Κατρούγκαλος : "Η Τουρκία έχει χιλιόμετρα ακτής, έχει δικαιώματα"

Στην εκτίμηση ότι δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την Τουρκία από τα θέματα ενέργειας που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Παράλληλα επεσήμανε πως η ελληνική πλευρά θέλει την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ υποστήριξε και τη συμμετοχή της Τουρκίας στις συνομιλίες της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, οι οποίες όπως τόνισε «σέβονται το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα».

Σε ερώτηση αναφορικά με τον πως βλέπει η Ελλάδα την συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε ότι «ασφαλώς βλέπουμε θετικά την συμμετοχή της Τουρκίας» και συνέχισε: «Πως μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό».

Στην συνέχεια ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη δική της ΑΟΖ και αυτό δεν σημαίνει, όπως είπε, «μονοπώλιο στην ανατολική Μεσόγειο». Ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι έχει γίνει ένα κοινό ταμείο και για τις δύο πλευρές στην Κύπρο στο οποίο θα κατατεθούν τα έσοδα από τις ενεργειακές πηγές, προσθέτοντας ότι αυτό το έχει εγκρίνει η κυπριακή βουλή.

«Ασφαλώς βλέπουμε θετικά την συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Αναφορικά με τα 12 ναυτικά μίλια ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών της υδάτων. «Αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος ως μέρος του καθορισμού της ΑΟΖ μας με την Ιταλία και την Αλβανία. Και στις άλλες περιοχές πιστεύουμε ότι είναι αναφαίρετο κυριαρχικό μας δικαίωμα η επέκταση των χωρικών μας υδάτων… Αλλά ξεκινήσαμε από τα δυτικά της χώρας γιατί υπήρχε ένας πρακτικός και επείγον λόγος» τόνισε.

Και συνέχισε ο υπουργός: «Όσον αφορά στο Αιγαίο, είναι αλήθεια ότι θέλουμε και οι δύο πλευρές να μειώσουμε την ένταση που αυξήθηκε το τελευταίο διάστημα».

Για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας. «Αυτό που συμφωνήσαμε πράγματι με το φίλο μου τον Μεβλούτ είναι να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις των δύο ηγετών. Και αυτό θα γίνει εργαζόμενοι μαζί για να βρούμε τρόπους για να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη και στη συνέχεια να ξεκινήσουμε σοβαρές συνομιλίες για θέματα όπως το ζήτημα του καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ μας».

Μια μέρα πριν τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Έλληνας Υπουργός είπε για το Κυπριακό ότι κάνουν προσπάθεια ώστε οι δύο πλευρές να καταλάβουν καλύτερα τις θέσεις των δύο πλευρών πριν από τις πιθανές διαπραγματεύσεις. «Θέλουμε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Αλλά στο τέλος αυτών των διαπραγματεύσεων πρέπει να υπάρχει πιθανότητα για συμφωνία. Όχι μόνο για επίδειξη. Εμεις θέλουμε λύση στο Κυπριακό» είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αναφερόμενος στην τριμερή μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι «θέλουμε πολύ να συμμετάσχει και η Τουρκία σε αυτές τις διαπραγματεύσεις που σέβονται το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα». Είπε ότι «το σημαντικό είναι να αποφεύγονται οι μονομερείς στρατιωτικές κινήσεις και ειδικά αυτές που αυξάνουν την ένταση».

Για τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε ότι κατέβαλαν προσπάθεια για την μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την δημιουργία μιας θετικής ατζέντας.
Νεότερη Παλαιότερη