Καταρρέει η ΔΕΗ : Στα όρια της χρεοκοπίας

SHARE:

Καταρρέει η ΔΕΗ: Κινδυνεύει ακόμα και με «λουκέτο» μετά τις ζημιές 542 εκατ. ευρώ το 2018

Η ΔΕΗ βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας. Με δεδομένο ότι το μερίδιο στην προμήθεια αγγίζει σχεδόν το 80% πολλοί αναρωτιούνται τι θα συμβεί αν όντως η εταιρεία «σβήσει».

Η άλλοτε κραταιά επιχείρηση ηλεκτρισμού της χώρας οδηγήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ζημιές κοντά στο 1 δισ. ευρώ, για την ακρίβεια 903,8 εκατ. ευρώ, που αφορούν τη χρήση του 2018.

Χθες με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων αλλά και με τη «βουτιά» που κατέγραψε η τιμή της μετοχής, αποκαλύφθηκε η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση. Τα προβλήματα διογκώνονταν το τελευταίο διάστημα ενώ ήδη οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να βλέπουν συνέπειες.

Η έκπτωση συνέπειας μειώθηκε στο 10% από το 15% του τιμολογίου, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του τιμολογίου του ρεύματος, κάτι που σαφώς και θα αποτελέσει νέο μεγάλο πλήγμα για τα νοικοκυριά.


Οι ελεγκτές της ΕΥ κάνουν λόγο για «ουσιώδη αβεβαιότητα, που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας». Αυτή όπως εξηγούν προκύπτει από το γεγονός ότι η εταιρεία και ο όμιλος παρουσιάζουν μειωμένα έσοδα και υψηλές ζημίες προ φόρων, ενώ κατά την 31 Δεκεμβρίου 2018 οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις τους υπολείπονταν κατά 949 εκατ. ευρώ και 708 εκατ. ευρώ των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, αντίστοιχα.

Η ουσιώδης αβεβαιότητα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους αναφέρουν οι ελεγκτές καθώς εκτιμούν ότι οι ανωτέρω συνθήκες αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των επομένων δώδεκα μηνών.

Η κατρακύλα της ΔΕΗ αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις κυβερνητικές επιλογές ως προς το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση ακύρωσε τον νόμο για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» που αντιστοιχούσε στο 30% του χαρτοφυλακίου της, επιλέγοντας να υιοθετήσει τις δημοπρασίες λιγνιτικής ισχύος (ΝΟΜΕ) καθώς και την πώληση λιγνιτικών μονάδων, σε μια περίοδο κατά την οποία το ευρωπαϊκό περιβάλλον δεν ευνοεί τις επενδύσεις στον άνθρακα.

Ετσι, η εταιρεία έχασε 201,8 εκατ. ευρώ σε επίπεδο κύκλου εργασιών ενώ η επιβάρυνση από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ ανήλθαν σε 223,8 εκατ. Ευρώ.

Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης οι ανωτέρω συνθήκες, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των επομένων δώδεκα μηνών μεμονωμένα αλλά και στο σύνολό τους μαζί με άλλα θέματα, υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά του, αναφέρει η Ernst & Young, ο ανεξάρτητος ορκωτός ελεγκτής-λογιστής, κρούοντας ξεκάθαρα καμπανάκι για τη συνέχιση της λειτουργίας της ΔΕΗ.

Ζημιογόνες οι μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη
Αρνητικές ήταν οι επιδόσεις των δύο προς πώληση μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη και το β΄εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που ανέβασε τις προηγούμενες μέρες στο VDR η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ζημιές για τη μονάδα της Μεγαλόπολης ξεπέρασαν τα 33 εκατ. ευρώ και για την Μελίτη τα 18,3 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά τον κύκλο εργασιών αυτός ανήλθε σε άνω από 103 εκατ. ευρώ για την μονάδα της Πελοποννήσου, για δε τη Μελίτη σε 56.9 εκατ. ευρώ

Αντιδράσεις
Οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν άργησαν να έρθουν.

Οι βουλευτές Κώστας Σκρέκας και Γιάννης Μανιάτης διαμήνυσαν πως έφτασε «η ώρα της λογοδοσίας». Μάλιστα ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο και για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών: «Οι άθλιοι τυχοδιώκτες που κατέστρεψαν τη ΔΕΗ θα λογοδοτήσουν. Οχι μόνο πολιτικά, αλλά και ποινικά. Ανακοίνωσαν ζημιές 540 εκατ. ευρώ για το 2018. Τους την παρέδωσα με κέρδη 400 εκατ. ευρώ το 2014».

