Πάρτι τίτλου στην Τούμπα

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 3-1
Νάτοι, νάτοι οι πρωταθλητές! Ο ΠΑΟΚ μετέτρεψε σε πάρτι τον... τελικό με τον Ολυμπιακό! Επικράτησε με 3-1, έφτασε στο +9 (ουσιαστικά στο +10) και δέκα αγωνιστικές πριν από το φινάλε αγκάλιασε το πρωτάθλημα και με τα δύο χέρια. Βιεϊρίνια, Μπίσεσβαρ, Άκπομ τα ιστορικά γκολ του αήττητου Δικέφαλου. 

«Νάτοι, νάτοι», λοιπόν, «οι πρωταθλητές»! 
Ο ΠΑΟΚ όχι μόνο πέτυχε νίκη-τίτλου στο ντέρμπι με τον δεύτερο Ολυμπιακό, αλλά απέδειξε ότι αυτός είναι η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ στην Ελλάδα. Η Τούμπα έβαλε τα γιορτινά της και πανηγύρισε τον ολόχρυσο θρίαμβο που φέρνει το «Δικέφαλο» αγκαλιά με τον τίτλο ύστερα από 34 ολόκληρα χρόνια.  

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν άλλαξε σχήμα και πρόσωπα επιμένοντας στην γνωστή συνταγή του 4-2-3-1, με τον Σάχοφ να είναι στο αρχικό σχήμα δίπλα στον Μαουρίσιο. Στα μετόπισθεν η γνωστή πεντάδα των Πασχαλάκη, Μάτος, Βαρέλα, Βιεϊρίνια, ενώ μπροστά οι επιλογές ήταν οι αναμενόμενες, με τους Ζαμπά και Ελ Καντουρί στα δύο άκρα, τον Μπίσεσβαρ σε ρόλο επιτελικού μέσου και τον Άκπομ στην κορυφή της «ασπρόμαυρης» επίθεσης.

Από την άλλη πλευρά ο Μάρτινς παρέταξε τον Ολυμπιακό με Σα κάτω από τα δοκάρια, Κούτρη, Τοροσίδη, Σισέ και Βούκοβιτς στην άμυνα, Γκιγιέρμε και Νάτχο εσωτερικοί μέσοι και επιτελικό τον Φορτούνη, στα άκρα Ποντένσε και Χριστοδουλόπουλο, ενώ μπροστά τους ήταν ο Γκερέρο.3

Το ντέρμπι άρχισε με τον Χριστοδουλόπουλο να απειλεί από μακριά τον Πασχαλάκη, αλλά τον Αντρέ Βιεϊρίνια να βάζει από πολύ νωρίς φωτιά στην Τούμπα. Ο «κάπτεν» του «Δικεφάλου» με… ένα στρέμμα μπροστά του, κοντρόλαρε και με το αριστερό έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Σα γράφοντας στο 3ο λεπτό του ντέρμπι το 1-0.

Ο Ολυμπιακός επιχείρησε να κερδίσει μέτρα στο γήπεδο επιδιώκοντας, κυρίως μέσα από στημένες μπάλες, να πατήσει στην περιοχή του ΠΑΟΚ, που με τον πανταχού παρόντα Χοσέ Κρέσπο απομάκρυνε κάθε κίνδυνο. Οι «ερυθρόλευκοι» ρίσκαραν, άφηναν κενούς χώρους και το πλήρωσαν με το χρονόμετρο να δείχνει το 19ο λεπτό. Ο Ζαμπά έκανε την σέντρα στον Άκπομ, αυτός γύρισε με το κεφάλι στον Μπίσεσβαρ που μόνος του πλάσαρε σε κενό τέρμα έκανε το 2-0!

Η απάντηση των φιλοξενούμενων στην απόλυτη κυριαρχία των γηπεδούχων ήταν δύο μακρινά σουτ από Γκιγιέρμε και Χριστοδουλόπουλο. Το τρομερό εικοσάλεπτο του ΠΑΟΚ και το πλάνο του Λουτσέσκου, που πόνταρε στις αμυντικές αδυναμίες του Ολυμπιακού, είχε φέρει αποτέλεσμα, με τους παθιασμένους παίκτες του να έχουν τον τρόπο να κοντρολάρουν το παιχνίδι, που είχε έρθει στα μέτρα τους. Κι αν η μπάλα από το σουτ του ανενόχλητου Σάχοφ δεν έστελνε την μπάλα στο δοκάρι του Σα, το ταμπλό θα είχε γράψει 3-0 πριν από την συμπλήρωση του πρώτου μισάωρου!

Η επόμενη μεγάλη στιγμή του ντέρμπι (34’) ανήκε και αυτή στον ΠΑΟΚ, με τον Ζαμπά να εκμεταλλεύεται το λάθος του Γκιγιέρμε, να κάνει το γύρισμα, αλλά το πλασέ του Μπίσεσβαρ με την μπάλα να κατευθύνεται στα δίχτυα, απομάκρυνε με υπερένταση ο Σα. Τα κενά των «ερυθρόλευκων» στη μεσαία γραμμή ήταν εμφανή δια γυμνού οφθαλμού, καθώς Νάτχο, Ποντένσε και Χριστοδουλόπουλος έμοιαζαν να περπατάνε στο γήπεδο.

Ο Μάρτινς δεν είχε άλλη επιλογή και με το ξεκίνημα του β’ μέρους ανακάτεψε την τράπουλα, αφαιρώντας από την ενδεκάδα του Ολυμπιακού τους κάκιστους Νάτχο και Χριστοδουλόπουλο, περνώντας στο γήπεδο τους Καμαρά και Ντίας. Στο 48ο λεπτό ο Ντίας δεν πρόλαβε σε κενή εστία να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Πασχαλάκη. Για τους Πειραιώτες δεν υπήρχε άλλος δρόμος από το να πιέσουν για το γκολ που θα τους ξαναέβαζε στο ματς.

Η απάντηση του Λουτσέσκου ήταν η είσοδος του Σέρτζιο Ολιβέιρα, αντί του «κιτρινισμένου» Σάχοφ, θέλοντας να διαχειριστεί το υπέρ του σκορ και το χρόνο να κυλάει υπέρ της ομάδας του. Στο 83’ ο Άκπομ έγραψε τον επίλογο του ντέρμπι βάζοντας φαρδιά την υπογραφή του εκτελώντας τον Σα για το 3-0 και δίνοντας το έναυσμα για ξέφρενους πανηγυρισμούς στις κερκίδες της Τούμπας, που δεν κόπασαν ούτε όταν ο Ποντένσε στο 88’ από κοντά μείωσε σε 3-1

MVP: Ο Τσούμπα Άκπομ κυρίες και κύριοι. Τελεία και παύλα. Ο Αγγλος είναι ο νέος «killer» του ΠΑΟΚ και με διαφορά ο καλύτερος του γηπέδου.

 Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ έστησε πάρτι με αντίπαλο τον Νάτχο, ωστόσο ο Ομάρ Ελ Καντουρί έκανε καταπληκτικό παιχνίδι και αμυντικά και επιθετικά.
 Εμφανή η αδυναμία του Νάτχο να ανταποκριθεί στα αμυντικά καθήκοντα του σε ένα τόσο δύσκολο και απαιτητικό ντέρμπι. Σωστά αντικαταστάθηκε από τον Μάρτινς

 Ρεσιτάλ διαιτησίας από τον Χεσούς Μανθάνο. Ο Ισπανός σωστά στο 42’ να μην ξεγελιέται από το πέσιμο του Φορτούνη μέσα στην περιοχή, αφού δεν υπήρχε καμία παράβαση του Βαρέλα με τον κεντρικό αμυντικό του ΠΑΟΚ απλά να τζαρτζάρει τον Ελληνα μέσοεπιθετικό. Ακόμη και στο εκατέρωθεν ξύλο των ποδοσφαιριστών είχε τον τρόπο να επιβληθεί. Σωστή και η ακύρωση του γκολ από τον Άκπομ στο 69’ από το δεύτερο βοηθό.

ΠΑΟΚ (Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (80’ Γιαννούλης), Σάχοφ (53’ Ολιβέιρα), Μαουρίσιο, Μπίσεσβαρ (84’ Πέλκας), Ζαμπά, Ελ Καντουρί, Άκπομ.

Ολυμπιακός (Μάρτινς): Σα, Τοροσίδης, Σισέ, Βούκοβιτς, Κούτρης, Γκιγιέρμε, Νάτχο (46’ Καμαρά), Ποντένσε, Χριστοδουλόπουλος (46’ Ντίας), Γκερέρο, Φορτούνης (76’ Χασάν).


Βιεϊρίνια: «Σημαντική νίκη, αλλά έχουμε ακόμα 9 τελικούς»
Παρότι ο ΠΑΟΚ βρίσκεται μια ανάσα από την κατάκτηση του τίτλου, ο αρχηγός του «δικεφάλου του βορρά» Αντελίνο Βιεϊρίνια κράτησε χαμηλούς τόνους λέγοντας πως ακόμα η ομάδα του έχει 9 τελικούς.

Αρχικά ο Πορτογάλος μιλώντας στην κάμερα της NOVA ανέφερε τα εξής: «Είμαστε κοντά, ήταν ένα σημαντικό παιχνίδι, ένα ντέρμπι που πάντα αξίζει κάτι παραπάνω. Θέλαμε τη νίκη όχι μόνο για το πρωτάθλημα, αλλά και για όσα έγιναν πέρσι. Φέτος δεν τους αφήσαμε να κάνουν κάτι».

Για την συνέχεια: «Έχουμε ακόμα 9 τελικούς. Κοιτάμε παιχνίδι με παιχνίδι. Το πιο σημαντικό είναι αυτό γιατί μόνο έτσι μπορούμε να φτάσουμε στο τέλος πρώτοι. Ήταν ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι και μια μεγάλη νίκη η σημερινή, αλλά συνεχίζουμε με την ίδια σοβαρότητα».

Για τα γκολ του: «Ξέραμε πως έπρεπε να έχουμε το προβάδισμα πολύ γρήγορα αν θέλαμε να ηρεμήσουμε και να το πάρουμε. Ευτυχώς το καταφέραμε. Το σημαντικό είναι οι τρεις βαθμοί. Εγώ θέλω να βοηθάω την ομάδα όπως μπορώ, είτε ως μπακ είτε ως εξτρέμ, είτε με γκολ, είτε με ασίστ, να κερδίζει η ομάδα».

Για το αν είναι το απόλυτο φαβορί: «Το σημαντικό είναι να φτάσουμε στο τέλος πρώτοι. Δεν έχουμε κερδίσει ακόμα τίποτα, απλά είμαστε πρώτοι, όμως θέλουμε να τελειώσουμε πρώτοι. Μέχρι να έχω μαθηματικά το πρωτάθλημα στο χέρι μου δεν θέλω να πω τίποτα. Είμαστε 9 βαθμούς μπροστά με τον δεύτερο της βαθμολογίας αν πάμε σε ισοβαθμία θα έχουμε προβάδισμα και θα πω ψέμματα αν δεν έχουμε προβάδισμα αλλά τίποτα άλλο».
Για το αν τους πείραξαν τα όσα γραφόντουσαν για το ότι ο Ολυμπιακός παίζει καλύτερο ποδόσφαιρο: «Εμείς κοιτάζαμε τι θέλαμε να κάνουμε εμείς. Κοιτάζαμε την δουλειά μας και τίποτα άλλο».

Για το πάθος που έβγαλε ο ΠΑΟΚ σήμερα: «Είναι ένα βήμα μπροστά. Με αυτή την ομάδα που παίξαμε θέλαμε να κερδίσουμε και αν έχουμε το ίδιο πάθος όχι μόνο εγώ, αλλά όλη η ομάδα μπορεί να φτάσει ως το τέλος».

Για το τέλος και την κίνησή του να τραβήξει έναν από την ομάδα προκειμένου να μην υπάρξει ένταση: «Εμείς θέλουμε να παίξουμε μπάλα και αυτό είναι ξεκάθαρο. Όσες φορές χρειαστεί θέλουμε να ηρεμήσουμε τα πράγματα. Δεν θέλαμε φέτος μετά τα περσινά να χάσουμε κάτι καλό από ανοησία»

Για την αποθέωση του κόσμου: «Είναι αυτό που με έκανε να γυρίσω πίσω στην ομάδα. Η αγάπη του κόσμου. Ήταν το πιο μεγάλο κίνητρο για εμένα. Θέλω να βλέπω και να ακούω αυτόν τον κόσμο».

Τοροσίδης: «Δίκαια κέρδισε ο ΠΑΟΚ, να μας γίνει μάθημα»
Ο Βασίλης Τοροσίδης απολογήθηκε στον κόσμο του Ολυμπιακού για την ήττα στην Τούμπα και μίλησε για την συνέχεια και τους στόχους των Πειραιωτών από εδώ και πέρα.

Ο Τοροσίδης είπε στη NOVA για: 
Την ήττα από τον ΠΑΟΚ: Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε. Ο ΠΑΟΚ μπήκε πολύ δυνατά στα πρώτα λεπτά. Στα πρώτα λεπτά δεν αντιδράσαμε σωστά. Δεν αντιδράσαμε σωστά. Παρά το τυχερό γκολ στο 1-0 δεν λειτουργήσαμε σωστά και μετά το 2-0 ήταν δύσκολο να γυρίσει ένα ματς. Μετά δεχθήκαμε ένα γκολ... δώρο. Δεν ανταποκριθήκαμε στις απαιτησεις του ματς. Χάσαμε πολύ εύκολα και απολογούμαστε. Δεν είναι σωστό αυτό για τον Ολυμπιακό.

Το πρωτάθλημα: Ο ΠΑΟΚ έχει μία διαφορά 9 βαθμών και με ισοβαθμία 10. Είναι δύσκολο να κερδηθεί το πρωτάθλημα. Έχουμε την Ευρώπη που πρέπει να κοιτάξουμε σοβαρά. Πρέπει να κερδίσουμε την ΑΕΚ. Δεν αρμόζει αυτό που λέω στον Ολυμπιακό αλλά ο στόχος είναι η 2η θέση. Πρέπει να κερδίσουμε όλα τα επόμενα ματς.

Τον Ολυμπιακό και τις αλλαγές: Δεν είναι δικαιολογία αυτό, όμως ο Ολυμπιακός έχει αλλάξει 20 παίκτες. Παρόλα αυτά για μία νέα ομάδα στο πιο μεγάλο ποσοστό των αγώνων παίζαμε καλό ποδόσφαιρο. Ήρθε νέος τεχνικός. Δεν θέλω να είμαι καταστροφικός. Υπάρχουν παίκτες καλοί και ο προπονητής είναι πολύ καλός. Πρέπει να συνεχίσουμε με νίκες και του χρόνου να διεκδικήσουμε ξανά το πρωτάθλημα.

Την ψυχολογία του Ολυμπιακού: Μπορεί να επηρεαστήκαμε απ' ότι λέγαμε πως παίζουμε πολύ καλά. Το πιστεύω πως παίζουμε πιο καλά από τον ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ παίζει για το αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι το πληρώσαμε ότι μπήκαμε τόσο ανοιχτά. Όταν δεν είχαμε το άγχος παίζαμε πιο κλειστά. Την πατήσαμε επειδή παίξαμε πιο ανοιχτά και το τιμώρησε αυτό ο ΠΑΟΚ. Λογικό και φυσιολογικό και ανθρώπινο είναι όταν χάνεις 2-0 να επηρεάζεσαι. Είχαμε και ένα σουτ του Λάζαρου που μπορεί να έπαιζε. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε δίκαια. Να μας γίνει ένα μάθημα. Να ξεχάσουμε την Τούμπα και να δούμε την συνέχεια.

Το εάν ο Ολυμπιακός είχε έπαρση στο ματς: Όχι δεν είχαμε έπαρση. Στο -6 δεν έχεις έπαρση. Δεχθήκαμε γρήγορα γκολ και δεν μας βγήκε το ματς.

Στα αποδυτήρια μετά το τέλος του ματς ο Μαρινάκης
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μετά το τέλος του ματς στην Τούμπα κατευθύνθηκε προς τα αποδυτήρια του Ολυμπιακού, με την ομάδα του να έχει ηττηθεί με σκορ 3-1.

Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού προφανώς και δεν θα ήταν ευχαριστημένος από την ήττα. Μετά το τέλος του ματς στην Τούμπα και το 3-1 ο κ. Μαρινάκης πήγε προς τα αποδυτήρια και δεν αποκλείεται να έγινε αυτό για να μιλήσει στην ομάδα.



Λουτσέσκου: «Μεγάλη νίκη, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο για τον τίτλο»
Προσγειωμένος ενόψει της συνέχειας και μακριά από... όνειρα τίτλου παρέμεινε στις δηλώσεις του μετά τη μεγάλη νίκη απέναντι στον Ολυμπιακό ο Ραζβάν Λουτσέσκου.
Ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε μια σπουδαία νίκη στο ντέρμπι με τους Πειραιώτες (3-1), ωστόσο ο Ρουμάνος τεχνικός εφίστησε την προσοχή της ομάδας του στη συνέχεια της Super League.

«Υπάρχουν ακόμα 10 δύσκολα παιχνίδια και πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι. Είναι μια μεγάλη νίκη που μας φέρνει πιο κοντά στον στόχο μας, όμως πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο».

Μαρτίνς: «Δίκαιη νίκη, όλα τελείωσαν στο γκολ του Βιεϊρίνια»
Στο πρώτο γκολ του ΠΑΟΚ στάθηκε ο Πέδρο Μαρτίνς, υπογραμμίζοντας πως σ' εκείνο το σημείο «καταστράφηκε» η στρατηγική του Ολυμπιακού για το παιχνίδι.
«Όλη η στρατηγική που είχαμε για το παιχνίδι τελείωσε στο 3’ με το γκολ του Βιεϊρίνια. Εκεί τελείωσαν όλα, δεν καταφέραμε στη συνέχεια να κάνουμε όσα είχαμε σχεδιάσει. Στο δεύτερο ελέγξαμε το παιχνίδι, όμως απέναντι σε μια καλή και οργανωμένη άμυνα όπως αυτή του ΠΑΟΚ δεν καταφέραμε να απειλήσουμε. Έλεγξε το παιχνίδι στο τέλος ο ΠΑΟΚ, ήταν δίκαιο το αποτέλεσμα.».
Νεότερη Παλαιότερη