Τον Μάιο του 2018 η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα Μασούτης αποφασίζει να κάνει το μεγάλο βήμα και να κατέβει στην Αθήνα. Αυτό έγινε με την εξαγορά της αλυσίδας "Προμηθευτική" και την απόκτηση, με το "καλημέρα", δικτύου 54 καταστημάτων και τζίρου αρκετών εκατομμυρίων ευρώ (σ.σ. το 2017 οι πωλήσεις της Προμηθευτικής ήταν 116,65 εκατ. ευρώ)
Αυτή όμως είναι η πρώτη ανάγνωση. Γιατί με τη γεωγραφική της επέκτασης, μέσω εξαγοράς τοπικού παίκτη, η Μασούτης θέλησε να περιορίσει τις πιέσεις που δεχόταν στο "γήπεδό” της, τη Βόρειο Ελλάδα, από τους υπόλοιπους του κλάδου.
Αλλά και να αποκτήσει πανελλαδικό δίκτυο και τζίρο για τους προμηθευτές της, να διευρύνει την πελατειακή της βάση και να δείξει τα "δόντια” της στους ανταγωνιστές της. Παράλληλα απέκτησε και ορατό μέγεθος για τους επίδοξους μνηστήρες της. Για το τελευταίο η διοίκησή της έχει απορρίψει το ενδεχόμενο πώλησής της.
Εν τούτοις τα σενάρια που θέλουν την οικογένεια Μασούτη να συζητά με ενδιαφερόμενους επενδυτές – αλυσίδες εγχώριες και μη έχουν φουντώσει εκ νέου.
Τι δείχνουν τα αποτελέσματα του 2018
Το ερώτημα είναι αν η "Προμηθευτική" επέδρασε θετικά στα μεγέθη της Μασούτης. Η απάντηση που δίνουν τα αποτελέσματα του 2018, που ανακοίνωσε η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα, έδειξαν ότι πέρυσι αν μη τι άλλο δεν έχασε τζίρο.
Ωστόσο τα "κέρδη” ήταν λίγα με το μερίδιο της, στο σύνολο του κλάδου, να κινείται στο 8,2%. Πέρυσι με την προσθήκη και του δικτύου της "Προμηθευτικής" –σ.σ. η πλήρης ανακαίνιση και η αλλαγή ταμπέλας ολοκληρώθηκε το Φθινόπωρο- η Μασούτης εμφάνισε οριακή αύξηση πωλήσεων 1,2%, όταν η αγορά "έτρεξε” με +2,2% (πηγή: Nielsen).
Δηλαδή παρά την προσθήκη των καταστημάτων της "Προμηθευτικής", το άνοιγμα σε μια νέα, για αυτήν, γεωγραφική περιοχή και την "αγορά” τζίρου, το "ταμείο” της Μασούτης αυξήθηκε μόλις κατά 8,76 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα οι πωλήσεις της να ανέλθουν στα 770,349 εκατ. ευρώ από 761,589 εκατ. ευρώ που ήταν το 2017.
Με βάση τα όσα είχε δηλώσει το περασμένο Φθινόπωρο ο επικεφαλής της αλυσίδας Γιάννης Μασούτης προκύπτει πως η άνοδος οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην απόκτηση του δικτύου της Προμηθευτικής.
Στις 3 Σεπτεμβρίου, οπότε και είχε βρεθεί στην Αθήνα για τα εγκαίνια καταστήματος της εταιρείας του, είχε αναφέρει πως ο τζίρος του βασικού δικτύου της αλυσίδας του (σ.σ. εξαιρούσε το δίκτυο της Αττικής) κινούνταν με απώλειες 5%.
Δηλαδή σε ετήσιο επίπεδο το "παλιό” δίκτυο της Μασούτης έχασε 38,5 εκατ. ευρώ, -αν και η πτώση του 5% διατηρήθηκε στο σύνολο της χρονιάς. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό προκύπτει, με βάση τα αποτελέσματα του 2018 ότι η Αττική συνεισέφερε στο δίκτυο 47,26 εκατ. ευρώ.
Ο στόχος της Μασούτης είναι ο τζίρος του δικτύου της πρώην "Προμηθευτικής" να αγγίξει τα 139 εκατ. ευρώ στον πρώτο χρόνο πλήρους λειτουργίας του. Αυτό μένει να φανεί.
Σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) αυτά μειώθηκαν 37,86% στα 19,058 εκατ. ευρώ, τα EBITDA υποχώρησαν κατά 18,6% στα 39,783 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 13,886 εκατ. ευρώ από 18,9 εκατ. ευρώ το 2017.
Για τη χρήση του 2018 το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας πρότεινε τη διανομή μερίσματος 12 εκατ. ευρώ και καταβολή αμοιβών στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ύψους 2 εκατ. ευρώ.
Και ο χρόνος πληρωμής των προμηθευτών
Εν αντιθέσει με τα αποτελέσματα ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού αυξήθηκε στα 9.319 άτομα από 7.389 που ήταν το 2017.
Λογικό αφού το δίκτυο των καταστημάτων της αλυσίδας στις 31 Δεκεμβρίου του 2018 αριθμούσε 330 καταστήματα (292 σούπερ μάρκετ, 16 καταστήματα Grand και 22 Cash & Carry) όταν στις 31 Δεκεμβρίου του 2017 το δίκτυό της αριθμούσε 272 καταστήματα, (234 σούπερ μάρκετ, 16 καταστήματα Grand, και 22 Cash & Carry).
Πέρυσι η αλυσίδα άνοιξε 2 νέα καταστήματα και έκλεισε 1, ενώ εφέτος έχει ξεκινήσει τις εργασίες για το άνοιγμα 4 νέων καταστημάτων.
Αύξηση σημείωσε και ο δείκτης κυκλοφοριακής ταχύτητας υποχρεώσεων. Δηλαδή σε πόσες ημέρες η εταιρεία περιμένει να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις προς προμηθευτές.
Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 135 ημέρες στις 31/12/2018 από 129 ημέρες που ήταν στις 31/12/2017.
Για την τρέχουσα χρήση η διοίκηση εκτιμά πως ο τζίρος στα συγκρίσιμα καταστήματα θα παρουσιάσει άνοδο λόγω της εισόδου της εταιρείας στην αγορά της Αττικής αλλά και την ενίσχυση της διείσδυσης σε τουριστικές περιοχές.
Στόχος είναι η διατήρηση των EBITDA σε επίπεδα άνω των 50 εκατ. ευρώ και η επίτευξη καθαρής κερδοφορίας ώστε να ενισχυθούν τα Ίδια Κεφάλαια και η ρευστότητα της αλυσίδας.