"Χρυσάφι" τα καύσιμα στα Ελληνικά πρατήρια

Συνεχίζεται τοΕ Ελληνικόπαράδοξο με την «τσουχτερή» τιμή της βενζίνης

Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στις πρώτες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες με την υψηλότερη τιμή καυσίμων ενώ για άλλη μία χρονιά χρυσή» θα πληρώσουν οι καταναλωτές τη βενζίνη στις τουριστικές περιοχές.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στις πρώτες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες με την υψηλότερη τιμή καυσίμων και όπως είναι γνωστό αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη φορολογία η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% της τελικής τιμής.

Το ράλι που έχει καταγράψει η τιμή του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες ωθεί και αυτό με τη σειρά του ανοδικά τις τιμές στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί κατ’ εξοχήν χώρα εισαγωγής καυσίμων. Όμως, η θερινή περίοδος βρίσκεται προ των πυλών και τα ακριβά καύσιμα τείνουν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στις μετακινήσεις παρά την αυξημένη τουριστική κίνηση που εκτιμάται ότι θα έχει η χώρα.

Πέρυσι, οι επιχειρήσεις του κλάδου δοκιμάστηκαν από την μεγάλη πτώση στη ζήτηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη βάλει λουκέτο και ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος της αγοράς ειδικά όταν δεν γίνεται τίποτα (όπως π.χ η μείωση της φορολογίας) για να αλλάξει αυτό.

Η μέση λιανική τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 1,645 ευρώ ανά λίτρο ενώ το πετρέλαιο κίνησης φτάνει στο 1,418 ευρώ ανά λίτρο. Φυσικά, οι τιμές στις τουριστικές περιοχές είναι για άλλη μία χρονιά αυξημένες. Με βάση τη μέση τιμή λιανικής που ίσχυε στο τέλος της εβδομάδας που μας πέρασε τα Δωδεκάνησα, οι Κεφαλονιά, η Λέσβος αλλά και ορεινές περιοχές όπως είναι η Ευρυτανία μετρούν περιπτώσεις όπου η βενζίνη πωλείται πάνω από 2 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με το globalpetrolprices.com, η μέση τιμή βενζίνης ανά τον κόσμο είναι 1,14 δολάρια ΗΠΑ ανά λίτρο. 

Ωστόσο, υπάρχει σημαντική διαφορά στις τιμές μεταξύ των χωρών. Κατά γενικό κανόνα, οι πλουσιότερες χώρες έχουν υψηλότερες τιμές, ενώ οι φτωχότερες χώρες και οι χώρες που παράγουν και εξάγουν πετρέλαιο έχουν σημαντικά χαμηλότερες τιμές. 

Μια αξιοσημείωτη (θετική) εξαίρεση είναι οι Η.Π.Α., οι οποίες είναι μια οικονομικά προηγμένη χώρα αλλά έχουν χαμηλές τιμές αερίου. Οι διαφορές στις τιμές μεταξύ των χωρών οφείλονται στους διάφορους φόρους και επιδοτήσεις για τη βενζίνη. Όλες οι χώρες έχουν πρόσβαση στις ίδιες τιμές πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, αλλά στη συνέχεια αποφασίζουν να επιβάλλουν διαφορετικούς φόρους. Ως αποτέλεσμα, η τιμή λιανικής πώλησης της βενζίνης είναι διαφορετική.

Από την άλλη μια αξιοσημείωτη (αρνητική) εξαίρεση αποτελεί η Ελλάδα καθώς η τιμή δέχεται διάφορες επιβαρύνσεις. Σύμφωνα με τον ΣΕΕΠΕ, οι λιανικές τιμές των βενζινών στις αντλίες αποτελούνται κατά περίπου 70% από φόρους και δασμούς που περιλαμβάνουν:

Τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης σε σταθερό ποσό (€ ανά 1000 λίτρα): Βενζίνη 670 ευρώ, Πετρέλαιο Κίνησης 330 ευρώ, Πετρέλαιο Θέρμανσης 280ευρώ, Υγραέριο Κίνησης 330 ευρώ, Υγραέριο οικιακό 60 ευρώ, Υγραέριο Βιομηχανίας 120 ευρώ.

Τον ΦΠΑ 24%
Τα ΔΕΤΕ 0,05%
Την ειδική εισφορά 1,2% (του ν. 3054/2002)
Το τέλος της ΡΑΕ 0,20 ευρώ/λίτρο
Οι λιανικές τιμές και άρα το μεικτό περιθώριο κέρδους Εταιριών και Πρατηρίων –πέρα από το κόστος του προϊόντος- περιλαμβάνουν:

Το κόστος μεταφοράς (βυτιοφόρων αυτοκινήτων).
Χρηματοοικονομικά έξοδα (κόστος αποθεμάτων, πιστώσεις, επενδύσεις κλπ.).
Το κόστος εμπορίας (εκτελωνισμού, αποθήκευσης και διακίνησης κλπ.).
Νεότερη Παλαιότερη