Airbnb : Επενδυτική ευκαιρία ή οικονομική καταστροφή ;;

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Ελντοράντο ή η επόμενη «φούσκα» της κτηματαγοράς;

 Οι έρευνες καταγράφουν την κατακόρυφη αύξηση του ενδιαφέροντος για τις ενοικιάσεις τύπου Airbnb. Ο «τζίρος» αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα 2,5 δις. ευρώ μέσα στο 2019 κάτι που σημαίνει ότι η πίτα εξακολουθεί να μεγαλώνει. Μαζί με την πίτα όμως, αυξάνεται και ο ανταγωνισμός.

 Ολοένα και περισσότεροι προχωρούν σε ανακαινίσεις παλαιών διαμερισμάτων και τα επιπλώνουν πρόχειρα με στόχο την είσπραξη της ημερήσιας αποζημίωσης των 20-30 ή και περισσότερων ευρώ. Το ερώτημα όμως είναι ένα: για πόσο καιρό θα είναι ο αριθμός των μισθώσεων τέτοιος ώστε να αποσβένονται γρήγορα οι «επενδύσεις» για την ανακαίνιση και την επίπτωση; Για πόσο καιρό θα επαρκούν τα έσοδα για να καλύπτονται όχι μόνο οι αποσβέσεις αλλά και οι δαπάνες για τους φόρους και τη συντήρηση του ακινήτου;

Οι ειδικοί της κτηματαγοράς δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους και επισημαίνουν ότι πέρα από τη λάμψη των εσόδων υπάρχουν και οι αλλαγές που βρίσκονται προ των πυλών:

1. Η αξιοποίηση των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να προχωρήσουν οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ήδη έχει συγκεντρωθεί αρκετή ύλη τόσο για το 2017 όσο και κυρίως για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2018

2. Από φέτος, θα αρχίσει να επιβάλλεται κανονικά ο φόρος εισοδήματος και επί των βραχυχρόνιων μισθώσεων καθώς με δεδομένη τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, δεν θα υπάρχει περιθώριο διαφυγής. Ο φόρος επιβάλλεται με συντελεστή που ξεκινάει από το 15% και φτάνει μέχρι το 45% ενώ αν συνυπολογιστεί και η εισφορά αλληλεγγύης, τότε ανεβαίνουμε έως και το 55%. Ο χαμηλότερος συντελεστής διαμορφώνεται στο 15-17,2% για έχοντες εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ τον χρόνο.

Ήδη μελετάται το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν οι περιορισμοί που προβλέπει ο νόμος για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις:

· Δεν θα επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου δικαιούχου εισοδήματος

· Η μίσθωση κάθε ακινήτου, δεν θα επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος ενώ για νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, το αντίστοιχο όριο έχει οριστεί στις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος.

· Για να μπορεί να υπάρχει υπέρβαση του ορίου ενοικίασης των 90 ή των 60 ημερών αντίστοιχα, θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι το σύνολο του εισοδήματος από την ενοικίαση ακινήτων δεν θα υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ ανά έτος.

Αυτοί οι περιορισμοί, δεν θα τεθούν παντού αλλά μόνο σε περιοχές που θα κριθεί ότι δημιουργούνται προβλήματα στον ξενοδοχειακό κλάδο ή στον πληθυσμό που ενοικιάζει για την κάλυψη των στεγαστικών του αναγκών.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θελήσουν από εδώ και στο εξής να μπουν στον μαγικό κόσμο του Airbnb θα πρέπει να λάβουν όλες τις μεταβλητές υπόψη τους πριν αποφασίσουν να επενδύσουν. Δηλαδή, θα πρέπει να συνυπολογίσουν κόστος καθαριότητας και συντήρησης, φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, την εισφορά της πλατφόρμας αλλά και το ενδεχόμενο να μπει πλαφόν στον αριθμό των ενοικιάσεων κάτι που σημαίνει και πλαφόν στα προσδοκώμενα έσοδα. 
Επίσης, πρέπει σοβαρά να ληφθεί υπόψη και το επίπεδο τιμών που «παίζει» στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο καθώς και η προσφορά ακινήτων. 
Όσο μεγαλύτερη η προσφορά, τόσο μικρότερες οι πιθανότητες να ανέβει το προσδοκώμενο ημερήσιο μίσθωμα.
thetoc.gr
Νεότερη Παλαιότερη