Πολυάριθμες υποθέσεις εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών από μέλη εγκληματικής οργάνωσης, που έλαβαν χώρα από το Σεπτέμβριο του 2017 έως και τον Ιανουάριο του 2018, κατάφεραν να εξιχνιάσουν αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο πολύμηνης, ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης έρευνας.
Πρόκειται για επτά (7) ημεδαπούς κι έναν αλλοδαπό-μέλη εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ αυτών και 48χρονος διευθύνων του κυκλώματος, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης και της πλαστογραφίας.
Ειδικότερα , όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες προκειμένου να καρπωθούν παράνομο περιουσιακό όφελος, οργάνωσαν και εκτέλεσαν σχέδιο με τα ακόλουθα βασικά χαρακτηριστικά:
- Ο 48χρονος διευθύνων την οργάνωση, κάνοντας χρήση συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας, συνδρομητές των οποίων φαίνονταν αλλοδαποί, εμφανιζόταν ως υποψήφιος αγοραστής σε πολίτες που είχαν καταχωρήσει σε διαδικτυακό τόπο, αγγελίες πώλησης οχημάτων.
- Αφού έπειθε τα θύματά του να του αποστείλουν τα στοιχεία ταυτότητάς τους και αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών ώστε να καταθέσει το χρηματικό αντίτιμο για την αγορά του οχήματος, κατάρτιζε και έστελνε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας πλαστά αποδεικτικά χρηματικών εμβασμάτων.
- Εφόσον συμφωνούνταν η αγοραπωλησία, ο 48χρονος άντρας έστελνε μέλη της οργάνωσης ή ακόμα και μισθωμένους οδηγούς μεταφορικών εταιρειών να παραλάβουν τα οχήματα, ώστε να αποφύγει πιθανή αναγνώρισή του από τους παθόντες.
- Στη συνέχεια, διέθεταν τα οχήματα προς πώληση μέσω του ίδιου διαδικτυακού τόπου και σε τιμές εμφανώς χαμηλότερες της τρέχουσας αξίας, πλην όμως χρησιμοποιούσαν ψευδή στοιχεία πωλητή και διαφορετικές φωτογραφίες ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμα.
- Σε περίπτωση εύρεσης αγοραστή, έκαναν χρήση φωτοτυπιών των στοιχείων ταυτότητας των πραγματικών ιδιοκτητών προκειμένου να προσδώσουν αληθοφάνεια στις συναλλαγές με τα υποψήφια θύματά τους και μέλη της οργάνωσης αποσπούσαν χρηματικά ποσά σε μετρητά.
- Επιπρόσθετα , σε κάποιες περιπτώσεις, με παρεμφερή τρόπο δράσης και χρήση πλαστών αποδεικτικών εμβασμάτων, προέβησαν στην αγορά εμπορευμάτων από επιχειρηματίες.
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία , προκύπτει ότι, η οργάνωση εξαπάτησε συνολικά δεκαεννέα (19) πολίτες, ενώ αποπειράθηκε να εξαπατήσει δεκαέξι (16) ακόμη προσπαθώντας να αποσπάσει το χρηματικό ποσό των (234.000) ευρώ.
Η συνολική ζημιά σε βάρος των παθόντων ξεπερνά τις (230.000) ευρώ.
Υπογραμμίζεται ότι , το χρονικό διάστημα που έδρασε η εγκληματική οργάνωση, πραγματοποιήθηκαν αστυνομικές επιχειρήσεις σε δύο περιπτώσεις, με αποτέλεσμα τη σύλληψη δύο εκ των δραστών στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.
Κατά την αστυνομική έρευνα εντοπίστηκαν, κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους παθόντες πέντε (5) από τα οχήματα που είχαν αποσπαστεί από τους νόμιμους κατόχους τους.
Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων παθόντων.
Με αφορμή την παραπάνω υπόθεση, η ΓΑΔΘ υπενθυμίζει:
- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να σας αποσπάσουν χρηματικά ποσά.
- Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
- Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
- Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
- Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
- Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.