Εργαστήρι Κινηματογράφου Fabula, στην Θεσσαλονίκη

Το Εργαστήρι Κινηματογράφου Fabula κάνει μία νέα αρχή. Αφήνει οριστικά τους σεμιναριακούς κύκλους που είχε ξεκινήσει από το 2002 και εγκαινιάζει το εργαστηριακό του κύκλο, έτσι ώστε να δομηθεί κάτι πιο μόνιμο που να στοχεύει πιο βαθιά στην εκπαίδευση του κινηματογραφόφιλου και στην προσπάθεια του καθενός να δημιουργήσει ένα οπτικοακουστικό έργο. Το Μάρτιο 2019 κάνουμε μία νέα αρχή με στόχο να δημιουργήσουμε μαζί με τους μαθητές οπτικοακουστικά έργα, σε πιο στέρεα βάση. 

Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019, 11.00 π.μ. και θα γίνονται κάθε Σάββατο για τρεις ώρες. Τα μαθήματα θα γίνουν στη Δαναϊδών 7, στο 1ο όροφο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα Δωδεκανήσου και Μοσκώφ, πίσω από το άγαλμα του βασιλιά Κωνσταντίνου. Θα διδάξει ο Γιάννης Φραγκούλης, σκηνοθέτης, κριτικός κινηματογράφου και θεωρητικός του παραστατικού χώρου (Master in Arts Middlesex University).

Το Εργαστήρι Κινηματογράφου που οργανώνει η Fabula θα έχει τέσσερις κύκλους. Ξεκινάμε από μία ιδέα ή από ένα αφηγηματικό έργο, μυθιστόρημα, ποίημα ή αφήγημα, για να φτάσουμε στο οπτικοακουστικό έργο, μία ταινία μικρού ή μεγάλου μήκους, που θα γίνει ως συλλογική προσπάθεια, η οποία θα προωθηθεί σε κάποιες κινηματογραφικές αίθουσες και σε φεστιβάλ κινηματογράφου. Η κάθε συνάντηση θα διαρκεί τρεις ώρες, μία φορά την εβδομάδα.

Ο πρώτος κύκλος αφορά στη συγγραφή του σεναρίου. Ξεκινάμε από τη θεωρία, έτσι όπως τη βρίσκουμε πρώτα στον Αριστοτέλη και μετά στη σημειωτική ανάλυση, στον Προππ και στους σύγχρονους δομιστές. Παράλληλα με τις θεωρητικές μας αναζητήσεις δομούμε το σενάριο που θα είναι η ταινία που θα αρχίσουμε να δουλεύουμε στο δεύτερο κύκλο. Στο τέλος του πρώτου κύκλου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συγγραφή του σεναρίου, η διόρθωσή του και να είναι σε τελική μορφή. Ο πρώτος κύκλος θα ολοκληρωθεί σε 12 συναντήσεις. Αυτή τη στιγμή ο σπουδαστής θα πρέπει να είναι ικανός να συγγράψει το δικό του σενάριο.

Ο δεύτερος κύκλος αφορά στη σκηνοθεσία του σεναρίου που ήδη έχει ετοιμασθεί. Η δουλειά γίνεται μελετώντας την αισθητική του κινηματογράφου, μέσα από την ιστορία -ρεύματα, σχολές, ιδιαίτερες περιπτώσεις σκηνοθετών- και από τη σκηνοθετική πρακτική του κινηματογράφου -κινήσεις της κάμερας, διεύθυνση των ηθοποιών, πρακτική κινηματογράφησης, φωτισμός, ηχοληψία-. Παράλληλα με τα μαθήματα θα εφαρμόσουμε αυτές τις αναζητήσεις στη σκηνοθετική ολοκλήρωση του σεναρίου, που είχε ετοιμαστεί, έτσι ώστε να έχουμε το τελικό προϊόν έτοιμο για το μοντάζ. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύκλου οι σπουδαστές θα κάνουν ασκήσεις εικονοληψίας και σκηνοθεσίας. Ο δεύτερος κύκλος θα ολοκληρωθεί σε 32 συναντήσεις. Ο σπουδαστής πλέον θα μπορεί να κάνει τις δικές του σκηνοθετικές λήψεις με αξιώσεις.

Ο τρίτος κύκλος αφορά στο μοντάζ. Μελετούμε τη θεωρία του μοντάζ, τόσο σύμφωνα με τη σχολή του Τζίγκα Βερτόφ όσο και με αυτή του Σεργκέι Αϊζενστάιν. Παράλληλα εφαρμόζουμε αυτές τις θεωρίες στο μοντάζ των γυρισμάτων που έχουμε κάνει, ολοκληρώνοντας την ταινία μας. Θα την έχουμε πλέον έτοιμη για την προβολή. Ο τρίτος κύκλος θα ολοκληρωθεί σε 8 συναντήσεις. Πλέον ο σπουδαστής θα είναι ικανός να ξεκινήσει από μία αφηγηματική ιδέα και να φτάσει σε ένα ολοκληρωμένο κινηματογραφικό έργο.

Ο τέταρτος κύκλος αφορά στην προώθηση της ταινίας και στις εργασίες μετά την παραγωγή. Μελετούμε τους τρόπους προώθησης της ταινίας και τους εφαρμόζουμε στην πράξη, προωθώντας την ταινία μας, σε διάφορα φεστιβάλ και σε κινηματογραφικές αίθουσες. Ο τέταρτος κύκλος θα ολοκληρωθεί σε 3 συναντήσεις. Σε αυτό το σημείο ο σπουδαστής θα μπορεί να ολοκληρώσει όλο του το κινηματογραφικό έργο και να το προσφέρει στο θεατή.

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων θα βλέπουμε αποσπάσματα ταινιών και θα κάνουμε ασκήσεις σκηνοθεσίας και εικονοληψίας με την κάμερα με την οποία θα δουλέψουμε, πολύ υψηλής ευκρίνειας (4Κ), επαγγελματικού επιπέδου. 
Επισκέπτες καθηγητές θα παρεμβαίνουν καθ’όλη τη μαθησιακή περίοδο. Οι σπουδαστές θα περνούν από όλα τα πόστα, έτσι ώστε να εξοικειωθούν τόσο με το θεωρητικό όσο και με το πρακτικό έργο. Όσοι από τους σπουδαστές έχουν δική τους κάμερα καλό θα ήταν να τη φέρουν για να δουλέψουν και με το μηχάνημα που έχουν στη διάθεσή τους, για να εξοικειωθούν με αυτό. Οι ασκήσεις που θα γίνονται κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύκλου θα έχουν αυτάρκεια.

Τα μαθήματα θα γίνουν στη Δαναϊδών 7, στο 1ο όροφο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα Δωδεκανήσου και Μοσκώφ, πίσω από το άγαλμα του βασιλιά Κωνσταντίνου, για 3 ώρες ανά εβδομάδα. 
Η τιμή θα είναι 2,5 ευρώ την ώρα. Το επίπεδο θα είναι πανεπιστημιακής σχολής. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις εκτός από την ικανότητα να εκφράζεσθε με ικανοποιητικό τρόπο. Αν, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, θέλουν να ενταχθούν και άλλοι σπουδαστές ή θα κάνουμε ιδιαίτερα μαθήματα μέχρι να φτάσουν στο επίπεδο των άλλων, για να μην υπάρχει ανισομέρεια, ή θα δημιουργήσουμε ένα άλλο επίπεδο νεοεισερχομένων, αν ο αριθμός των σπουδαστών το επιτρέπει. Το μηχανικό εξοπλισμό θα το παρέχουμε εμείς. 
Στο τέλος θα δοθεί πιστοποιητικό σπουδών. Ο κάθε σπουδαστής θα πάρει αντίγραφο όλων των οπτικοακουστικών έργων, των ασκήσεων και της ταινίας. Δεν είναι απαραίτητη η σημείωση κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, είναι όμως προτιμητέα.

Για περισσότερες πληροφορίες

  • Στο www.filmandtheater.gr/Εργαστήρι Κινηματογράφου Fabula
  • Στο email: ioanisfragoulis@gmail.com
  • Στο facebook: Κινηματογραφικά Σεμινάρια
  • Στο τηλέφωνο: 6974123481 (μετά τις 14.00)
Νεότερη Παλαιότερη