Γιατί βάζουμε το σύμβολο @ στα email




Ο "πατέρας" του e-mail, Ray Tomlisnon, που έχασε τη ζωή του χθες, έστειλε το πρώτο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το 1971.

Για να στείλει κάτι από τον έναν υπολογιστή του γραφείου του στον άλλο, πληκτρολόγησε ανάμεσα στο όνομα χρήστη και τη διεύθυνση αποστολής, το σύμβολο @, που βρισκόταν ήδη στο πληκτρολόγιο, με μεγάλη ιστορία, αλλά μικρή χρήση.

Το επέλεξε μάλιστα για το λόγο αυτό ακριβώς, αφού δεν χρησιμοποιούνταν στους υπολογιστές, δεν θα "μπέρδευε" τα προγράμματα ή τα λειτουργικά συστήματα της εποχής.

Ωστόσο το @ βρέθηκε στα σύγχρονα πληκτρολόγια, μιας και υπήρχε πριν από αυτά στις γραφομηχανές, με χρήση όμως περισσότερο στις εμπορικές συναλλαγές.

Ηταν ένα σύμβολο των εμπόρων που έδειχνε την τιμή ανά μονάδα, για παράδειγμα, 12 μπαταρίες @ 1 ευρώ (η μία). Το @ στα αγγλικά είχε ήδη την ονομασία at (σε), που βοηθούσε στη χρήση του στα email, σε άλλες γλώσσες όμως το όνομά του είναι πιο ενδιαφέρον, αφού στα ελληνικά είναι "παπάκι", στα τούρκικα "τριαντάφυλλο", στα νορβηγικά "ουρά γουρουνιού" και στα ουγγρικά "σκουλήκι".
Και η χρήση του όμως στη θέση του a, που τη βλέπουμε πολύ συχνά σήμερα, παρατηρήθηκε πρώτη φορά σε ένα χειρόγραφο του 1345, που περιλαμβάνει τη βουλγαρική μετάφραση ενός ελληνικού χρονικού. 
Εκεί στη λέξη Αμήν, το Α έχει αντικατασταθεί από το @, με τους λόγους να παραμένουν μυστήριο. 
Νεότερη Παλαιότερη