Στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου συμμετέχει το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Συμμετοχή στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου θα έχει το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Με ξεναγήσεις και πολιτιστικά δρώμενα το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων με θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης».

Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο 18 Μαΐου, το Μουσείο θα είναι ανοιχτό για το κοινό και θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στον εκθεσιακό χώρο κάθε ώρα, από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ. Ακόμη, την ίδια μέρα θα δοθεί συναυλία, στις 7:00 μ.μ., με έργα του Αιμίλιου Ριάδη από την πιανίστρια, Δρ. Μουσικολογίας, Ξένια Θεοδωρίδου και τη σοπράνο, Νάντια Φιόρου, ενώ θα αναγνωσθούν και αποσπάσματα κειμένων.

Ο Μακεδόνας συνθέτης Αιμίλιος Ριάδης (1880-1935) ήταν μια κορυφαία μορφή της νεοελληνικής μουσικής του α΄ μισού του 20ού αιώνα. Πολυσχιδής, διαπνεόμενος από πατριωτισμό, αλλά και κοσμοπολίτης, υπήρξε ίσως ο σημαντικότερος συνθέτης της εποχής του από το βορειοελλαδικό χώρο, ασχολήθηκε επίσης με την ποίηση και είχε πολλαπλή ανάμιξη στον Μακεδονικό Αγώνα και στη διάδοση του Μακεδονικού Ζητήματος γενικότερα.

Η συναυλία θα δώσει την ευκαιρία να ακουστούν επιλεγμένα τραγούδια από τις σημαντικότερες συλλογές του, όπως τα Cinq Chansons Macédoniennes, οι Treize Petit es Mélodies Grecques (ένα τραγούδι της θα εκτελεστεί από αδημοσίευτη εκδοχή από το Αρχείο Ριάδη στο Κ.Ω.Θ., σε Α΄ Πανελλήνια εκτέλεση), τα Chansons Exotiques, τα Trois Chansons de Ronsard, ενώ η συλλογή Jasmins et Minarets που γράφεται σχεδόν ταυτόχρονα με την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης θα ακουστεί ολόκληρη στην ακόμη ανέκδοτη, επεξεργασμένη μορφή της από το Αρχείο Ριάδη στο ΚΩΘ.

Γενικός Συντονισμός: κ. Φανή Τσατσάια, Διευθύντρια Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

Επιστημονική Επιμέλεια: κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Διευθύντρια του ΚΕΜΙΤ.

Χορηγοί της μεταφοράς του πιάνου της συναυλίας είναι ο Μουσικός Οίκος Μαυρομουστάκη και ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.



Πρόγραμμα Συναυλίας

Τραγουδάκι (ποίηση Ριάδη)

Nη καλημέρα (G. DeNerval, μετάφραση Ριάδη, αδημοσίευτη εκδοχή από αρχείο ΚΩΘ)
(Δεκατρία μικρά Ελληνικά τραγούδια)

Chanson (Pierre deRonsard, μτφρ. Ριάδη)

(Τρία τραγούδια σε ποίηση Pierre de Ronsard)

Κόρη και κυνηγός(Ριάδη)

(Δεκατρία μικρά Ελληνικά τραγούδια)


Το Γιασεμί (ποίηση λαϊκή, μουσική επεξεργασία Ριάδη)

(από τη συλλογή του H. Möller,

Das Lied der Völker. Griechische, Albanische und Rumänische Volkslieder)

Oiseaux (Jeanne de Valcler)

(Chansons Exotiques)

Το Τραγούδι της Οδαλίσκης (Ριάδη)

(Δεκατρία μικρά Ελληνικά τραγούδια)



Ράικα

Οδαλίσκη

Salonique

(Γιασεμιά και Μιναρέδες, ποίηση Ριάδη, αδημοσίευτη εκδοχή, Αρχείο Ριάδη ΚΩΘ)



Les plaintes de la jeune fille

La fiancée de l’ombre

Berceuse

(ποίηση Ριάδη, Cinq Chansons Macédoniennes)



ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ | Προξένου Κορομηλά 23, 546 22 Θεσσαλονίκη
ΤΗΛΕΦΩΝΟ | 2310 229778
EMAIL | info@imma.edu.gr
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ | www.imma.edu.gr
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ | Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00, Τετάρτη 09:00-20:00 & Σάββατο 10:00-14:00
ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ | Ενήλικες 2€ - Μαθητές 1€
ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ | Το μουσείο προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες επισκεπτών. Ομάδες επισκεπτών γίνονται δεκτές με ραντεβού στο τηλ. 2310 229778.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ | Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο κτήριο που στέγαζε το Ελληνικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Είναι προσβάσιμο κυρίως με λεωφορείο ή με τα πόδια, για όσους διαμένουν εντός του ιστορικού κέντρου.

Όσοι έρχονται από τη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λεωφορειακές γραμμές 3, 5, 6, 12, 39, 33 και θα πρέπει να αποβιβαστούν στη στάση «Μητρόπολη», στην οδό Μητροπόλεως.

Όσοι έρχονται από την ανατολική είσοδο της πόλης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λεωφορειακές γραμμές 3, 5, 6, 12, 33, 39 και να αποβιβαστούν στη στάση «Αγία Σοφία» στην οδό Τσιμισκή.

Κοντά στο μουσείο δεν υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης στάθμευσης, στην περιοχή όμως υπάρχουν σταθμοί αυτοκινήτων επί πληρωμή.

Επίσης, για τα Ι.Χ. στην περιοχή του Μουσείου και στο ιστορικό κέντρο λειτουργεί το σύστημα στάθμευσης ithesi

Ι Δ Ρ Υ Μ Α Μ Ο Υ Σ Ε Ι Ο Υ Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Κ Ο Υ Α Γ Ω Ν Α

Προξένου Κορομηλά 23, 546 22 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310-229 778, 2310-233 108, fax: 2310-233 108
www.imma.edu.gr , email: info@imma .edu.gr

Επιθυμώ να διαγραφώ από τον κατάλογο παραληπτών του ενημερωτικού δελτίου
του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Νεότερη Παλαιότερη