Ο Βούτσης καταγγέλλει τα επεισόδια έξω από τη Βουλή

Βούτσης: Οργανωμένο σχέδιο εισβολής στη Βουλή
Για «γενική δοκιμή για εισβολή στη Βουλή», έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με αφορμή τα επεισόδια στο συλλαλητήριο του Συντάγματος για την Μακεδονία, ενώ κατήγγειλε πρωτοφανή οργανωμένη προσπάθεια εισβολής στην Βουλή δια της βίας τονίζοντας ότι επί δυο ώρες και από πέντε σημεία ταυτόχρονα σημειώθηκαν τα επεισόδια και οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που χρησιμοποίησαν χημικά. Ο κ. Βούτσης, ο οποίος όπως είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ήταν αυτόπτης μάρτυρας καθώς βρισκόταν μέσα στο κτήριο του Κοινοβουλίου όταν εξελισσόταν το συλλαλητήριο, τόνισε ότι πέρσι στο αντίστοιχο συλλαλητήριο δεν υπήρξαν ανάλογα φαινόμενα με προσπάθειες εισβολής στην Βουλή από οργανωμένες ομάδες,

«Χθες ήταν μία συστηματική προσπάθεια από ακραίες ομάδες για εισβολή στη Βουλή. Έγινε επί δίωρο αυτή η προσπάθεια. Θα εκπλαγούμε όλοι αν δούμε τι υλικά έχουν συλλεγεί από επιθέσεις σε άνδρες των ΜΑΤ», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι έγιναν σε πέντε σημεία στη Βουλή: στις δυο μπροστινές σκάλες, στην πλαϊνή πόρτα, στο άγαλμα Βενιζέλου και στην είσοδο απέναντι από την Αμαλίας. Όσον αφορά την στάση των αστυνομικών δυνάμεων είπε ότι «οι προσπάθειες εισβολής στη Βουλή δια της βίας οποίες απετράπησαν από την ΕΛ.ΑΣ η οποία εξ’ όσον είδα – δεν παίρνω θέση για επιχειρησιακό σκέλος – δεν απομακρύνθηκε από τις θέσεις της, λειτούργησε δηλαδή απολύτως αμυντικά». Ωστόσο, δεν πήρε θέση όσον αφορά την χρήση των χημικών αναφέροντας ότι είναι θέμα της αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ενώ διαχώρισε πλήρως τα επεισόδια από το συλλαλητήριο, λέγοντας ότι «είναι σαφές ότι τα επεισόδια αυτά και οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν σχέση με τους βασικούς διοργανωτές, ομιλητές ή το μεγάλο πλήθος των ανθρώπων που ήταν στο συλλαλητήριο, ίσα-ίσα λειτούργησαν αποσταθεροποιητικά και για την ίδια την οργάνωση και υπήρξε επικινδυνότητα και για τους ανθρώπους που είχαν κατέβει».

«Εγώ γνωρίζω τις εκθέσεις και από τις τεχνικές υπηρεσίες της Βουλής για το τι πρέπει να ανακαινιστεί αλλά και από το χρονικό που δίνεται στη ΓΑΔΑ, το υπουργείο και τον φρούραρχο θα δείτε την κλίμακα των επεισοδίων», είπε, σημειώνοντας ότι «δεν ήταν 10 λεπτά ούτε από 10 ανθρώπους, ήταν μία πρωτοφανής προσπάθεια εισβολής στη Βουλή με βία και χρήση βίαιων μέσων». «Δεν γνωρίζω πόσοι ήταν ίσως λίγες δεκάδες ή ίσως λίγες εκατοντάδες άτομα. Η εντύπωσή μου είναι πως ήταν οργανωμένη προσπάθεια, αν δούμε τις εκατοντάδες κιλά από μάρμαρα, σίδερα, ξύλα και τους τραυματισμούς που έγιναν μπροστά μου», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι «συνεχώς άλλαζαν οι διμοιρίες η μία μετά την άλλη γιατί υποχωρούσε η άλλη διμοιρία».

Δήλωσε δε ότι «ασχέτως της πολιτικής αντιπαράθεσης, πρέπει να εντοπίζονται τέτοια πρωτοφανή φαινόμενα και να καταδικάζονται». «Πριν γίνει καμιά κατάσταση που δεν θα μπορούμε να την προλάβουμε, εννοώ να μπουν άνθρωποι μέσα στη Βουλή και δεν ξέρω τι, καλό είναι να ξέρουμε τι έγινε και να ομονοούμε επ’ αυτού», υπογράμμισε.

Νεότερη Παλαιότερη