Παρουσίαση Νανοδορυφόρου στο Α.Π.Θ.


Τεχνική Παρουσίαση του Νανοδορυφόρου ACubeSAT της A.S.A.T. στο Α.Π.Θ.
Η ομάδα αεροδιαστημικής A.S.A.T. (Aristotle Space & Aeronautics Team) ξεκίνησε το 2015 με πρωταγωνιστές ομάδα φοιτητών του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, με στόχο την ανάπτυξη της επιστήμης της Αεροδιαστημικής. 

Σήμερα η ομάδα αριθμεί περίπου 70 φοιτητές από διαφορετικές σχολές του ΑΠΘ και του ΑΤΕΙΘ που εργάζονται σε τρία διακριτά projects:

  • Το Aeronautics για ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV).
  • Το Rocketry για ένα πύραυλο.
  • Το ACubeSAT για ένα νανοδορυφόρο (CubeSat) τριών μονάδων

Επιδίωξη της ομάδας είναι να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Fly Your Satellite» της European Space Agency (ESA), μαζί με άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, προκειμένου να εκτοξεύσουν και να θέσουν σε τροχιά το νανοδορυφόρο που θα κατασκευάσουν, διεξάγοντας στο διάστημα ένα πείραμα βιολογικού περιεχομένου.
Το πείραμα αφορά στη μελέτη για την καταστρεπτική επίδραση της απώλειας βαρύτητας και της κοσμικής ακτινοβολίας στα γονίδια των μικροοργανισμών.
Ήδη, τέσσερα μέλη της ομάδας του ΑCubeSΑΤ συμμετείχαν στο Academy’s CubeSAT Concurrent Engineering Workshop στις κεντρικές εγκαταστάσεις της ESA στο Βέλγιο, μαζί με άλλους 20 συναδέλφους τους από την όλη την Ευρώπη και τον Καναδά.

Ο σχεδιασμός προχωράει γοργά και τα μέλη της ομάδας του ACubeSAT προτίθενται να ενημερώσουν την επιστημονική κοινότητα και τις εταιρείες του κλάδου των αεροδιαστημικών εφαρμογών για τη διαδικασία προετοιμασίας και εκτόξευσης του νανοδορυφόρου καθώς και τα τεχνικά θέματα που αφορούν την κατασκευή και την αποστολή του, σε δημόσια ανοικτή εκδήλωση, 
την Τετάρτη 6η Μαρτίου 2019 και ώρα 11:00,
στο κτήριο ΚΕΔΕΑ 
(Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων ΑΠΘ)
Οδός 3ης Σεπτεμβρίου - Πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκη

Πρόγραμμα και αφίσα: 

Πληροφορίες για το ACubeSAT

Νεότερη Παλαιότερη