Και ο Κώστας Σκρέκας επιτέθηκε: «Οι μαθητευόμενοι μάγοι της κυβέρνησης Τσίπρα κατέστρεψαν τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει για τα εγκλήματα που συντελούνται εις βάρος της ΔΕΗ. Παρ' όλα αυτά, οι ζημιές ύψους 903,8 εκατ. ευρώ, που για πρώτη φορά στην ιστορία της ανακοίνωσε η εταιρεία, προκαλούν σοκ και δέος. Για τη δραματική αυτή εξέλιξη οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Τσίπρας, Σταθάκης και Παναγιωτάκης με τις επιλογές τους οδήγησαν στον γκρεμό την εταιρεία. Μετέτρεψαν τη ΔΕΗ σε εταιρεία ζόμπι, με υψηλές ζημιές, τεράστιες ανείσπρακτες οφειλές και απαξιωμένα περιουσιακά στοιχεία, όταν το 2014 ήταν μια εύρωστη εταιρεία με κέρδη 90 εκατ. ευρώ» συμπλήρωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Από τη μεριά του το Ποτάμι καλεί την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ να «αναλάβουν τις ευθύνες τους έστω και την ύστατη ώρα», τονίζοντας πως «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να συνεχίζει να παίζει με την τύχη της επιχείρησης εν όψει εκλογών».

«Είχαμε επισημάνει από καιρό ότι ο διαχρονικός εναγκαλισμός της άλλοτε κραταιάς επιχείρησης ηλεκτρισμού της χώρας με τις εκάστοτε κυβερνήσεις την έχει οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε όλα αυτά τα εντεινόμενα οικονομικά αλλά και διοικητικά προβλήματα» αναφέρει το κόμμα σε ανακοίνωσή του.
Υπενθυμίζει ακόμη πως τον Μάιο του 2017 το κόμμα κατέθεσε ένα σύνολο από προτάσεις στρατηγικού χαρακτήρα προκειμένου να βγει η ΔΕΗ από το αδιέξοδο με βιώσιμο τρόπο. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Ποτάμι, «ο κ. Τσίπρας όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς κ. Σκουρλέτη και Σταθάκη επέλεξαν να συνεχίσουν τα πολιτικά παιχνίδια εις βάρος της ΔΕΗ για μικροκομματικές σκοπιμότητες, σε σύμπνοια βέβαια με την τωρινή της διοίκηση».
«Το Ποτάμι παρακολουθεί όλο αυτόν τον καιρό το ζήτημα της ΔΕΗ και γνωρίζει ότι το όλο διακύβευμα είναι τεράστιο και αγγίζει τόσο την ενεργειακή ασφάλεια όσο και την ίδια την οικονομία της χώρας. Καλούμε την κυβέρνηση και τη διοίκηση της εταιρείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους έστω και την ύστατη ώρα» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.
Όνομα

Αθλητικα Αστεία Αυτοκινητο Γυναικα Διατροφή Διεθνή Έγκλημα Εκλογές 2019 Ελλαδα Εξοδος Επιχειρησεις Εργασιακά Ζώδια θείος Θεσσαλονίκη Καιρός Κινηματογράφος κοινωνια Κόσμος μαγειρική Μακεδονία Μουσική Οικονομία όλα Θεσσαλονίκη Περιβάλλον Περιεργα πολιτική Σχεσεις Τεχνες-Πολιτισμος Τεχνολογία Τουρισμος Υγεία Φύση Φωτογραφια Χαλκιδικη Χρηστικα Aστυνομικα νεα Internet jewels Lifestyle Media Quiz slideshow video
false
ltr
item
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!: Καταρρέει η ΔΕΗ : Στα όρια της χρεοκοπίας
Καταρρέει η ΔΕΗ : Στα όρια της χρεοκοπίας
https://2.bp.blogspot.com/-WQgrE8F0Y04/XMIQGBtdGSI/AAAAAAAB8uw/HOhTbgHqYj8JWS5G9tKb7kk9hor0o2pmACLcBGAs/s640/%25CE%2594%25CE%2595%25CE%2597.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-WQgrE8F0Y04/XMIQGBtdGSI/AAAAAAAB8uw/HOhTbgHqYj8JWS5G9tKb7kk9hor0o2pmACLcBGAs/s72-c/%25CE%2594%25CE%2595%25CE%2597.jpg
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!
https://www.olathessaloniki.com/2019/04/blog-post_773.html
https://www.olathessaloniki.com/
https://www.olathessaloniki.com/
https://www.olathessaloniki.com/2019/04/blog-post_773.html
true
65558835043622369
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy