Η κρίσιμη στιγμή για τα βασικά εμπορεύματα

SHARE:

'THE COMMODITY CRUNCH POINT'
Η μη βιώσιμη τρέχουσα χρήση των βασικών αγαθών και εμπορευμάτων παρουσιάζει ευκαιρίες αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέροντας αποκλειστικά και μόνο τον τομέα των τροφίμων, σύμφωνα με την UBS

Οι μετατοπίσεις προς πιο βιώσιμους πόρους, από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως τις φυτικές πρωτεῒνες, θέτουν σε κίνδυνο τόσο τους παραγωγούς παραδοσιακών βασικών αγαθών και λοιπών προϊόντων, όσο και τους επενδυτές τους, προειδοποιεί μια νέα έκθεση από την UBS Global Wealth Management - Chief Investment Office (CIO).
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και η Σαουδική Αραβία έχουν ήδη θέσει επί τάπητος αρκετές σημαντικές προκλήσεις. Ωστόσο, ο μετασχηματισμός (disruption) ανάγει ακόμα πιο επείγουσες τις μεταρρυθμίσεις σε χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Νιγηρία και η Βραζιλία.
Τα λεγόμενα ‘πράσινα ομόλογα’ δύνανται να βοηθήσουν τους επενδυτές, καθώς και τους παραγωγούς μεταλλευμάτων, γεωργικών προϊόντων και ορυκτών καυσίμων, προκειμένου να χειριστούν κατάλληλα τις περιβαλλοντικές προκλήσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2019 – Είναι γεγονός ότι η τρέχουσα χρήση των βασικών προϊόντων στον κόσμο δεν είναι βιώσιμη. Οι αγορές έχουν υποχρέωση να συνειδητοποιήσουν την κατεπείγουσα ανάγκη για την υιοθέτηση τακτικών που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που ενέχει η κλιματική αλλαγή, αλλά και οι σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες και οι μετατοπίσεις στις καταναλωτικές προτιμήσεις, σύμφωνα με την έκθεση της UBS Global Wealth Management που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, με τίτλο "The commodity crunch point (Η κρίσιμη στιγμή για τα βασικά εμπορεύματα)".

Ενώ ορισμένοι παραγωγοί βασικών προϊόντων προσαρμόζονται στις προκλήσεις αυτές, άλλοι μοιάζουν να καθυστερούν. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (σελ. 39 της έκθεσης) ενίσχυσαν την οικονομία τους μέσω της διαφοροποίησης (diversification) και των σταθερών δημοσίων οικονομικών. Με παρόμοιο τρόπο, η Σαουδική Αραβία (σελ. 38) έχει ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις, ενώ εξακολουθεί να επωφελείται από τα χαμηλά κόστη εξόρυξης πετρελαίου. Η οικονομία της Βραζιλίας (σελ. 42) είναι διαφοροποιημένη, αλλά χρειάζεται μια περαιτέρω διαρθρωτική αναδιαμόρφωση. Η Νότια Αφρική (σελίδα 41) και η Νιγηρία (σελίδα 40), από την άλλη, πρέπει να αντιμετωπίσουν με πιο επείγουσες μεθόδους τις όποιες προκλήσεις της αειφορίας.

Τα εμπορεύματα αποτελούν τα δομικά στοιχεία της κοινωνίας μας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του εν λόγω κλάδου, παράγονται και καταναλώνονται ετησίως βασικά προϊόντα αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που ανάγει τον τομέα αυτόν στον μεγαλύτερο και, ενδεχομένως, στον πλέον σημαντικό παγκοσμίως. Τα βασικά αγαθά κατέχουν έναν σπουδαιότατο ρόλο στην καθημερινότητά μας. Στην γεωργία, για παράδειγμα το σιτάρι, η σόγια, τα βοοειδή και τα συναφή, συνδράμουν στην ικανοποίηση των βασικών διατροφικών μας αναγκών, ενώ το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας στηρίζουν τις ενεργειακές απαιτήσεις μας.

Σε διεθνές επίπεδο, η παραγωγή τροφίμων αντιπροσωπεύει το 40% της χρήσης γης, το 30% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και το 70% της κατανάλωσης γλυκού νερού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Περίπου 2 δισεκατομμύρια επιπλέον άτομα θα προστεθούν στους κατοίκους του πλανήτη μας έως το 2050 - από τα σχεδόν 8 δισεκατομμύρια σήμερα - και η παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 60%.

Όσον αφορά την ενέργεια, η εκτοπισμένη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα μπορούσε να υπερβεί την τρέχουσα αμερικανική ζήτηση πετρελαίου κατά περίπου 21 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2040, ποσό που ισοδυναμεί με πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια την ημέρα, κατά τη στιγμή της σύνταξης αυτής της έκθεσης.

Ο μετασχηματισμός των αγορών των εμπορευμάτων πρόκειται, δίχως άλλο, να δοκιμάσει τα οικονομικά μοντέλα των χωρών που παράγουν βασικά προϊόντα. Επομένως, θα εκθέσει τις διαρθρωτικές αδυναμίες τους, εξαναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες. Πολλές χώρες, όπου παράγονται βασικά αγαθά, οφείλουν να προετοιμάσουν κατάλληλα την οικονομία τους για την ομαλή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με γνώμονα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ομοίως, ουκ ολίγες εταιρείες ενδέχεται να αδυνατούν πλέον να λειτουργήσουν με τις συνήθεις πρακτικές, ερχόμενες αντιμέτωπες με τις συνέπειες της μετατόπισης στην ενεργειακή μετάβαση. Τόσο οι επενδυτές όσο και οι επιχειρηματίες θα χρειαστεί επίσης να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους, προκειμένου να επωφεληθούν από τις πολυάριθμες ευκαιρίες και προκλήσεις και, ταυτόχρονα, να διαχειριστούν τους κινδύνους που ξεπροβάλλουν.

Τα πράσινα ομόλογα μπορούν πιθανώς να διαδραματίσουν έναν εξίσου σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση σχεδίων και έργων, τα οποία αποσκοπούν στην επίτευξη ορισμένων έστω από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals - SDGs), με βάση την Ατζέντα του ΟΗΕ. Είναι, κάλλιστα, σε θέση να παρέχουν ενδιαφέρουσες ευκαιρίες προς τους επενδυτές, αφού σχεδόν κάθε χώρα που παράγει αγαθά πρέπει να επιδείξει σημαντικά μεγαλύτερη αφοσίωση στην προσπάθεια για την επίτευξη των SDGs.

«Οι αγορές βασικών προϊόντων βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, γεγονός που παρουσιάζει τόσο κινδύνους όσο και ευκαιρίες για τους επενδυτές. Ο αυξανόμενος πληθυσμός, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές, απαιτεί ριζικά διαφορετικές προσεγγίσεις, για παράδειγμα στην παραγωγή τροφίμων, και πιστεύουμε ότι και μόνο αυτή μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο Ali Janoudi, επικεφαλής για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρικής στην UBS Global Wealth Management.

«Οι αγορές βασικών προϊόντων συνδέονται άρρηκτα με την παγκόσμια οικονομία και έρχονται συχνά αντιμέτωπες με μια σειρά από προκλήσεις. Σε κάθε περίπτωση, ενθαρρύνουμε τους πελάτες μας να κοιτάξουν πέρα από τον απλό μετριασμό των συνεπειών των κινδύνων και να εκμεταλλευτούν τις όποιες ευκαιρίες συνεπάγονται ανάλογες προκλήσεις», ανέφερε η Caroline Kuhnert, επικεφαλής του Ultra High Net Worth για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην UBS Global Wealth Management.

«Πολλές από τις αλλαγές που προβλέπει η έρευνα της UBS στον τομέα των βασικών προϊόντων έχουν ως αφετηρία τις τάσεις στους δείκτες επίδοσης που αφορούν τα θέματα ESG (Environment, Society, Governance), δηλαδή τα Περιβαλλοντικά και Κοινωνικά κριτήρια, καθώς και τα κριτήρια Διακυβέρνησης», δήλωσε ο Michael Bolliger, Chief Investment Officer για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην UBS Global Wealth Management. Ο ίδιος προσθέτει ότι «θεωρούμε πως οι επενδυτές οφείλουν να κάνουν χρήση επενδύσεων στη βιώσιμη ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων ομολόγων, να απολαύσουν τα οφέλη των αποδόσεων και να υποστηρίξουν παράλληλα αυτή την απαραίτητη μετάβαση».

Μέλι κρέμα Γεωργάκα

Μέλι κρέμα Γεωργάκα
Το λατρεύουν τα παιδιά
Όνομα

Αθλητικα Αστεία Αυτοκινητο Γνώμη Γυναικα Διατροφή Διεθνή Έγκλημα Εκλογές 2019 Ελλαδα Εξοδος επιδόματα Επιχειρησεις Εργασιακά Ζώδια θείος Θεσσαλονίκη Καιρός Κινηματογράφος κοινωνια κοροναϊός Κόσμος μαγειρική Μακεδονία Μουσική Οικονομία όλα Θεσσαλονίκη παιδεία Περιβάλλον Περιεργα πολιτική Σχεσεις Τεχνες-Πολιτισμος Τεχνολογία Τουρισμος Υγεία Φύση Φωτογραφια Χαλκιδικη Χρηστικα Aστυνομικα νεα Internet jewels Lifestyle Media Quiz slideshow video
false
ltr
item
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!: Η κρίσιμη στιγμή για τα βασικά εμπορεύματα
Η κρίσιμη στιγμή για τα βασικά εμπορεύματα
https://1.bp.blogspot.com/-W0vLLgUYrLc/XYMnpRp7V6I/AAAAAAACOTI/b7ESZuHxW7obGj-nBSenXebhJzRn9ItPgCLcBGAsYHQ/s640/ubs_CIO-LTI_diagram.png
https://1.bp.blogspot.com/-W0vLLgUYrLc/XYMnpRp7V6I/AAAAAAACOTI/b7ESZuHxW7obGj-nBSenXebhJzRn9ItPgCLcBGAsYHQ/s72-c/ubs_CIO-LTI_diagram.png
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!
https://www.olathessaloniki.com/2019/09/blog-post_759.html
https://www.olathessaloniki.com/
https://www.olathessaloniki.com/
https://www.olathessaloniki.com/2019/09/blog-post_759.html
true
65558835043622369
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy