Αποθέωση Τσίπρα, σε συνοικισμό Ρομά

«Το όραμα μας είναι μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε τον οικισμό Ρομά στα Κιμμέρεια Ξάνθης και τον χαρακτήρισε ένα «παράδειγμα πολυπολιτισμικής συμβίωσης».

«Είναι ένα χωριό όπου κατοικούν δίπλα-δίπλα Χριστιανοί με Μουσουλμάνους, Τσιγγάνοι με Μπαλαμούς κι αυτό είναι ένα παράδειγμα για το πως πρέπει να είναι οι κοινωνίες μας», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε την ανάγκη να μην επιτρέψουμε να συνεχίζονται οι πολιτικές των διακρίσεων, οι ξενοφοβικές και ρατσιστικές συμπεριφορές, λέγοντας: 
«Ανεξαρτήτως σε ποιον Θεό πιστεύουμε και τι χρώμα έχει το δέρμα μας, είμαστε άνθρωποι, είμαστε πολίτες αυτής της χώρας και πρέπει να έχουμε ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα. Και πάνω από όλα δεν πρέπει να επιτρέψουμε ως χώρα και ως λαός να συνεχίζονται τα στερεότυπα των διακρίσεων, οι ξενοφοβικές και οι ρατσιστικές συμπεριφορές. Κυρίως, όμως, πρέπει εμείς που έχουμε την ευθύνη της πολιτείας να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε τόσο πολίτες που ανήκουν σε μειονότητες, είτε πολίτες που δεν είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό σύνολο να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτό».

Ο κ. Τσίπρας είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέφθηκε οικισμό των Ρομά, όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι τους, και στη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε σε συγκέντρωση Ρομά στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου αναφέρθηκε στα πέντε θετικά βήματα που έκανε η κυβέρνηση του για την αντιμετώπιση προβλημάτων των Ρομά.

Οι Ρομά κάθε ηλικίας επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον πρωθυπουργό φωνάζοντας το σύνθημα «Αλέξη Θυμήσου είμαστε μαζί σου». Του πρόσφεραν λουλούδια και ιδίως τα παιδιά ήθελαν να φωτογραφηθούν μαζί του.

Μια ηλικιωμένη τσιγγάνα τον υποδέχτηκε κρατώντας στα χέρια της την ελληνική σημαία και ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτή η εικόνα θα του μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη.

«Η εικόνα, αλλά και τα λόγια της ότι είναι πολύ υπερήφανη που κρατάει ψηλά αυτή τη σημαία. Είμαστε υπερήφανοι που κρατάτε ψηλά αυτή τη σημαία. Σας ευχαριστώ», παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

Μίλησε για τους «συμπατριώτες μας Ρομά που είναι πιο Έλληνες από κάποιους άλλους που παριστάνουν τους Ελληνάρες».
Νεότερη Παλαιότερη