Μακεδονία : Επένδυση 1 δις ευρώ, σε τροχιά υλοποίησης

SHARE:

Μετά το Ελληνικό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναλαμβάνει δράση και για την μεγάλη επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ της Καναδικής Eldorado Gold στην Χαλκιδική.

Το εμβληματικό έργο στον τομέα του ορυκτού πλούτου της χώρας, το οποίο στην πραγματικότητα «πάγωσε» τα προηγούμενα χρόνια από την εχθρική στάση που τήρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες, μεταξύ εκείνων που η παρούσα κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ξεμπλοκάρει με στόχο να αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες και να επιτευχθεί μια νέα εκκίνηση.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υπό τον κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον κ. Γεράσιμο Θωμά συναντήθηκαν στο ΥΠΕΝ με τον διευθύνοντα σύμβουλο George Burns και τα στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα.

Κατά την συνάντηση παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν οι προτεραιότητες αλλά και ένας οδικός χάρτης σχετικά με τον τρόπο που η επένδυση στις Σκουριές θα μπορέσει να γυρίσει σελίδα και να προχωρήσει.

Όπως ανακοινώθηκε, σε πρώτη φάση, συστήνεται μικτή επιτροπή με στελέχη του υπουργείου και της εταιρείας προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις σε όλα τα περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά θέματα της επένδυσης.

Μέχρι σήμερα η δραστηριότητα της Eldorado Gold στην περιοχή της Χαλκιδικής περιορίζεται στην εμπορική εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων του ορυχείου της Ολυμπιάδας.
Η διοίκηση της εταιρείας έχει εκτιμήσει ότι λόγω της στασιμότητας της επένδυσης οι συσσωρευμένες ζημιές της εταιρείας από το 2012 υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Οι μέτοχοι της Eldorado Gold έχουν προεξοφλήσει μια θετική έκβαση για το μέλλον του έργου, ενισχύοντας σημαντικά την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας η οποία πλέον προσεγγίζει το 1,2 δις με την μετοχή της εταιρείας να έχει κερδίσει πάνω από 30% το τελευταίο τρίμηνο.

Το εργοτάξιο στις Σκουριές βρίσκεται σε καθεστώς συντήρησης καθώς εκκρεμούν μια σειρά από αδειοδοτήσεις όπως η τροποποιητική άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού, η μετεγκατάσταση των αρχαιοτήτων και η επικαιροποίηση της πολεοδομικής άδειας για το εργοστάσιο των Σκουριών.

Oι μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των αδειών ρουτίνας της Ελληνικός Χρυσός είχαν οδηγήσει πέρσι σε εξώδικη διαμαρτυρία την εταιρεία, με τη διεκδίκηση αποζημίωσης 750 εκατομμυρίων.

Μεγάλη εκκρεμότητα παραμένει επίσης και η έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο στο Πέραμα, η οποία είχε κατατεθεί στο ΥΠΕΝ πριν πολλά χρόνια.

Τη σημασία που έχει η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας ανέπτυξε τις προηγούμενες μέρες και από το βήμα της βουλής κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Θωμάς. Όπως δήλωσε η αξιοποίηση του ορυκτού και μεταλλευτικού πλούτου της χώρας αποτελεί βασική προτεραιότητα. των πολιτικών της κυβέρνησης.

«Η πατρίδα διαθέτει μεγάλη ποικιλία ορυκτών και μεταλλευμάτων με βιομηχανικό ενδιαφέρον και πλήθος εφαρμογών που θα αξιοποιήσουμε με σεβασμό στην τοπική κοινωνία, τις βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές και την εθνική οικονομία».

Ο κ. Θωμάς ανέφερε επίσης ότι θα ενεργοποιηθεί θεσμικά η Εθνική Πολιτική των Ορυκτών Πρώτων Υλών, που ανακοινώθηκε από το 2012 και θα ενθαρρυνθεί κάθε προσπάθεια αξιοποίησης των ορυκτών πρώτων υλών με αύξηση προστιθέμενης αξίας εντός της επικράτειας της χώρας./div>


Κοινή εκτίμηση αμφότερων των πλευρών είναι ότι το σχέδιο ύψους άνω του 1 δισ της καναδικής εταιρείας, για την εξόρυξη-κατεργασία χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, οδηγείται σε σταδιακή απεμπλοκή, και ότι είναι θέμα χρόνου η χορήγηση των αδειών που εκκρεμούν. 
Τέτοιες είναι η τροποποίηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού των Σκουριών, η μετεγκατάσταση των αρχαιοτήτων, η αναθεώρηση της πολεοδομικής άδειας για το εργοστάσιο των Σκουριών, η τροποποίηση του προσαρτήματος της τεχνικής μελέτης για τον χώρο απόθεσης των Σκουριών, και η τεχνική μελέτη μεταλλουργίας του Μαντέμ Λάκκου.

