Ο βασιλιάς έδωσε 15 εκατ. ευρώ και αγόρασε Ρολς Ρόις στις 14 συζύγους του!

Οργή στη φτωχή αφρικανική χώρα για τον πολυτελή βίο που διάγει ο βασιλιάς - Η Σουαζιλάνδη μετονομάστηκε σε «Εσουατίνι» το 2018 από τον βασιλιά Μσουάτι Γ΄, τον τελευταίο απόλυτο μονάρχη στην Αφρική
Προκλητικός απέναντι στην φτώχεια του λαού ο βασιλιάς της Σουαζιλάνδης Μσουάτι Γ΄ δεν δίστασε να σπαταλήσει 15 εκατ. ευρώ για την αγορά στόλου πολυτελών αυτοκινήτων, τα οποία προορίζονται για τις 14 συζύγους του.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα έφθασαν στο φτωχό βασίλειο της Σουαζιλάνδης από τη Νότιο Αφρική 19 Ρολς Ρόις και 120 BMW για τις συζύγους του τελευταίου απόλυτου μονάρχη και μόλις η είδηση έγινε γνωστή προκλήθηκε σάλος στην χώρα, που το μέσο ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνά τις 11.000 ευρώ.

Η φωτογραφία με νταλίκα φορτωμένη με τα ακριβά αυτοκίνητα, που είχε προορισμό το παλάτι, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και εξόργισε τους πολίτες της φτωχής αφρικανικής χώρας. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον βασιλιά για δαπανηρή διαβίωση του ίδιου και των μελών της οικογένειάς του. «Ο ισχυρισμός πως πρόκειται για μια κατάφωρη επίδειξη αλαζονείας και απόλυτης περιφρόνησης στα συναισθήματα του φτωχού λαού της Σουαζιλάνδης από τον μονάρχη θα ήταν υποβάθμιση (του γεγονότος). Αυτός, βασικά, τους δείχνει το μεσαίο δάχτυλο και αποδεικνύει στους πάντες πως αυτός είναι ο νόμος», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της αντιπολίτευσης.
car1

Ο ερευνητής δημοσιογράφος Mzilikazi wa Afrika από τη Νότιο Αφρική αποκάλεσε την είδηση «θλιβερή» και μοιράστηκε στο twitter την σχετική φωτογραφία με την νταλίκα φορτωμένη με τα πολυτελή αυτοκίνητα για τις συζύγους του βασιλιά. Πηγή από το υπουργείο Επικοινωνιών και Τεχνολογίας της Σουαζιλάνδης επιβεβαίωσε στην εφημερίδα της Νοτίου Αφρικής The Citizen πως ο βασιλιάς είχε αγοράσει τα ακριβά αυτοκίνητα.
king-Mswati

Ο βασιλιάς της Σουαλιζάνδης συγκαταλέγεται στους 15 πλουσιότερους βασιλείς στον κόσμο


Το 2009 το περιοδικό Forbes είχε τον βασιλιά της Σουαζιλάνδης ανάμεσα στους 15 πλουσιότερους γαλαζοαίματους στον πλανήτη ενώ είναι ο μονάρχης σε μια από τις πιο φτωχές χώρες στον κόσμο. Τον Απρίλιο του 2018 με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ετών από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Σουαζιλάνδης από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1968, ο βασιλιάς ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αποκαλείται στο εξής «Εσουατίνι», δηλαδή το αρχικό της όνομα, πριν από την περίοδο της αποικιοκρατίας. Στη γλώσσα σουάτι, Εσουατίνι σημαίνει «η χώρα των Σουάζι».

Ο 51χρονος μονάρχης είχε αρχικά 15 συζύγους, αλλά η μία απεβίωσε από καρκίνο του δέρματος και έχει αποκτήσει συνολικά 35 παιδιά. Μορφώθηκε στο Ντόρσετ και θεωρείται ο απόλυτος κυρίαρχος στην χώρα των 1,3 εκατ. κατοίκων από το 1986, που ανέβηκε στον θρόνο σε ηλικία 18 ετών. Ο πολυτελής βίος που διάγει ο βασιλιάς έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες στην χώρα του και έχει επισύρει την διεθνή κριτική. Στη Σουαζιλάνδη υπολογίζεται πως το ένα τέταρτο του πληθυσμού, ηλικίας από 15 έως 49 ετών, είναι φορείς του HIV.
Νεότερη Παλαιότερη