Τα ψηφοδέλτια της ΝΔ στην Βόρεια Ελλάδα

Η πανθομολογούμενη ως ευρεία νίκη της Ν.Δ. στις επικείμενες εθνικές εκλογές του Ιουλίου, ύστερα από την άνετη επικράτηση στις ευρωεκλογές, δημιουργεί νέες καταστάσεις στην οδό Πειραιώς, αφού πάρα πολλά στελέχη ζητούν πλέον να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Οπως προκύπτει από τη μελέτη των εκλογικών αποτελεσμάτων, η Ν.Δ. βρίσκεται μια ανάσα από την αυτοδυναμία. Ηδη, οι πρώτες εκτιμήσεις -από μετρήσεις που έγιναν αποσπασματικά- εν όψει του β’ γύρου των περιφερειακών εκλογών, δείχνουν ότι η τάση του εκλογικού σώματος είναι να «σπρώξει» το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς μία άνετη αυτοδυναμία.

Αυτό σημαίνει ότι η Ν.Δ. θα υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των βουλευτών της – πράγμα που οδηγεί σε συνωστισμό στελεχών για το χρίσμα του υποψήφιου βουλευτή, σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο".

Η ηγεσία της Ν.Δ. δεν σκοπεύει να κινηθεί βιαστικά, αφού η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να μεταθέσει τις εκλογές από τις 30 Ιουνίου για τις 7 Ιουλίου δίνει κάποιο χρόνο στην Πειραιώς να κάνει προσεκτικές επιλογές, αλλά και να αποφύγει τυχόν έντονες αντιδράσεις από «κομμένους» των ψηφοδελτίων. 
Ετσι, ο σχεδιασμός προβλέπει την ανακοίνωση σε δόσεις των υποψηφίων, όπως συνέβη την Παρασκευή με τη δημοσιοποίηση οκτώ στελεχών και προσωπικοτήτων που θα διεκδικήσουν την ψήφο του εκλογικού σώματος.

Σιγήν ιχθύος τηρούν προς το παρόν οι πάντες στη Ν.Δ. για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, με μοναδική επισήμανση ότι πρόκειται για αποκλειστική αρμοδιότητα του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Σήμερα, η Ν.Δ. έχει 19 βουλευτές στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ, αν καταγράψει μεγάλη νίκη, είναι πολύ πιθανό να δει τον αριθμό να υπερδιπλασιάζεται! Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για τους υποψήφιους βουλευτές, καθώς η εξαΰλωση των μικρών κομμάτων όπως οι ΑΝ.ΕΛ., η Ενωση Κεντρώων και το Ποτάμι, τα οποία είτε δεν θα κατέλθουν στις εκλογές είτε δεν θα μπουν στη Βουλή, θα «απελευθερώσουν» επιπλέον θέσεις. Την ίδια ώρα, η ανανέωση στα πρόσωπα θα είναι σημαντική, καθώς υπάρχουν αποχωρήσεις λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ αρκετοί υποψήφιοι θα προέλθουν από το μητρώο του κόμματος.

› Στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου η Ν.Δ. διαθέτει 4 από τις συνολικά 16 έδρες, το ψηφοδέλτιο έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί. Φυσικά, σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονται οι νυν βουλευτές: Κώστας Καραμανλής (ως πρώην πρωθυπουργός δεν χρειάζεται σταυρό προτίμησης), Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης και Ελένη Ράπτη.
 Ηδη έχει ανακοινωθεί η υποψηφιότητα της Βίκυς Νάκου και του Δημήτρη Σταμάτη, ενώ σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα του δημοσιογράφου Δημήτρη Βενιέρη. Στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να μπουν: Στράτος Σιμόπουλος, Αννα Ευθυμίου, ο γνωστός για την κοινωνική του δράση, Δρ καρδιολόγος Διαμαντής Γκολιδάκης, Γιάννης Παπαγεωγίου, Σύνθια Σάπικα, Δημήτρης Πανοζάχος, Παναγιώτης Κοκόρης, ο πρώην μπασκετμπολίστας Αντώνης Σαμαράς, η Αφροδίτη Λατινοπούλου και ενδεχομένως η Νιόβη Παυλίδου.
Ο γνωστός για την κοινωνική του δράση, Δρ. καρδιολόγος Διαμαντής Γκολιδάκης, χαίρει της εκτίμησης του Κυριάκου Μητσοτάκη


› Στη Β’ Θεσσαλονίκης, η Ν.Δ. διαθέτει 3 από τις 9 έδρες και φιλοδοξεί να εκλέξει τουλάχιστον 4 βουλευτές. Εκτός από τους νυν: Θεόδωρο Καράογλου, Σάββα Αναστασιάδη και Γιώργο Λαζαρίδη, θέση στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να λάβουν οι: Λάμπρος Καούδης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Γιάννης Καραγιάννης, Κώστας Ευθυμίου, Ανατολή Κωνσταντινίδου και Θεοφάνης Παππάς.

› Στην Ημαθία, η Ν.Δ. διαθέτει μία από τις τέσσερις έδρες του νομού. Στο ψηφοδέλτιο, εκτός από τον νυν βουλευτή Απόστολο Βεσυρόπουλο θα βρίσκονται οι: Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Τάσος Μπαρτζώκας. Η Ν.Δ. φιλοδοξεί να εκλέξει τουλάχιστον τρεις βουλευτές.

› Στην εξαεδρική περιφέρεια των Σερρών η Ν.Δ. διαθέτει δύο βουλευτές και στοχεύει να τους διπλασιάσει. Εκτός από τους νυν Κωνσταντίνο Καραμανλή και Φωτεινή Αραμπατζή, στο ψηφοδέλτιο θα βρίσκεται και ο Τάσος Χατζηβασιλείου και πιθανότατα ο Μενέλαος Βλαχβέης.

› Στην τετραεδρική Πέλλα, η Ν.Δ. διαθέτει έναν βουλευτή και στοχεύει να εκλέξει τουλάχιστον δύο. Εκτός από τον νυν Γιώργο Καρασμάνη, στο ψηφοδέλτιο θα βρίσκονται ο Δάνης Τζαμτζής και Διονύσης Σταμενίτης.

› Στην Πιερία, η Ν.Δ. διαθέτει έναν βουλευτή, τον Κώστα Κουκουδήμο, ο οποίος, αν καταφέρει να εκλεγεί σήμερα δήμαρχος Κατερίνης, δεν θα είναι υποψήφιος. Ετσι, θα αφήσει ορθάνοιχτη την πόρτα σε τρεις νέους βουλευτές του κόμματος, καθώς τόσους υπολογίζει να εκλέξει το κόμμα. Στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να βρίσκονται ο έμπειρος δημοσιογράφος Φώντας Μπαραλιάκος, η Αννα Μάνη-Παπαδημητρίου, η Φανή Πατρή, ο Λευτέρης Μωυσιάδης, ο Κλεόβουλος Θεοτόκης και ο Σπύρος Κουλκουδινας.

› Στην τριεδρική του Κιλκίς η Ν.Δ. διαθέτει έναν βουλευτή και στοχεύει να αποκτήσει δύο. Εκτός από τον νυν βουλευτή Γιώργο Γεωργαντά, στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να συμπεριληφθούν οι: Κώστας Κιλτίδης, Νατάσα Σωτηριάδου, Γαρουφαλιά Καρβουνιάρη και Τριαντάφυλλος Πέτρογλου.

› Στη Χαλκιδική η Ν.Δ. διαθέτει τη μία από τις τρεις έδρες και φιλοδοξεί να κατακτήσει ακόμη μία. Εκτός από τον νυν βουλευτή Γιώργο Βαγιωνά, θέση στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να έχουν οι: Γιάννης Τζίτζιος, Γρηγόρης Τάσιος, Μαρία Αβέρη, ο επιχειρηματίας του τουρισμού Γιώργος Τσιουπλάκης και Νίκος Καραμανλής.
                                 
