Αυτοί είναι οι ληστές του ΑΧΕΠΑ

Οι παλιοί γνώριμοι της αντιτρομοκρατικής Σακκάς και Δημητράκης.
Το μεσημέρι έκαναν τη ληστεία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Δύο πολύ γνωστά ονόματα στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για πολύ σοβαρές υποθέσεις, είναι δράστες της ληστείας στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για τους Κώστα Σακκά και Γιάννη Δημητράκη.
Ο πρώτος είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», είχε κάνει απεργία πείνας όταν είχε συμπληρωθεί το 18μηνο της κράτησής του και είχε εξαφανιστεί για να συλληφθεί λίγο αργότερα στη Σπάρτη.

Τελικά, δεν καταδικάστηκε για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση. Σημειώνετια ότι παλαιότερα είχε συλληφθεί στη Νέα Σμύρνη με ένα σακίδιο γεμάτο όπλα και με ένα πιστόλι πάνω του, που είχε ακόμη και τη σφαίρα στη θαλάμη.

Ο δεύτερος είχε γίνει γνωστός ως ο «ληστής με τα μαύρα» και είχε τραυματιστεί σε συμπλοκή με αστυνομικούς που ακολούθησε μετά από ληστεία τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας.

Μετά της σύλληψή τους και σε συνέχεια των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής για τη ληστεία στο ΑΧΕΠΑ, συνελήφθη και μία 39χρονη γυναίκα, η οποία φέρεται ως συνεργός τους.

Στο μεταξύ, αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ερευνούν σπίτια από τα οποία εκτιμάται ότι «πέρασαν» τα προηγούμενα 24ωρα οι δύο κατηγορούμενοι ως δράστες της ληστείας, αναζητώντας στοιχεία για την δικογραφία.

Υπενθυμίζεται ότι η επεισοδιακή ληστεία σημειώθηκε λίγο πριν της 12 το μεσημέρι, την ώρα που δύο υπάλληλοι της χρηματαποστολής εφοδίαζαν το αυτόματο μηχάνημα συναλλαγών (ΑΤΜ) το οποίο βρίσκεται στην κύρια είσοδο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, εντός της Πανεπιστημιούπολης Θεσσαλονίκης.

Φορώντας ιατρικές ποδιές, μάσκες και γάντια, οι δράστες, που εκτιμάται πως γνώριζαν ότι σήμερα είναι ημέρα μισθοδοσίας του προσωπικού του νοσοκομείου, απείλησαν με όπλα, τους υπαλλήλους από τους οποίους αξίωσαν τις δύο βαλίτσες με τα χρήματα. Τελικά κατάφεραν να πάρουν τη μία βαλίτσα, αφού η δεύτερη φαίνεται πως έπεσε στο έδαφος και ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός αυτόματης καταστροφής των χρημάτων.

Στη συνέχεια, οι ένοπλοι κινήθηκαν μέσα στους διαδρόμους του νοσοκομείου, περνώντας μπροστά από ιατρικό προσωπικό, ασθενείς και επισκέπτες. Όταν βγήκαν στην οδό Αγίου Δημητρίου προκειμένου να διαφύγουν με όχημα, περικυκλώθηκαν από πάνοπλους αστυνομικούς που στο μεταξύ είχαν κληθεί στην περιοχή και τους ακινητοποίησαν.


Κώστας Σακκάς: Οι «Πυρήνες της φωτιάς» και η απεργία πείνας
Ο 35χρονος αναρχικός Κώστας Σακκάς, συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2010 μαζί με τον Αλέξανδρο Μητρούσια στην οδό Καισαρείας στη Νέα Σμύρνη, από ομάδα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ, τη στιγμή που έβγαιναν  από ενοικιαζόμενη αποθήκη, στην οποία βρέθηκε οπλισμός. Eίναι ένα από τα βαριά ονόματα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Θεωρήθηκε στέλεχος των «Πυρήνων της Φωτιάς» και καταδικάστηκε ερήμην σε 16 χρόνια κάθειρξη το 2015.

Στις 5 Αυγούστου 2016 ύστερα από καταδίωξη συνελήφθη στη Σπάρτη. Στο Εφετείο η ποινή του μειώθηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη (για διακεκριμένη οπλοκατοχή) και αθωώθηκε από κάθε κατηγορία σχετικά με ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Αυτή η δραστική μείωση της ποινής του οδήγησε την αποφυλάκισή του το 2018 σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου.

Η περίπτωσή του συγκέντρωσε την προσοχή της κοινής γνώμης αλλά και του ξένου τύπου, λόγω της παραμονής του, ως προφυλακισμένου, στις φυλακές για χρονικό διάστημα άνω των 30 μηνών, δηλαδή άνω του ανωτάτου ορίου προφυλάκισης που ορίζει ο νόμος.

Ο Σακκάς, στις 4 Ιουνίου 2013, ξεκίνησε απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για την παράνομη παράταση της προφυλάκισής του. Μετά από 14 ημέρες απεργίας πείνας και ύστερα από προβλήματα υγείας που παρουσιάστηκαν, μεταφέρθηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας.

Στις 11 Ιουλίου το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την αποφυλάκιση του Σακκά επιβάλλοντάς του αυστηρούς περιοριστικούς όρους μεταξύ των οποίων απαγόρευση εξόδου από τον νομό Αττικής κ.α. Μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών διέκοψε την απεργία πείνας κατά τη διάρκεια της οποίας είχε χάσει 16 κιλά.

Γιάννης Δημητράκης: Ο «ληστής με τα μαύρα»
Ο 41χρονος σήμερα Γιάννης Δημητράκης είχε καταδικαστεί για την ένοπλη ληστεία του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Σόλωνος στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2006. Η μοιραία για τη σύλληψή του ληστεία, στις 16 Ιανουαρίου 2006, εξελίχθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς εν μέσω της οδού Πανεπιστημίου, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Δημητράκης τραυματίστηκε. Καταδικάστηκε για τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας από πρόθεση και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Εμβληματική μορφή για πολλές από τις ομάδες και τα σχήματα του αναρχικού χώρου, ο τελειόφοιτος του ΤΕΙ Πειραιά είχε πρωταγωνιστήσει στη μεγάλη εξέγερση των κρατουμένων στις φυλακές Μαλανδρίνου, την άνοιξη του 2006, όταν κατήγγειλε ότι τον ξυλοκόπησαν ανηλεώς σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Το 2009, όταν κρατούνταν στην Αλικαρνασσό, δέχτηκε επίθεση στα λουτρά των φυλακών από τον συγκρατούμενό του και θεωρούμενο υπαρχηγό της «Χρυσής Αυγής» Αντώνη «Περίανδρο» Ανδρουτσόπουλο, παραμονές της μεταγωγής του στον Κορυδαλλό.
newsbomb.gr newsit.gr
Νεότερη Παλαιότερη