"Σαλόνικα" : Το Ελληνικό εστιατόριο της ...Μπογκοτά !!!


Το ήξερες πως υπάρχει Ελληνικό εστιατόριο στην Μπογκοτά της Κολομβίας με το όνομα της Θεσσαλονίκης ;
Νέα παιδιά που ξενιτεύτηκαν από την Θεσσαλονίκη αποφάσισαν να ανοίξουν Ελληνικό εστιατόριο στη Μπογκοτά , πρωτεύουσα της Κολομβίας.
Οι Κολομβιανοί, έχουν την δυνατότητα να γευτούν την Ελλάδα, μέσα από την Ελληνική κουζίνα που προβάλλουν και αναπτύσσουν τα ξενιτεμένα Ελληνόπουλα από την Θεσσαλονίκη.

Τους ανακαλύψαμε μέσα από το instagram και σκεφτήκαμε να τους ρωτήσουμε για το πώς πήραν την μεγάλη απόφαση να κάνουν αυτήν την επιχειρηματική προσπάθεια στην μακρινή Λατινοαμερικανική πρωτεύουσα.
Ο Γιώργος Σιταράς,  Θεσσαλονικιός που επιχειρεί στην μακρινή Κολομβία, στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, μας μίλησε για το δύσκολο εγχείρημα του : 

"Το 2012 ο πολύ καλός φίλος Πέτρος Γκρίλλης είχε την ιδέα να πάμε στη Καρταχένα, στα παραλία της Καραϊβικής, και να ανοίξουμε το πρώτο Ελληνικό εστιατόριο.
Ταξιδεύαμε συχνά στη Λ. Αμερική και αποφασίσαμε να κάνουμε μια τρέλα, αφήνοντας τις δουλειές μας στην Ελλάδα και επιχειρώντας κάτι εξαιρετικά δύσκολο, πιστεύοντας όμως ότι η Κολομβία είχε αφήσει το άσχημο παρελθόν πίσω και ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία."

Πώς αντιμετωπίζουν οι Κολομβιανοί τους Έλληνες γενικότερα ;
-Οι ντόπιοι μας αγαπάνε πολύ και μας σέβονται απεριόριστα, ξέρουν πολλά για την αρχαία Ελλάδα και το πολιτισμό μας, όπως επίσης είναι..στη μόδα και οι κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά..Φανταστείτε την εκτίμηση που μας έχουν που μεχρι και στον Εθνικό τους Ύμνο αναφέρονται στην Ελλάδα (Θερμοπύλες 9η στροφή)

Ποιες περίπου είναι οι συνθήκες στην Bogota ;
-Στη Μπογκοτά οι συνθήκες είναι καλές, είναι μια μεγαλούπολη με ότι καλό και κακο έχει να κάνει, δεν υπάρχει βέβαια η ασφάλεια που νιώθει ένας στην Ελλάδα, που μπορεί π.χ να βγει μεσάνυχτα να πάρει κατι να φάει, αλλά δεν είναι και τόσο υπερβολικά ανασφαλή όπως ίσως έχουν προβάλλει τη πόλη, μέσα από κάποιες σειρές και ταινίες. Έχει συνέχεια ενα κλίμα φθινοπωρινό με πολλές βροχές και υγρασία και αρκετά αξιοθέατα να δει κάποιος

Πώς αντιμετωπίζουν οι πελάτες σας το ελληνικό εστιατόριο και το ελληνικό φαγητό ;
-Η αλήθεια είναι ότι οι Κολομβιανοί γνωρίζουν αρκετά πράγματα για την ελληνική κουζίνα, όπως η χωριάτικη σαλάτα, ο γύρος και ο μουσακάς, τους αρέσει πάρα πολύ και μας τιμούν καθημερινά με τη παρουσία τους, είναι μια κουζίνα εξωτική (!!!) γι αυτούς και το τζατζίκι ήδη έχει αποκτήσει φήμη εδώ

Γιατί διαλέξατε το όνομα της Θεσσαλονίκης για το εστιατόριο σας ;
-"Σαλονικα" λέγεται το μαγαζί μας στη Μπογκοτά με συνέταιρο Κολομβιανή, την Πάολα Νοβόα και Πάμε να φάμε" λέγεται αυτό που έχουμε στη Σάντα Μάρτα.
Επιλέξαμε το "Σαλονικα", διότι είμαστε Θεσσαλονικείς γέννημα-θρέμα, Τουμπιωτάκια και οπαδοί του ΑΡΗ Θεσσαλονίκης.

Ποιες είναι οι συνθήκες ζωής για τους νέους ανθρώπους που επιχειρούν στην Κολομβία ;
-Είναι πολύ δύσκολο το ξεκίνημα επιχειρηματικά εδώ, έχει τρομερή γραφειοκρατία, τόση που κάνει την Ελλάδα να μοιάζει....Σουηδία μπροστά τους, αλλά ευτυχώς τα ξεπεράσαμε και συνεχίζουμε δυνατά.

Πώς είναι η ζωή γενικότερα στην πρωτεύουσα της Κολομβίας ;
-Στη Μπογκοτά έχει τα πάντα, οι τιμές είναι σαν την Ελλάδα και ίσως και λίγο ακριβότερες στη διαμονή και στις μετακινήσεις, ο κόσμος ξυπνάει πολύ νωρίς και κοιμάται πολύ νωρίς και γενικώς είναι καλή. Ο κόσμος σέβεται πολύ το διπλανό του και είναι χαμηλών τόνων άνθρωποι


Τα ξενιτεμένα αυτά παιδιά μας, έχουν φτιάξει και μια μικτή Ελληνοκολομβιανή ομάδα μπάσκετ, που βέβαια ονομάζεται Σαλόνικα !!!

Η σελίδα τους στο instagram : https://www.instagram.com/salonika.bogota/























Νεότερη Παλαιότερη