Σημειώνεται ότι έναν και πλέον χρόνο από τον Απρίλιο του 2018, οπότε και η Διαιτησία δικαίωσε την Ελληνικό Χρυσό, ελάχιστα πράγματα έχουν προχωρήσει. Τον περασμένο μάλιστα Σεπτέμβριο, η καναδική εταιρεία, πατώντας πάνω σε συνολικά 18 υπερ της αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας, είχε αποστείλει εξώδικο προς το Δημόσιο πρειδοποιώντας ότι θα αξιώσει αποζημίωση ύψους 750 εκατ. ευρώ για τις ζημιές που προκαλούν οι συνεχείς καθυστερήσεις. 
Στην ουσία με τη συγκεκριμένη κίνηση, η εταιρεία είχε "φωτογραφίσει" το ποσό που θα διεκδικούσε από το Δημόσιο, εφόσον κατέθετε εναντίον του αγωγή αποζημίωσης και η υπόθεση, έφτανε κάποια στιγμή στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τo project πρόκειται να δημιουργήσει 1.000 επιπρόσθετες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και κατά μέσο όρο 700 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την 25ετή, τουλάχιστον, λειτουργία του. 

Συνολικά, κατά τα επόμενα 25 χρόνια λειτουργίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας, η εταιρεία έχει υπολογίσει ότι θα δημιουργηθούν άμεσα και έμμεσα 5.000 θέσεις εργασίας στη Χαλκιδική, οι οποίες θα αποφέρουν 1,5 δισ. ευρώ σε πληρωμές εργαζομένων, 3 δισ. ευρώ σε πληρωμές προς Έλληνες προμηθευτές, 1 δισ. ευρώ σε άμεσους φόρους για το ελληνικό κράτος, 450 εκατ. ευρώ σε ετήσια έσοδα εξαγωγών και 80 εκατ. σε επενδύσεις στην κοινωνία.

Μέλι κρέμα Γεωργάκα

Μέλι κρέμα Γεωργάκα
Το λατρεύουν τα παιδιά
Όνομα

Αθλητικα Αστεία Αυτοκινητο Γνώμη Γυναικα Διατροφή Διεθνή Έγκλημα Εκλογές 2019 Ελλαδα Εξοδος επιδόματα Επιχειρησεις Εργασιακά Ζώδια θείος Θεσσαλονίκη Καιρός Κινηματογράφος κοινωνια κοροναϊός Κόσμος μαγειρική Μακεδονία Μουσική Οικονομία όλα Θεσσαλονίκη παιδεία Περιβάλλον Περιεργα πολιτική Σχεσεις Τεχνες-Πολιτισμος Τεχνολογία Τουρισμος Υγεία Φύση Φωτογραφια Χαλκιδικη Χρηστικα Aστυνομικα νεα Internet jewels Lifestyle Media Quiz slideshow video
false
ltr
item
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!: Μακεδονία : Επένδυση 1 δις ευρώ, σε τροχιά υλοποίησης
Μακεδονία : Επένδυση 1 δις ευρώ, σε τροχιά υλοποίησης
https://1.bp.blogspot.com/-AIiRdjwfUhQ/XTnSK8b3t-I/AAAAAAACIhY/PfqPxSdpP4EyqIi8a_8S7RaR67LwUg0bACLcBGAs/s640/skouries-07.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-AIiRdjwfUhQ/XTnSK8b3t-I/AAAAAAACIhY/PfqPxSdpP4EyqIi8a_8S7RaR67LwUg0bACLcBGAs/s72-c/skouries-07.jpg
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!
https://www.olathessaloniki.com/2019/07/1.html
https://www.olathessaloniki.com/
https://www.olathessaloniki.com/
https://www.olathessaloniki.com/2019/07/1.html
true
65558835043622369
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy