Τζέισον Αντιγόνη : "Ο Αλέξης Τσίπρας με έκανε να δακρύσω"

Αυτές τις μέρες, το Τζέισον-Αντιγόνη (Ιάσων Δούσης) βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας καθώς είναι υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο για την Περιφέρεια Αττικής με τον συνδυασμό «Δύναμη Ζωής» με την Ρένα Δούρου. Εκκεντρικό, δραστήριο, επαναστατικό, με άποψη και λόγο, το Τζέισον Αντιγόνη μιλά στο ethnos.gr για το πώς βλέπει την υποψηφιότητά του, τι πιστεύει για τον Αλέξη Τσίπρα, όπως και για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες.

Γιατί επιλέξατε να ενταχθείτε στον πολιτικό συνδυασμό «Δύναμη Ζωής» της Ρένας Δούρου;
Γιατί με αυτόν τον συνδυασμό ταυτίζομαι ιδεολογικά, αλλά και μας συνδέει εκλεκτική συγγένεια ως προς τις πεποιθήσεις και την αφοσίωση στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ποιο είναι το κυρίαρχο στοιχείο στην πολιτική προσέγγιση του συνδυασμού σας;
Στο κέντρο είναι οι πολίτες, η συμπερίληψη όλων των κοινωνικών ομάδων και κοινοτήτων, η προσπάθεια βελτίωσης των υποδομών και των συνθηκών ζωής όλων μας.

Πόσο ρεαλιστική θεωρείτε την πιθανότητα να εκλεγείτε τελικά; Γιατί κάποιος να βάλει σταυρό προτίμησης δίπλα στο όνομά σας;
Νομίζω ότι είναι η καταλληλότερη στιγμή να δείξουν οι πολίτες της Αττικής ότι πιστεύουν στον ανθρωπισμό και την ελευθερία. Πιστεύω βαθειά στο «άνοιγμα» του μυαλού και της καρδιάς των συμπολιτών μου. Τα προσόντα μου, το νεαρό αλλά μαχητικό της ηλικίας μου, και η σταδιοδρομία μου στον ακτιβισμό αλλά και την διοίκηση επιχείρησης, με καθιστούν μια επιλογή που δεν θα απογοητεύσει τους ψηφοφόρους μου.

Στο ψηφοδέλτιο θα είστε γραμμένος με το Τζέισον Αντιγόνη;
Το όνομα στα νομικά μου έγγραφα παραμένει Ιάσων Δούσης, καθώς η υπόθεση διαγραφής φύλου είναι σε έφεση. Οπότε στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής» για τυπικούς λόγους θα με βρείτε ως εξής: Ιάσων Δούσης (Τζέισον-Αντιγόνη).



Πώς είναι να ζει κάποιος ως non binary στην Αθήνα του 2019;
Η ακτιβιστική δράση κι η ορατότητα που -μαζί με άλλα άτομα που δραστηριοποιούνται στον ακτιβισμό- έχω δώσει στα non binary (τρανς μη δυικά) άτομα, έχουν οδηγήσει σε ένα ευχάριστο αν μη τι άλλο αποτέλεσμα: ο κόσμος γνωρίζει αυτήν την ταυτότητα φύλου, και σε πολλές ευτυχείς συγκυρίες σέβεται κι αποδέχεται. Αισιοδοξώ και προχωρώ.

Πόσο εύκολο είναι, τελικά, να μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα σε μια περίοδο έντονης κοινωνικοικονομικής κρίσης;
Τα ανθρώπινα δικαιώματα όχι μόνο δεν είναι δύσκολο να αναδεικνύονται σε περιόδους κοινωνικο-οικονομικής κρίσης, αλλά είναι αδήριτη ανάγκη να αποτελούν πυρήνα των θεωρήσεων και πρακτικών μας. Η φτωχοποίηση, ο μισογυνισμός, η τρανσφοβία κι η ομοφοβία, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία κι ο εκφασισμός της κοινωνίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Οι προοδευτικές δυνάμεις είναι απαραίτητο να συσπειρωθούν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας, που μαστίζουν δυστυχώς ακόμα την ελληνική κοινωνία.

Θεωρείτε πως ο κ. Αλέξης Τσίπρας είναι υπερασπιστής των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων;
Όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε το πολιτικό θάρρος να ζητήσει συγγνώμη από την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα για την καθυστέρηση της νομικής κατοχύρωσης των δικαιωμάτων της, με έκανε, ενώ καθόμουν στα θεωρεία και τον παρακολουθούσα, να δακρύσω. Μοιράζομαι αυτήν την προσωπική στιγμή, καθώς νομίζω πως λέει πολλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει έμπρακτα ότι δεν υπολόγισε το όποιο πολιτικό κόστος, προκειμένου να υποστηρίξει τα αίτημα κοινοτήτων που για δεκαετίες ήταν στην αφάνεια.

Με ποια ιστορική προσωπικότητα πιστεύετε πως ταυτίζεστε περισσότερο;
Δεν λειτουργώ με την ταύτιση. Όσο κι αν εκτιμώ προσωπικότητες του παρελθόντος ή και του παρόντος, δεν νιώθω κάποια ταύτιση, αλλά κυρίως μια εκλεκτική συγγένεια. Κάθε άτομο είναι για μένα μοναδικό και ως τέτοιο αξίζει να προσλαμβάνεται.

Ποια θεωρείτε ως τη μεγαλύτερη επιτυχία σας και για ποιο πράγμα μετανιώνετε περισσότερο;
Η μεγαλύτερή μου επιτυχία είναι ότι μαζί με τους συνεργάτες μου στον εκπαιδευτικό οργανισμό που συνδιαχειρίζομαι, έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα έργο πρωτοπορίας σχετικά με την προσφορά μαθημάτων, αλλά κι έκδοση βιβλίων εκμάθησης ξένων γλωσσών. Καλύψαμε ένα κενό στην βιβλιογραφία, συντελώντας έτσι στην βελτίωση του επιπέδου γλωσσομάθειας των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Έτσι, δώσαμε μέσα, εργαλεία κι εγχειρίδια, προκειμένου να επικοινωνήσουμε με αλλόγλωσσα άτομα από όλον τον κόσμο. Μετανιώνω που άφησα κάποιες φορές τον εαυτό μου και δεν τον στήριξα, προκειμένου να διεκδικήσει τα όνειρα και τα ιδεώδη του. Βέβαια, αυτό δεν συμβαίνει πια. Τιμώ τις ιδέες, τα θέλω, τις προσδοκίες μου. Το αυτό επιθυμώ και δι’ όλα, όλες κι όλους μας.

Σύμφωνα με εσάς, ποιοι είναι οι ήρωες τού σήμερα;
Θέλει και ρώτημα; Οι καθημερινοί άνθρωποι, οι βιοπαλαιστές, οι πρόσφυγες κι οι μετανάστες, οι γυναίκες, τα παιδιά, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, όλα τα άτομα που υφίστανται καταπίεση και διακρίσεις. Για όλους αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και τα ζώα και το περιβάλλον, η «Δύναμη Ζωής» και όλα τα άτομα που συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιο η Ρένα Δούρου, αξίζει να έχουμε την δυνατότητα κι εντολή από τους ψηφοφόρους να προσφέρουμε τα μέγιστα στην Περιφέρεια Αττικής.
Νεότερη Παλαιότερη