Θεσσαλονίκη: 133 εργαζόμενοι σε δυσχερή θέση

«Κενά αέρος», τα οποία δεν αποκλείεται να την οδηγήσουν σε... αναγκαστική προσγείωση, παρουσιάζει η Astra Airlines, η οποία καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προχώρησε σε πολυάριθμες ακυρώσεις πτήσεων. Η αεροπορική εταιρεία μπορεί σε ανακοίνωσή της να έχει ζητήσει συγγνώμη από το επιβατικό κοινό, ωστόσο τα οικονομικά της δεδομένα δεν φαίνεται να προμηνύουν πολύ θετικές εξελίξεις. Οι παραπάνω ακυρώσεις πτήσεων οδηγούν την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στη διεξαγωγή ελέγχων για την κατάσταση της αεροπορικής εταιρείας Astra Airlines. Η πτητική δυσλειτουργία της εταιρείας οδήγησε αρχικώς σε ενδείξεις οικονομικών προβλημάτων της, τη στιγμή μάλιστα που η ίδια προχώρησε σε ακυρώσεις άγονων δρομολογίων, τα οποία είναι επιδοτούμενα από τα δημόσια ταμεία.

Η Astra Airlines έχει ως βάση της το αεροδρόμιο «Μακεδονία», εκτελεί απευθείας πτήσεις από (και προς) Θεσσαλονίκη προς Χίο, Μυτιλήνη, Σάμο, Λήμνο, Ικαρία, Ηράκλειο και Κω και από Αθήνα προς Χίο, Κοζάνη, Καστοριά και Ικαρία. Μαζικές ακυρώσεις πτήσεων, όπως αυτές που συνδέουν τη Χίο με τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, όπως και την Κω με τη Θεσσαλονίκη, έγιναν το Σάββατο. Η εταιρεία διαθέτει στον στόλο της 4 αεροσκάφη και πρόσφατα είχε ανακοινώσει το χειμερινό πρόγραμμα της περιόδου 2019-2020. Τα τελευταία χρόνια η Astra Airlines βασιζόταν στην εκτέλεση αρκετών άγονων αεροπορικών γραμμών. Ωστόσο, στη συνέχεια, κάποιες άγονες γραμμές συνενώθηκαν και κατέληξαν σε ανταγωνίστριες εταιρείες.

Σύμφωνα με τον τελευταίο διαθέσιμο ισολογισμό (2017), ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 26,33 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 35,08% σε σχέση με το 2016. Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 0,23 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 0,19 εκατ. ευρώ το 2016. Το σύνολο των υποχρεώσεών της, στα τέλη του 2017, έφτανε τα 11,6 εκατ. ευρώ, έναντι 9,3 εκατ. ευρώ το 2016, και το σύνολο του προσωπικού τα 133 άτομα.

Η Astra Airlines πραγματοποίησε την πρώτη της εμπορική πτήση τον Ιούλιο του 2008, ενώ από το 2015 δημιούργησε βάση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και τεχνική βάση στον Ηράκλειο.
Νεότερη Παλαιότερη