκανε κριτική στην ονοματολογία και μιλούσε ξεκάθαρα για συμφωνία, μακριά από ΝΑΤΟ και ΕΕ». «Ξέρουν ότι το ΚΚΕ μιλούσε σταθερά για συμφωνία που θα περιέχει σύνθετη ονομασία, με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, εξάλειψη όλων των αλυτρωτισμών και των ανιστόρητων εννοιών περί "μακεδονικού" λαού ή γλώσσας κ.λπ» προσθέτει επισημαίνοντας ότι «η συμφωνία τους περιέχει αμφισημίες που έχουν μέσα τους το σπέρμα του αλυτρωτισμού κι εθνικισμού», υπενθυμίζοντας τη συμμετοχή στελεχών του ΣΥΝασπισμού στα εθνικιστικά συλλαλητήρια το ΄92-΄93 και χαρακτηρίζοντας τους επικίνδυνους γιατί «η συμφωνία τους είναι "βούτυρο στο ψωμί" των ιμπεριαλιστών για αλλαγές συνόρων». «Είναι γελοίοι και επικίνδυνοι ταυτόχρονα, γιατί στην προσπάθειά τους να συγκρατήσουν αριστερούς, προοδευτικούς ανθρώπους, που τους γυρίζουν την πλάτη, πιάνουν στο στόμα τους ηρωικές μορφές της 100χρονης ιστορίας του ΚΚΕ, την εκτελεσμένη ηρωίδα του ΚΚΕ Μίρκα Γκίνοβα (Ειρήνη Γκίνη), την οποία εκτέλεσαν με την καθοδήγηση των Αμερικάνων, με αμερικάνικα όπλα, που τώρα υπηρετεί ο κ. Τσίπρας και η οποία πέθανε φωνάζοντας "Ζήτω το ΚΚΕ, ζήτω ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας". Τολμούν να αναφέρονται στους πολιτικούς πρόσφυγες, που ήταν Σλαβομακεδόνες και όχι γενικά "Μακεδόνες", για να κρύψουν το επικίνδυνο παιχνίδι του "διαίρει και βασίλευε", που παίζουν για λογαριασμό της ελληνικής άρχουσας τάξης και των ευρωατλαντικών συμμάχων τους» σημειώνει ακόμα.

«Είναι επικίνδυνοι -και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ- γιατί παίζουν και οι δύο πολιτικά παιχνίδια με την Ακροδεξιά. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνούσε 4 χρόνια με μια τέτοια δύναμη και τώρα την εγκαταλείπει για να φτιάξει δήθεν "προοδευτικά" μέτωπα, με φθαρμένα πρόσωπα που έχουν διακριθεί στην αντιλαϊκή πολιτική. Η δε ΝΔ με εθνικιστική ρητορική, με τη στάση της στα εθνικιστικά συλλαλητήρια, δίνει κάλυψη σε όλο αυτό το ακροδεξιό συρφετό. Ο λαός μπορεί να παίξει στο δικό του γήπεδο, της πάλης ενάντια στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου. Και μόνο αυτή η πάλη μπορεί να βάλει εμπόδια στον εθνικισμό, να δυναμώσει την αλληλεγγύη, τη φιλία, την κοινή πάλη των λαών, για να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο» καταλήγει στο άρθρο του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Νεότερη Παλαιότερη