Δρόσος Τσαβλής : Ο γνωστός πνευμονολόγος, υποψήφιος στην Θεσσαλονίκη

Με γνώμονα οτι πρέπει οι ψηφοφόροι να δώσουν προτεραιότητα-ψήφο όχι σε "επαγγελματίες" πολιτικούς αλλά σε άτομα δραστήρια και πρόθυμα να δουλέψουν για τον τόπο τους, ο γνωστός Πνευμονολόγος Δρόσος Τσαβλής αποφάσισε να ριχτεί στο στίβο μάχης των φετινών Δημοτικών Εκλογών ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη του Κωνσταντίνου Ζέρβα "Ναι στη Θεσσαλονίκη"
Γεννημένος το 1971 στην περιοχή της Ανάληψης, γιος του Αριστείδη Τσαβλή, Υποστρατήγου της ΕΛΑΣ και της Στέλλας Καραβασίλη Καθηγήτριας Φιλολόγου. Παντρεμένος με την Παιδίατρο Άννα Τζουμάκα (του Νικολάου, αειμνήστου Θεολόγου – διευθυντού του 5ου Λυκείου Θεσσαλονίκης) με την οποία απέκτησε 3 παιδιά

Με μεγάλη προθυμία απάντησε στα ερωτήματά μας, τόσο για την προσωπική του ζωή όσο και για τις φιλοδοξίες του ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

Ποιοι λόγοι οδήγησαν έναν καταξιωμένο γιατρό ν’ ασχοληθεί με την πολιτική; Ιατρική-πολιτική σημειώσατε Χ; 
Τι διαφοροποιεί ένα γιατρό από κάθε ενεργό πολίτη; Αντιθέτως, η καθημερινή επικοινωνία με πολίτες δίνει ολοκληρωμένη εικόνα των αναγκών, των προβλημάτων, των επιθυμιών. Ενεργός πολίτης σημαίνει διάθεση για προσφορά, λύσεις και εφαρμογή τους. Η Ιατρική, λοιπόν, είναι το όχημα για προσφορά και συμμετοχή. Μετά την προσφορά στο άτομο, τη μονάδα, τον έναν, δίνεται η δυνατότητα με την πολιτική να προσφέρει κανείς και στο σύνολο, στους πολλούς. Δεν υπάρχει επομένως Χ σε αυτή τη σχέση. Μόνο πρόσημο (+) για το κοινό καλό. 

Γιατί με το συνδυασμό «Ναι στη Θεσσαλονίκη» του Κωνσταντίνου Ζέρβα; 
Επέλεξα να συστρατευτώ με τον κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα για τους παρακάτω λόγους: 
  1. Έχει σταθερή εθνική και Ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Με πολιτισμικές αρχές και αξίες. Θεωρεί ότι κάθε τι Μακεδονικό είναι Ελληνικό και θα φροντίσει αυτό να φτάσει στα πέρατα της οικουμένης. 
  2. Είναι πάντα συνεπής με συνεχή αυτοδιοικητική παρουσία. Ενεργός πολίτης με όλη τη σημασία των λέξεων. 
  3. Είναι οικονομικά ανεξάρτητος χωρίς βαρίδια, δεσμεύσεις και εξαρτήσεις. Είναι αμετάκλητα αντίθετος σε συμφέροντα και ευκαιριακές συμπορεύσεις και συγκαλύψεις. 
  4. Έχει σταθερό κοινωνικό προσανατολισμό για το Δήμο, με ανθρώπινο πρόσωπο, σύγχρονο και προσιτό, με αιχμές την ασφάλεια, την ευημερία και την ομαλότητα στην καθημερινότητα του πολίτη. 
  5. Έχει γνώση, πρόγραμμα, σύγχρονες αντιλήψεις με πολύ δυναμικό, αναπτυξιακό και πρωτοποριακό προσανατολισμό. 
Ποια θεωρείτε τα 3 μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης; Ποια η θέση της παράταξης για τα παραπάνω; 
Θεωρώ ότι η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό και η ασφάλεια είναι τα τρία πιο σημαντικά προβλήματα της πόλης, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από τη νέα δημοτική αρχή. Όσον αφορά στην καθαριότητα, είναι δέσμευση του κ. Ζέρβα ότι θα αναλάβει ο ίδιος τον ευαίσθητο αυτό τομέα και μέχρι το τέλος του 2019 η πόλη θα καθαρίσει. Θα οργανώσει με τον καλύτερο τρόπο τους 1500 εργαζομένους στην καθαριότητα και θα χρησιμοποιήσει τα 50 εκ. ευρώ που λιμνάζουν στο δήμο από τα ανταποδοτικά τέλη των δημοτών και προορίζονται για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό. Με την αντικατάσταση, λοιπόν, όλων των λαμπτήρων με οικονομικότερους λαμπτήρες LED και τη συνεχή συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές και τη δημοτική αστυνομία θα ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και των τουριστών. Τέλος, για το κυκλοφοριακό θα υπάρξει βελτίωση του συστήματος στάθμευσης σε όλη την πόλη για να μην παρατηρούνται φαινόμενα άναρχης στάθμευσης και παρακώλυσης των συγκοινωνιών. Στο μερίδιο που αντιστοιχεί στο Δήμο, ο κ. Ζέρβας έχει δεσμευτεί ότι θα συμμετέχει ο ίδιος ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΘ ώστε ο έλεγχος να είναι συνεχής και ουσιαστικός. Τέλος, επειδή υπήρξε στο παρελθόν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» γνωρίζει το θέμα του ΜΕΤΡΟ όσο κανείς άλλος και αν είχαν εισακουσθεί τότε οι εισηγήσεις του για το σταθμό Βενιζέλου, σήμερα ίσως να είχε η πόλη ΜΕΤΡΟ και να μην περίμενε το 2023 για να λειτουργήσει. 

Ποια θα είναι η πρώτη προτεραιότητά σας σε περίπτωση που εκλεγείτε; 
Επιδίωξή μου ήταν πάντα η εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών ζωής και καλής ποιότητας ζωής κάθε πολίτη. Θέλω έναν Δήμο αρωγό στις ανάγκες του πολίτη. Απαιτώ να υπάρχει εύκολη πρόσβαση και εξυπηρέτηση στις υπηρεσίες τόσο για τους αρτιμελείς δημότες όσο και για ΑμΕΑ . 
Τι ζητούν οι κάτοικοι που έρχεστε σε επαφή περισσότερο από το νέο δήμαρχο; 
Ζητούν υποδομές που διευκολύνουν την καθημερινή τους ζωή, όπως παιδικές χαρές, ζώνες περιπάτου, πράσινο, επαρκή φωτισμό . Είναι απαραίτητο να γίνει εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων της πόλης με στόχο την οικονομική ανάπτυξη, ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι παραπάνω ανάγκες. 

Θα βοηθούσατε στην επιβολή του αντικαπνιστικού νόμου; 
Σας απαντώ κατηγορηματικά ΝΑΙ. Όμως, πρέπει να ληφθεί υπόψη και η πλευρά των ιδιωτών επαγγελματιών ώστε να δίνεται διέξοδος στην οικονομική τους δράση. 

Πολλοί προσπαθούν να εντάξουν τους υποψηφίους δημάρχους σε οπαδικά στρατόπεδα. Τα οπαδικά κριτήρια επηρεάζουν την ψήφο του Θεσσαλονικιού πολίτη; 
Ο αθλητισμός είναι σημαντικό στοιχείο πολιτισμού μιας κοινωνίας. Όλες οι ομάδες, όλοι οι οπαδοί έχουν τη θέση τους στην πόλη μας. Ο αθλητισμός προβάλλει την άμιλλα, τον ευγενή συναγωνισμό και ανταγωνισμό, την άσκηση και την ψυχαγωγία. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού. 

Χρόνος περισσεύει για προσωπική ζωή; 
Σε όλη μας τη ζωή η ισορροπία προσφέρει τον ιδανικό τρόπο συμβίωσης . Επάγγελμα, συμμετοχή στα κοινά, προσωπική ζωή. Κάθε ένα έχει τη σημασία του και συνδέονται άμεσα μεταξύ τους. Το καθένα έχει το χρόνο που απαιτείται. Φυσικά κάποιες φορές ο χρόνος δεν είναι ευαγγέλιο. Άλλωστε, σε κάθε τομέα υπάρχουν σημαντικά κομμάτια και του προσωπικού χρόνου. 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας τρόπος διασκέδασης ; 
Ταξίδια με εικόνες και ανοιχτούς ορίζοντες. Εκδηλώσεις πολιτισμού. Κοινωνικές εκδηλώσεις και πάνω από όλα κάθε λεπτό οικογενειακής συνάντησης και δραστηριοτήτων. 

Έχετε μετανιώσει για κάτι που θα θέλατε να αλλάξετε αν σας δινόταν η ευκαιρία; 
Αν μπορούσα να αλλάξω τον κόσμο, θα έβαζα τον άνθρωπο στο κέντρο των πάντων. Η υγεία του, οι συνθήκες ζωής του, η ψυχική ισορροπία, η ευημερία, η ισότητα ευκαιριών, η αλληλεγγύη στον αδύναμο, η πρόσβαση στις ειδικές ομάδες, η ευτυχία των παιδιών. Θα πάλευα για ένα κοινωνικό σύνολο ευτυχισμένων μονάδων. 

Ως λάτρης των ταξιδιών ποιο μέρος έχετε επισκεφτεί μέχρι τώρα και σας έχει εντυπωσιάσει; Θα μπορούσατε να ζήσετε εκεί; Ποιο μέρος θα θέλατε να επισκεφθείτε και δεν το έχετε κάνει ακόμη ; 
Έχω γοητευτεί από την Αργεντινή. Τόσο από τα τοπία και τη φυσική ομορφιά της όσο και από την έμφυτη ευγένεια και καλοσύνη των κατοίκων της. Επίσης, εντυπωσιάστηκα από το γεγονός ότι παρά τη σχετικά πρόσφατη οικονομική καταστροφή της, ανεβαίνει γοργά και σταθερά τα σκαλοπάτια της ανάπτυξης και της προόδου σε όλους τους τομείς. Έχει έξυπνες και βιώσιμες πόλεις που καθιστούν τους πολίτες τους ευτυχείς και παραγωγικούς. Είναι παράδειγμα προς μίμηση σε πολλούς τομείς. Όσον αφορά σε ποια χώρα θα ήθελα να ταξιδέψω σας απαντώ ότι θα επιθυμούσα να πάω στην Αλάσκα. Έχω ακούσει ότι έχει πολλές ομορφιές εκτός από κρύο. Όπου όμως και να πάω, πολύ γρήγορα επιθυμώ την επιστροφή στην εστία μου. Με τραβάει πίσω η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη. Για το λόγο αυτό δεν επέλεξα και να εγκατασταθώ στο εξωτερικό όταν είχα την ευκαιρία. 

Περιγράψτε με ένα χαρακτηρισμό τα παρακάτω: 
Θεσσαλονίκη: Εστία 
Μπουτάρης: Χαμένη ευκαιρία 
Μακεδονία: Ελλάδα 
Κυκλοφοριακό: Υποβάθμιση 
ΔΕΘ: Πόλος έλξης 
Μετρό: Ανάπτυξη 
Κωνσταντίνος Ζέρβας: Ελπίδα 
Ταξίδια: Ανάσα 
Οικογένεια: ιερά και όσια 
Δρόσος Τσαβλής: Είμαι ο εαυτός μου



Διαβάζοντας το Βιογραφικό του μας προκαλεί εντύπωση όχι μόνο οι σπουδές και η επαγγελματική του καριέρα αλλά και η συμμετοχή και ενασχόλησή του του στα κοινά.

Εκπαίδευση

  • Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. (Ph.D) στον Τομέα Φυσιολογίας- Φαρμακολογίας με θέμα την έρευνα στη θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης.
  • Εξειδικευθείς στη Γαλλία, στο βρογχικό άσθμα (Hôpital Universitaire de Sainte Marguerite)
  • Μετεκπαιδευθείς στη Γαλλία, την απευαισθητοποίηση-ανοσοθεραπεία αλλεργικών νόσων (Hopital Nord, Marseille)
  • Μεταπτυχιακός τίτλος στην Ιατρική του Ύπνου (M.Sc), Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
  • Μεταπτυχιακός τίτλος στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας (M.Sc), Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
  • Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ
  • Πτυχιούχος του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
  • Απόφοιτος του 8ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης
Εργασία
  • Ιατρός Πνευμονολόγος, ελεύθερος επαγγελματίας (2011- σήμερα)
  • Ιατρός Πνευμονολόγος, Ε.Ο.Π.Υ.Υ Γιαννιτσών Πέλλας (2011-2013)
  • Ειδικευόμενος Ιατρός στην Πνευμονολογία, Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική ΓΝΘ «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» (2006-2011)
  • Επιστημονικός υπεύθυνος-Ιατρός της κοινωνικής δομής "Η ΘΑΛΠΩΡΗ" - Βοήθεια στο Σπίτι (2011)
  • Εκπαιδευτής στους διασώστες του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης (2008-2011)
  • Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων, ΓΝΘ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» (2003-2006)
  • Στρατιώτης Ιατρός σε μονάδες της Ξάνθης και της Θεσσαλονίκης (2002-2003)
  • Αγροτικός Ιατρός στο Λευκοχώρι Θεσσαλονίκης (2000-2002)
Κοινωνική δραστηριότητα
  • Εκλεγμένος Σύμβουλος του 5ου Δημοτικού Διαμερ/τος του Δήμου Θεσσαλονίκης (2006-2010)
  • Πρόεδρος Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, Καθαριότητας και Αγωγής του Καταναλωτή του 5ου Δημοτικού Διαμερίσματος (2006-2010)
  • Αιρετό μέλος του Δ.Σ της Εταιρίας Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος Βορείου Ελλάδος (Ε.Μ.Π.Ε.Π.Θ)
  • Αιρετό μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Α.Π.Θ., (1998 – 2000)
  • Ενεργό μέλος της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος (1995 – 2000)
  • Μέλος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας (Ε.Π.Ε)
  • Μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
  • Μέλος της Οργάνωσης "Γιατροί του Κόσμου"
  • Μέλος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας (European Respiratory Society - ERS)
  • Μέλος της Αμερικανικής Εταιρίας Ιατρών Νοσημάτων Θώρακος (American College of Chest Physicians - ACCP/CHEST)


    Νεότερη Παλαιότερη