Μία συζήτηση διαφορετική από τις άλλες, με τον Γρηγόρη Ζαρωτιάδη

Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν τους ανθρώπους που θα ψηφίσου, βασιζόμενοι κυρίως στις πολιτικές θέσεις των υποψηφίων.
Σκεφτήκαμε λοιπόν να ξεκινήσουμε μία σειρά συνεντεύξεων, με ανθρώπους που θα ζητήσουν την ψήφο μας στις επόμενες αυτοδιοικητικές ή και βουλευτικές εκλογές, ζητώντας από τους ανθρώπους αυτούς απαντήσεις, που πιστεύουμε θα μας κάνουν να τους γνωρίσουμε καλύτερα σαν ανθρώπους, πέρα από τις πολιτικές θέσεις κομμάτων και σχηματισμών που συμμετέχουν.

Ξεκινάμε λοιπόν με τον Γρηγόρη Ζαρωτιάδη,  υποψήφιο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, της δημοτικής κίνησης “Υψίπολις”

Ποιο άθλημα σας αρέσει να παρακολουθείτε;
Προτιμώ την καλαθοσφαίριση, λόγω και προσωπικών βιωμάτων, αφού υπήρξα καλαθοσφαιριστής στην ομάδα εφήβων του Άρη. Μου αρέσει όμως να παρακολουθώ και ποδόσφαιρο και στίβο.

Ποια είναι η αγαπημένη σας κινηματογραφική ταινία;
Ξεχωρίζω το “The full Monty του Πίτερ Κατανέο. Μια γλυκόπικρη κωμωδία με φόντο το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας ή, όπως έχει πει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, μία ταινία που ασχολείται με την πολιτική στις σχέσεις των δύο φύλων.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο;
Ενα από τα βιβλία που σημάδεψαν τα νεανικά μου διαβάσματα, είναι το κλασικό “Ένα Παιδί μετράει τ' άστρα” του Μενέλαου Λουντέμη. Ίσως επειδή μέσα σ' αυτό αποτυπώνεται ο αγώνας μίας ολόκληρης γενιάς για κοινωνική δικαιοσύνη. Η αναμέτρηση με τις κοινωνικές ανισότητες μίας εποχής που τελικά μπορεί να μην είναι και τόσο μακρινή όσο πιστεύαμε.

Παρακολουθείτε κάτι στην ελληνική τηλεόραση;
Τελευταία όχι. Οι υποχρεώσεις μου δεν μου αφήνουν αρκετό ελεύθερο χρόνο και τον λιγοστό που έχω, προτιμώ να τον διαθέτω για ουσιαστική επικοινωνία με τους φίλους και τους δικούς μου ανθρώπους.

Τι είδους μουσική σας αρέσει;
Ροκ και έντεχνο λαϊκό. Γιατί θέλω η μουσική να μου προκαλεί συναισθήματα, όχι απλά να καλύπτει τις σιωπές. Έχω συνδέσει συγκεκριμένα κομμάτια με τις στιγμές που θέλω να χαλαρώσω, να σκεφτώ, να εμπνευστώ ή να ξεδώσω.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας τρόπος διασκέδασης;
Ταξίδια και όχι τα ξίδια. Τι πιο μεθυστικό από το να βγαίνεις από τον μικρόκοσμό σου και να γνωρίζεις νέες κουλτούρες, πολιτισμούς, έθιμα, παραδόσεις.

Ποιο μέρος έχετε επισκεφθεί μέχρι τώρα και σας έχει εντυπωσιάσει;
Χωρίς δεύτερη σκέψη, Κωνσταντινούπολη. Είναι μία πόλη γεμάτη αντιθέσεις. Χτισμένη πάνω σε δύο ηπείρους, ακροβατεί ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή. Εδώ βρίσκει κανείς τα απομεινάρια τριών διαφορετικών πολιτισμών αλλά κυρίως -για μας τους Έλληνες- είναι μία πόλη που διατηρεί μνήμες, εικόνες, χρώματα, μυρωδιές, γεύσεις.

Ποιο μέρος θα θέλατε να επισκεφθείτε και δεν το έχετε κάνει ακόμη;
Θα ήθελα να επισκεφθώ και να γνωρίσω την Ιερουσαλήμ. Με γοητεύει η ιδέα να περπατήσω σε μία από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου όπου “συναντήθηκαν” τρεις διαφορετικές θρησκείες. Είναι σαν ένα ταξίδι στην ιστορία και στη μυστηριακή ατμόσφαιρα μίας προσκυνηματικής περιήγησης στο χθες.

Με τι μέσο σας αρέσει να ταξιδεύετε;
Με αυτοκίνητο και τρένο. Ίσως επειδή σου χαρίζουν την απόλαυση της προσμονής και της διαδικασίας του ταξιδιού. Μπορείς να δεις εικόνες, να βιώσεις τον τόπο που συναντάς και να γνωρίσεις την καθημερινότητά του.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας φαγητό;
Η παραδοσιακή φασολάδα, έτσι όπως έχει αποτυπωθεί στη μνήμη μου η γεύση και η μυρωδιά της στα οικογενειακά τραπέζια των παιδικών μου χρόνων.

Αγαπημένος τόπος των διακοπών σας;
Η Πάργα και η Πρέβεζα. Τις προτιμώ γιατί, εκτός των άλλων, σου δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε νησί χωρίς να χρειαστεί να πάρεις καράβι.

Ποια θα είναι η πρώτη προτεραιότητά σας σε περίπτωση που εκλεγείτε;
Η πορεία υλοποίησης των αναπτυξιακών έργων. Μόνο μέσα από αυτή τη διαδρομή θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μία Θεσσαλονίκη- πρότυπο κοινωνικά δίκαιης και περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης. Μία Θεσσαλονίκη Μητρόπολη, ανεκτική, έξυπνη, πράσινη, δημιουργική, τολμηρή όπως είναι το όραμά μας.

Ποιο πιστεύετε πώς είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης μας;
Η έλλειψη στρατηγικού προσανατολισμού. Το γεγονός ότι μέχρι τώρα, κανείς δεν κατάφερε να δημιουργήσει όραμα. Το κακό, όμως, είναι ότι δεν μπορείς να αντιπαλέψεις ένα σύστημα όταν δεν ξέρεις που θέλεις να πας.

Θα βοηθούσατε στην επιβολή του αντικαπνιστικού νόμου;
Βεβαίως, προηγουμένως, όμως, θα φρόντιζα να αλλάξει και η κοινωνική κουλτούρα για το κάπνισμα.

Ποιος είναι ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης
Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1972 στη Θεσσαλονίκη. Είναι πατέρας δύο παιδιών. Μαθήτευσε στο 35ο Γυμνάσιο και στο 5ο Λύκειο Καλαμαριάς. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Λιντς και στη Βιέννη και μέρος των διδακτορικών σπουδών του διεκπεραιώθηκε στο Μάντσεστερ.

Το 2001 ξεκίνησε την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ και από τον Δεκέμβριο του 2017 Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Ιδρύματος.

Η ερευνητική του δραστηριότητα καλύπτει το φάσμα της διεθνούς οικονομικής και της οικονομικής ανάπτυξης με πλήθος διεθνώς δημοσιευμένων άρθρων, συλλογικών τόμων και μονογραφιών.

Μεταξύ άλλων συμμετείχε στα τελευταία τρία έτη ως διδάσκων στο μεταπυχιακό με τίτλο “Τοπική-Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση”. Από τον Ιανουάριο του 2015 είναι Αντιπρόεδρος της “Ένωσης των Οικονομικών Πανεπιστημίων της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης και της Παρευξείνιας Ζώνης – ASECU” (http://www.asecu.gr/index_en.html).

Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του “Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας ΕΛΙΚΑΣ”, μέλος και Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του, όπως επίσης και Αντιπρόεδρος του “Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών Δημήτρης Μπάτσης”.

Η θητεία του ως ανεξάρτητο, μη-εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΡΟΜΕΑΣ ΑΒΕΕΑ από το 2001 έχει μπολιάσει το επιστημονικό του έργο με προσλαμβάνουσες από την παραγωγή, ενώ έχει συμβάλει, μεταξύ των προαναφερομένων, στον εμπλουτισμό της διοικητικής εμπειρίας του.
Νεότερη Παλαιότερη