Θεσσαλονίκη: Βρέχει ...πεντοχίλιαρα !!!

Άφθονο ρέει στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπως φαίνεται το κρατικό χρήμα.

Η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης ανακοίνωσε νέο κύκλο… επιχορηγήσεων με τίτλο «Δημιουργώ», ενώ στα σκαριά βρίσκεται ακόμη ένας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» το έργο «Επιχορήγηση και προβολή δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της πολιτιστικής δημιουργίας στη Μακεδονία και στη Θράκη», με τον διακριτικό τίτλο «Δημιουργώ», έχει προϋπολογισμό 187.000 ευρώ, τα οποία είναι χρήματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών.

Δηλαδή, το υφυπουργείο Μακεδονίας- Θράκης θεωρεί ότι έχει ολοκληρώσει τις δημόσιες επενδύσεις του στην περιοχή και αποφάσισε να επιχορηγήσει συλλόγους και φορείς. Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές έως τις 15 Μαΐου, ενώ το «Δημιουργώ» θα υλοποιηθεί από 1/6/2019 έως 30/9/2019.

Σύμφωνα με την ανάρτηση στη Διαύγεια, το έργο διακρίνεται σε τρία υποέργα: το πρώτο σχετίζεται κυρίως με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, το δεύτερο με πολιτιστικές δράσεις και το τρίτο με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και δικτύωσης των φορέων πολιτισμού και περιβάλλοντος με τους αντίστοιχους φορείς των βαλκανικών χωρών. Για τα δύο πρώτα υποέργα το ανώτατο ποσό επιχορήγησης είναι οι 3.000 ευρώ και για το τρίτο το ποσό φτάνει τις 5.000 ευρώ.

Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής έχουν αποκλειστικά σύλλογοι, σωματεία, συνεταιρισμοί, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., νομικά πρόσωπα και δίκτυα αυτών, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. 
Οι δυνητικοί δικαιούχοι δεν πρέπει να έχουν λάβει επιχορήγηση από το υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) κατά τα έτη 2018 και 2019, ενώ κάθε δυνητικός δικαιούχος έχει δικαίωμα να υποβάλει μόνο μία αίτηση για δράση που αφορά σε ένα υποέργο.

Η αξιολόγηση των προτάσεων, δηλαδή ποιοι φορείς θα πάρουν 3.000 ή 5.000 ευρώ, θα γίνει από τριμελή Ομάδα Εργασίας, τα μέλη της οποίας -αξιοκρατικά- θα ορίσει η… Ελευθερία Χατζηγεωργίου! 

Η επιτροπή θα συνεπικουρεί την αρμόδια οργανική μονάδα του υφυπουργείου. Μοιράζοντας 187.000 ευρώ, το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης φιλοδοξεί να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, να αναπτυχθούν συνεργασίες για την υποστήριξη πρωτοβουλιών που προάγουν την πολιτιστική δημιουργία και να ενισχυθούν οι δράσεις δικτύωσης των πολιτών.

Όπως γράφει η εφημερίδα, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης θέλει έστησε προχθές το βράδυ φιέστα παρουσίασης του προγράμματος στην Αποθήκη Α’ του λιμανιού Θεσσαλονίκης. 

Και αφού έχει δρομολογήσει τη διάθεση 187.000 ευρώ, η Ελευθερία Χατζηγεωργίου εργάζεται για το επόμενο πρόγραμμα… επιχορηγήσεων. Θα ονομάζεται «Οργάνωση και επιχορήγηση δράσεων προώθησης στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς – παραδοσιακών τοπικών προϊόντων στη Μακεδονία και τη Θράκη» και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί ο προϋπολογισμός του. Λογικά, και αυτό το πρόγραμμα θα έχει αρκετά χρήματα τα οποία θα μοιραστούν σε φορείς και συλλόγους της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Φεβρουαρίου, η προκάτοχος της κ. Χατζηγεωργίου και νυν υποψήφιας δημάρχου Θεσσαλονίκης με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, επιχορήγησε συνολικά με 210.000 ευρώ 43 συλλόγους και φορείς της Βόρειας Ελλάδας υποτίθεται για… νεανικές δράσεις! Και το έκανε με μία μεγάλη φιέστα σε αποθήκη του λιμανιού Θεσσαλονίκης, επιχειρώντας να εξαργυρώσει πρώτα επικοινωνιακά και μετά στην κάλπη τη… γενναιοδωρία της. Ανάμεσα σε αυτούς που επιχορηγήθηκαν για… νεανικές δράσεις ήταν η Ελληνική Επιτροπή της εταιρίας Dante Alighieri στη Θεσσαλονίκη, η γιορτή τέχνης φίλων ΕΡΤ Σερρών, οι φίλοι της παραλίας, η Swing Academy, η εταιρία «Πυθία» και η φιλαρμονική εταιρία Νάουσας.

Να σημειωθεί πως όταν η Κατερίνα Νοτοπούλου ανέλαβε υφυπουργός, Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να διαρρεύσει στον Τύπο ότι έβαλε «φρένο» στο πάρτι επιχορηγήσεων φορέων και συλλόγων στο οποίο είχε επιδοθεί η προκάτοχός της, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

 Ετσι, το ποσό των 120.000 ευρώ που επιχείρησε να μοιράσει η κ. Κόλλια-Τσαρουχά μπήκε στον κουμπαρά και όταν πια «αβγάτισε» στις 210.000 ευρώ, η κ. Νοτοπούλου άρχισε να το μοιράζει σε… πεντοχίλιαρα.

Νεότερη Παλαιότερη