Μετρό Θεσσαλονίκης: Καταγγελία καταστηματάρχη, για οικονομική καταστροφή του

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή διαμαρτυρίας αναγνώστη μας, σχετικά με τα έργα του Μετρό, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης :


"Θεσσαλονίκη 30/6/2019

Την Τετάρτη 19-6-2019 το πρωί συνεργεία της Αττικό Μετρό ξεκίνησαν να τοποθετούν λαμαρίνες κατά μήκος της οδού Βενιζέλου σύμφωνα με τα όσα είχαν ανακοινωθεί λίγες μέρες νωρίτερα αφήνοντας ενεούς τους διαμαρτυρόμενους καταστηματάρχες. 
Είναι λογικό και αναμενόμενο να υποστούμε ως πολίτες και πολύ περισσότερο ως καταστηματάρχες κάποια ταλαιπωρία προκειμένου να ολοκληρωθεί το πολύπαθο έργο του μετρό το οποίο έχει καταντήσει ανέκδοτο μετά τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και παρατάσεις. 
Ειδικά δε για το σταθμό της Βενιζέλου έχουν γραφεί και έχουν ακουστεί τόσα πολλά τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα την αισιόδοξη πρόβλεψη να ολοκληρωθεί η κατασκευή του σταθμού το 2024 αφήνοντας όμως ανοιχτό και το ενδεχόμενο να παραληφθεί τελείως ο σταθμός αυτός!!!

Δυστυχώς όμως για τους καταστηματάρχες δεν προβλέφτηκε κανενός είδους αποζημίωση ή έστω κάποια μείωση στα δημοτικά τέλη όπως ίσχυε μέχρι το 2013. Και ζητάμε αποζημίωση γιατί:

1) Δεν μπορεί πλέον κανένας πεζός να διασχίσει κάθετα την οδό Εγνατία!! Ετσι κάποια μητέρα με ένα καρότσι που βρίσκεται στο σημείο Βενιζέλου 50 και θέλει να επισκεφτεί κάποιο κατάστημα που βρίσκεται στο σημείο από Βενιζέλου 36 εως και Βενιζέλου 48 θα πρέπει να κάνει τον γύρο και να διανύσει μια απόσταση περ. 500 μέτρων όταν η απόσταση αυτή μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα δεν ξεπερνούσε τα 20 μέτρα!!! 
Το πιο πιθανό είναι βέβαια να συνεχίσει την πορεία της κατεβαίνοντας την οδό Αριστοτέλους ή την οδό Ιωνος Δραγούμη.
 Καταλαβαίνετε φαντάζομαι το πλήγμα για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν αποκοπεί βίαια από ένα μεγάλο τμήμα των πελατών τους. Δεν θα έπρεπε να υπάρξει κάποια πρόβλεψη τουλάχιστον για διέλευση των πεζών;

2) Οι λαμαρίνες που έχουν τοποθετηθεί αποκόπτουν την ορατότητα των απέναντι τμημάτων της οδού Βενιζέλου με αποτέλεσμα να αποκρύπτονται τα καταστήματά μας. 
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περνάνε απαρατήρητα από τους διερχόμενους της οδού τα απέναντι καταστήματα. 
Δεν θα μπορούσαν να μπουν πλέγματα ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν η ζημία που υφιστάμεθα;

3) Αμεση απόρροια του παραπάνω γεγονότος είναι και ο αυξημένος φόβος των καταστηματαρχών , διότι ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και πολλά κοσμηματοπωλεία στην περιοχή, τα οποία κινδυνεύουν να πέσουν θύματα ληστείας ή κλοπής. 
Είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη περιοχή που αποτελεί τη δυτική είσοδο της αγοράς Καπάνι έχει υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, αφού τριγύρω δρουν κυρίως αλλοδαποί λαθρέμποροι τσιγάρων, επιδέξιοι πορτοφολάδες, συμμορίες απατεώνων καθώς και επικίνδυνοι τοξικομανείς.

4) Ο ήδη ανεπαρκής ΟΑΣΘ έγινε ακόμη χειρότερος, όσον αφορά το χρόνο που χρειάζεται για να ολοκληρώσει ένα λεωφορείο που διέρχεται από το σημείο αυτό (το 23 Αγ. Ανάργυροι, το 26 Καλλιθέα, το 25 Νεάπολη, το 35 Μετέωρα ή το 58 Πανόραμα) το δρομολόγιό του, με αποτέλεσμα το γεγονός αυτό να δρα ανασταλτικά για τους δυνητικούς πελάτες, που θα ήθελαν να επισκεφτούν το κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα τα καταστήματα της οδού Βενιζέλου. 
Είναι τόσο δύσκολο να μεριμνήσει η τροχαία ώστε ή να τοποθετήσει κάποιον τροχονόμο εκεί τις ώρες αιχμής ή να δώσει περισσότερο χρόνο στο φανάρι, ώστε να μην ταλαιπωρούνται εκατοντάδες συμπολίτες μας;

Ηδη 4 με 5 επιχειρήσεις που στεγαζόταν σε ισόγεια καταστήματα της περιοχής έχουν κλείσει το τελευταίο δίμηνο με αφορμή τα έργα αυτά.
 Αν δεν γίνει κάτι άμεσα είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις οδηγώντας πολλούς συμπολίτες μας στην ανεργία και ερημώνοντας ακόμη περισσότερο την γειτονιά αυτή. 
Ο Δήμος είναι πρόθυμος να κάνει εκπτώσεις όπως με διαβεβαίωσε τηλεφωνικά αρμόδια υπάλληλος αλλά το απορρίπτει η περιφέρεια!! 
Το επαγγελματικό επιμελητήριο έχει προσπαθήσει κατά καιρούς να υπερασπιστεί τους πληγέντες επιχειρηματίες δίχως όμως ανταπόκριση ούτε από την πολιτεία ούτε και από την κατασκευάστρια εταιρεία.

Φαντάζομαι ότι και σε άλλες πολιτισμένες χώρες γίνονται έργα τέτοιου ή και μεγαλύτερου μεγέθους αλλά σίγουρα υπάρχει πρόβλεψη για περιορισμό των συνεπειών και την αποζημίωση των πληγέντων.

Ας ελπίσουμε να γίνει κάτι αντίστοιχο και στη δική μας περίπτωση...."
Κ. Δ.

Τα πλήρη στοιχεία του αναγνώστη μας, ο οποίος συνέταξε την παραπάνω διαμαρτυρία, βρίσκονται στη διάθεσή μας και στην διάθεση οποιασδήποτε ενδιαφερόμενης Αρχής.


Νεότερη Παλαιότερη