Ο επιχειρηματίας του τουρισμού Γιώργος Τσιουπλάκης, από τους μνηστήρες μιας θέσης του ψηφοδέλτιου της Χαλκιδικής.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
› Στην Κοζάνη, η Ν.Δ. διαθέτει μία από τις πέντε έδρες. Ο νυν βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης εξελέγη πανηγυρικά περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και φυσικά δεν θα είναι υποψήφιος. Η Ν.Δ. σκοπεύει να εκλέξει τέσσερις βουλευτές στον νομό, οι οποίοι θα είναι όλοι νέοι και επομένως το «στριμωξίδι» είναι μεγάλο. Στο ψηφοδέλτιο διεκδικούν θέση οι: Μιχάλης Παπαδόπουλος, Γιώργος Δακής, Στάθης Κωνσταντινίδης (δικηγόρος), Παρασκευή Βρυζίδου, Εύη Πρώιου, Φώτης Ζυγούρης, Χρόνης Ακριτίδης και Γιώργος Αμανατίδης.

› Στη μονοεδρική των Γρεβενών, η οποία σήμερα είναι του ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. θα κατεβάσει τον μηχανικό και πρώην αναπλ. γραμματέα Οργανωτικού Χρίστο Βλαχοκώστα, ο οποίος έχει πολλές πιθανότητες εκλογής.

› Στην Καστοριά, η Ν.Δ. έχει τη μία από τις δύο έδρες. Η νυν βουλευτής Μαρία Αντωνίου θα είναι και πάλι υποψήφια, ενώ θέση στο ψηφοδέλτιο θα έχει και ο Ζήσης Τζηκαλάγιας. Θα εξαρτηθεί από τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, για το αν η Ν.Δ. καταλάβει και τις δύο έδρες.

› Στη Φλώρινα, η Ν.Δ. έχει τη μία από τις δύο έδρες. Ο νυν βουλευτής Γιάννης Αντωνιάδης θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο, όπως και ο μέχρι πρότινος δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος και ενδεχομένως ο Σταύρος Παπασωτηρίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ
› Στην Καβάλα, η Ν.Δ. κατέχει μία από τις τέσσερις έδρες και στοχεύει να τις τριπλασιάσει. Εκτός από τον νυν βουλευτή Νίκο Παναγιωτόπουλο, στο ψηφοδέλτιο θα βρίσκονται ο πρ. διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Μακάριος Λαζαρίδης και ο Γιώργος Καλαντζής.

› Στη Δράμα η Ν.Δ. έχει μία από τις τρεις έδρες. Εκτός από τον νυν βουλευτή Δημήτρη Κυριαζίδη, θέση στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να λάβουν οι: Κώστας Μπλούχος και Κώστας Κόντος.

› Στην Ξάνθη, η Ν.Δ. δεν έχει βουλευτή, καθώς και οι τρεις έδρες πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Τον Ιούλιο αναμένεται να εκλέξει τουλάχιστον δύο. Θέση στο ψηφοδέλτιο διεκδικούν οι: Αλέξανδρος Κοντός, Μαίρη Τσιακίρογλου και Μαρίνα Παυλίδου, καθώς και εκπρόσωποι της μειονότητας.

› Στην τριεδρική Ροδόπη, η Ν.Δ. δεν έχει βουλευτή. Στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να είναι οι: Ευριπίδης Στυλιανίδης, Κώστας Ιατρίδης, Βούλα Ελευθεριάδου, καθώς και εκπρόσωποι της μειονότητας.

› Στον ακριτικό Εβρο, η Ν.Δ. έχει σήμερα μία από τις τέσσερις έδρες. Ομως, στις επερχόμενες εκλογές σκοπεύει να κερδίσει τρεις. Εκτός από τον νυν βουλευτή Τάσο Δημοσχάκη, θέση στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να έχουν οι: Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, Σταύρος Κελέτσης, Ελενα Σώκου, Χρύσα Μπαχαρίδου και ενδεχομένως ο Ακης Γεροντόπουλος.
Νεότερη Παλαιότερη