Google: Ανακοίνωση συνεργασίας Google-Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Η Google ανακοινώνει την επέκταση του προγράμματος “Grow Greek Tourism Online” στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 

H Google ανακοίνωσε σήμερα την επέκταση του προγράμματος "Grow Greek Tourism Online" στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πόλη των Σερρών. Το πρόγραμμα που ξεκίνησε στην Βόρεια Ελλάδα από την Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφορά στη παροχή δωρεάν συμβουλευτικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών προς τις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις, σχετικά με ψηφιακές δεξιότητες και εργαλεία - εργαλεία, όχι μόνον της Google, αλλά και άλλων εταιρειών του χώρου.

Παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα και του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Αλέξανδρου Θάνου, ο Ορέστης Ανδριάνης, Industry Manager της Google στην Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα το πρόγραμμα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά από τον Ιανουάριο στην ευρύτερη περιοχή και θα διαρκέσει έως τον Μάιο του 2019. Πρόκειται για ένα ακόμη πρόγραμμα της πρωτοβουλίας “Grow Greek Tourism Online” της Google που αφορά στη δωρεάν εκπαίδευση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού σε ψηφιακές δεξιότητες και εργαλεία της Google και άλλων εταιρειών του χώρου. Με τις δεξιότητες του προγράμματος , οι τοπικοί επαγγελματίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο πιο αποτελεσματικά ώστε να αναπτύξουν την επιχείρησή τους, προσελκύοντας περισσότερους επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της "Εθνικής Συμμαχίας για Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση", την οποία εποπτεύει το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. 

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται με τη βοήθεια των Online Advisors, ειδικών συμβούλων της Google, που έχουν λάβει εκτενή εκπαίδευση σε διαδικτυακά εργαλεία για τον τουρισμό. Ήδη, τρεις Online Advisors έχουν ξεκινήσει πιλοτικά δωρεάν εξατομικευμένες συναντήσεις αλλά και ομαδικά σεμινάρια για τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ευρύτερου τουριστικού κλάδου στην περιοχή της Περιφέρειας. Οι εκπαιδεύσεις επικεντρώνονται σε θέματα ψηφιακών δεξιοτήτων καθώς και στο πώς μπορούν οι επιχειρηματίες να εφαρμόσουν στην πράξη τις δεξιότητες αυτές, προκειμένου να δείξουν στον κόσμο και στους δυνητικούς ταξιδιώτες τι έχουν να προσφέρουν η περιοχή και οι επιχειρήσεις της.


Μέχρι σήμερα, μέσα από την πρωτοβουλία Grow Greek Tourism Online, περισσότεροι από 100.000 Έλληνες, τόσο στελέχη μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων όσο και μελλοντικοί επαγγελματίες του τουρισμού, έχουν εκπαιδευτεί δωρεάν σε ψηφιακές δεξιότητες και εργαλεία σε πάνω από 100 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Tο 68% των εκπαιδευμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιβεβαίωσαν ότι είδαν ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους (νέοι πελάτες, αυξημένα έσοδα) ενώ μέχρι σήμερα περισσότερα από 10 χιλιάδες άτομα έχουν βοηθηθεί στο να βρουν δουλειά μέσω του προγράμματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με έρευνα του Οxford Economics, στην Ελλάδα μπορούν να δημιουργηθούν τουλάχιστον 176.000 νέες θέσεις εργασίας από την αύξηση δημιουργίας ψηφιακού περιεχομένου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το 35% των τουριστικών αναζητήσεων στη χώρα μας, σχετίζονται με τον πολιτισμό. Ενδεικτικά εργαλεία της Google που υποστηρίζουν δυναμικά τον τουριστικό κλάδο είναι το Google Earth καθώς και το Google Arts & Culture, το οποίο, στην Ελλάδα, φιλοξενεί εκθέματα 11 πολιτιστικών οργανισμών, μεταξύ των οποίων το Μουσείο της Ακρόπολης, το Μουσείο Μπενάκη και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. 


Οι εκπρόσωποι των Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων, που επιθυμούν να παρακολουθήσουν σεμινάρια, μπορούν να εγγραφούν απευθείας στο g.co/greektourism/cm 



Επίσημες δηλώσεις:

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης συστηματικά και μεθοδικά λειτουργεί προς την κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Δημόσιας Διοίκησης. Με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες των πολιτών έχει ήδη προγραμματίσει την ψηφιακή μετεξέλιξη των ΚΕΠ, ενώ παράλληλα μέσω της Εθνικής Συμμαχίας για τις ψηφιακές δεξιότητες και την απασχόληση στοχεύει στην ενίσχυση της ψηφιακής διοίκησης και οικονομίας. Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στη λογική αυτή, την οποία και χαιρετίζω με τη βεβαιότητα της επιτυχούς ολοκλήρωσής της, όπως και στις προηγούμενες». 

