Eναρξη της εφαρμογής της Εθνικής Δασικής Στρατηγικής.

Στην παρουσίαση του πρώτου θεματικού Σχεδίου Δράσης της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση με θέμα τη Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών παρευρέθηκε η Κατερίνα Ιγγλέζη, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και Βουλευτής Χαλκιδικής.

Στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, παρουσιάστηκε το Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών για τα έτη 2019-2021 για την υλοποίησή του οποίου έχουν δεσμευτεί 140 εκ € και ήδη δρομολογείται η πρόσληψη 200 μονίμων δασολόγων και δασοπόνων, καθώς και την πρόσληψη μέσα στα επόμενα τρία χρόνια 300-350 επιστημόνων στη Δασική Υπηρεσία, οι οποίοι θα απασχοληθούν είτε με συμβάσεις έργου είτε με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου.

Στην τοποθέτησή της η Κατερίνα Ιγγλέζη, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι για τους δασολόγους της πράξης, την οποία και η ίδια υπηρέτησε επί σειρά ετών, η συγκρότηση αλλά και η εφαρμογή Δασικής Στρατηγικής για την χώρα είναι εξαιρετικής σημασίας. Τις τελευταίες δεκαετίες ο δασικός χώρος βίωσε την απαξίωση του έργου του, την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των υπηρεσιών του. Αυτό προφανώς έχει πολιτικό πρόσημο και σηματοδότησε την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για τους οποίους ο φυσικός πλούτος της χώρας αποτέλεσε είτε τροχοπέδη στα αναπτυξιακά τους σχέδια είτε ακόμα ένα πεδίο κερδοφορίας ολίγων. Στην πολιτική όμως του ΣΥΡΙΖΑ το φυσικό περιβάλλον και τα δάση ειδικότερα, μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός δικαίου, κοινωνικά και περιβαλλοντικά, μοντέλου στην ελληνική οικονομία, που θα δημιουργήσει μακροχρόνια απασχόληση και ευημερία και ως εκ τούτου η δασική πολιτική αποτελεί δημόσια πολιτική.

Σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΝ ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018 η συνεργασία για τη συγκρότηση Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση. Σήμερα παρουσιάζεται το πρώτο σχέδιο εφαρμογής της. Ένα Σχέδιο Δράσης που είναι προφανές ότι δε συντάχθηκε στις 26 Μαΐου και δεν είναι προεκλογική φιέστα. Είναι αποτέλεσμα συγκροτημένης και στοχευμένης δουλειάς των τελευταίων μηνών. Είναι αποτέλεσμα της ευθύνης απέναντι σε όλους όσους έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων. Το επόμενο διάστημα είναι αναγκαίο να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα Σχέδια Δράσης, ώστε να υλοποιηθούν και οι υπόλοιπες κατευθύνσεις της ΕΣΔ προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, κοινωνίας και του φυσικού μας πλούτου».
Νεότερη Παλαιότερη