Θεσσαλονίκη: Σε δεινή θέση, εργαζόμενοι μεγάλης Βιομηχανίας

«Άρνηση της εργοδοσίας» να ικανοποιήσει οικονομικά και θεσμικά τους αιτήματα, αλλά και μονομερή επιβολή διαθεσιμότητας σε εργαζόμενους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις με τη μορφή στάσεων εργασίας, κατήγγειλε σήμερα η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στη ΣΙΔΕΝΟΡ, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ).

Ο πρόεδρος του σωματείου, Λευτέρης Κιοσέογλου, επεσήμανε ότι στις δύο συναντήσεις για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, καθώς η παλιά έχει λήξει από τις 30 Απριλίου, η εταιρία στάθηκε «ανένδοτη» ως προς την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. «Αντ' αυτού επέβαλε εκδικητικά διαθεσιμότητα στους εργαζόμενους για δυόμιση εβδομάδες. Ήρθαν και μας την ανακοίνωσαν μονομερώς. Εμείς λέμε ότι είναι αβάσιμη, παράτυπη, παράνομη, καταχρηστική και πρώτα από όλα, εκδικητική». Κατήγγειλε, ακόμη, «μεθοδεύσεις» με εξώδικα προς το σωματείο και με «αστυνομική παρουσία» στον χώρο του εργοστασίου.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επεσήμαναν ότι η κερδοφορία και οι ρυθμοί εργασιών της εταιρίας (τους τελευταίους μήνες έκανε εξήντα προσλήψεις) δεν δικαιολογούν τη στάση της απέναντί τους. Υπογράμμισαν ότι οι διεκδικήσεις τους αφορούν «αναπλήρωση, ενός μόνο, μικρού μέρους, από το 35% των μισθολογικών απωλειών, από το 2009».

«Είναι δίκαιος ο αγώνας, δείχνει και πώς εννοούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι την ανάπτυξη σε σχέση με τις αποδοχές των εργαζομένων» τόνισε το μέλος της γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, και συνέχισε: «Είχε δοθεί η υπόσχεση, όταν (οι εργαζόμενοι) έβαλαν πλάτη, με τις μισθολογικές απώλειες πάνω από 35%, ότι αυτές θα επιστραφούν όταν θα επιστρέψει η κερδοφορία και τώρα καταστολή».

«Ο όμιλος λειτουργεί σαν "λαγός", όχι μόνο του κλάδου, αλλά συνολικά των βιομηχάνων» είπε το μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μετάλλου (ΠΟΕΜ) και του ΕΚΘ, Κώστας Ηλιού και πρόσθεσε: «Το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουμε τις δράσεις μας για να γίνει υπόθεση των όλων των εργαζόμενων αυτός ο δίκαιος αγώνας».
ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Νεότερη Παλαιότερη