Ορέστης Ανδριάνης, Industry Manager Google Ελλάδας 
«Η ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας προσφέρει μεγάλες και, σε αρκετές περιπτώσεις αναξιοποίητες, ευκαιρίες για τουριστική ανάπτυξη. Είναι, λοιπόν, μεγάλη χαρά για μας που μετά τη συνεργασία μας με το Δήμο Θεσσαλονίκης, επεκτείνουμε και επίσημα σήμερα τη δράση της πρωτοβουλίας της Google, Grow Greek Tourism Online συνολικά στην Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος μας είναι να δούμε σύντομα και εδώ τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της αξιοποίησης των ψηφιακών δεξιοτήτων για την αναβάθμιση του τουρισμού στην περιοχή». 


Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας 
«Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχουμε θέσει πολύ υψηλά στην ατζέντα μας τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία. Πιστεύουμε ότι υιοθετώντας νέες τεχνολογίες, οι επιχειρήσεις μπορούν να βελτιώσουν την επικοινωνία με τους πελάτες τους και να περάσουν ακόμα πιο αποτελεσματικά τα μηνύματά τους. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη εκπροσώπηση από την Google και το πρόγραμμα Grow Greek Tourism Online για να ενισχύσουμε περεταίρω τις νέες τεχνολογίες στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος μας είναι να προβάλουμε όχι μόνο το παραδοσιακό μοντέλο ήλιος-θάλασσα, αλλά να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο σε 12 μήνες τον χρόνο παρουσιάζοντας όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, καθώς ο τόπος μας έχει τα χαρακτηριστικά για να το πετύχει.»


Αλέξανδρος Θάνος, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Τουρισμού
«Η προσπάθειά μας για την τουριστική αναβάθμιση της Περιφέρειας και την καθιέρωσή της ως έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας είναι επίμονη και συνεχής. Έχουμε πλήρη επίγνωση του ρόλου που παίζει η ψηφιακή εξέλιξη στο σύνολο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων και επενδύουμε σ' αυτήν για να ενισχύσουμε τις δυνατότητές του τόπου μας. Το πρόγραμμα «Grow Greek Tourism Online» της Google είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία που θα ενισχύσει τις ψηφιακές δεξιότητες στις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής. Γι’ αυτό ευχαριστούμε θερμά τη Google και θεωρούμε πως μέσω αυτής της συνεργασίας θα εφοδιαστούν οι φορείς, καταρχήν του τουρισμού, με νέες δεξιότητες και νέα γνώση, η οποία θα επιστρέψει ως προστιθέμενη αξία στην Περιφέρειά μας.»


Θεώνη Κασβίκη, Εθνική Συμμαχία για Ψηφιακές Δεξιότητες & Απασχόληση 
«Οι αυξημένες ανάγκες για ψηφιακή αναμόρφωση στον εργασιακό χώρο του Δημοσίου Τομέα ή του Ιδιωτικού και εν γένει, στον κοινωνικό ιστό έχουν επιφέρει την αναγκαιότητα για αλλαγή νοοτροπίας στην παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. Η σύσταση της «Ελληνικής Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση» στοχεύει στο συγκερασμό των δύο τομέων καθώς και επιχειρήσεων πληροφορικής και φορέων εκπαίδευσης, μέσω συνεργειών, που ενισχύονται με την υλοποίηση δράσεων ,για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων και τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος. Ειδικά, στον άξονα των επιχειρήσεων, είναι αναγκαίο, περισσότερο από ποτέ, να υπάρξουν δυνατότητες για εφαρμογή νέων-προηγμένων τεχνολογιών, που θα αναδομήσουν το επιχειρησιακό οικοσύστημα και θα ωθήσουν την αγορά εργασίας, καθορίζοντας το μέλλον των καινοτόμων επιχειρήσεων. Το Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης , καθοδηγεί και συμβάλλει, μέσω της Εθνικής Συμμαχίας και των δράσεων που υλοποιούνται, στη διάδοση πρακτικών για την ανάπτυξη προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων σε διαφορετικούς άξονες, όπως τις επιχειρήσεις, την εκπαίδευση και το Δημόσιο Τομέα, ενώ παραλλήλως θέτει στο επίκεντρο της καινοτόμου δράσης, τη Δημόσια Διοίκηση». 

Νεότερη Παλαιότερη