Το Πρωτάθλημα Ρομποτικής για 2η χρονιά από το TLC – ThinkLearnCreate – Κέντρο Τεχνολογίας και Εκπαίδευσης

Το Πρωτάθλημα Ρομποτικής για 2η χρονιά από το TLC – ThinkLearnCreate – Κέντρο Τεχνολογίας και Εκπαίδευσης

Το Πρωτάθλημα Ρομποτικής διοργανώνεται από το TLC –Think Learn Create – Κέντρο Τεχνολογίας και Εκπαίδευσης για δεύτερη χρονιά, με την πανελλαδική έναρξη την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019. Το πρωτάθλημα θα πραγματοποιηθεί σε 6 αγωνιστικές σε τοπικό επίπεδο με τις κορυφαίες ομάδες να προκρίνονται στην τελική φάση οπού αποτελείται από 4 αγωνιστικές που λαμβάνουν μέρος μέσα σε 2 ημέρες. Με το πέρας της τελικής φάσης, ακολουθεί η τελετή λήξης του πρωταθλήματος με την ανακοίνωση και την βράβευση των πρωταθλητών στις 3 κατηγορίες (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο).

Η πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος ρομποτικής Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί στο Pinewood – The American International School of Thessaloniki (https://www.pinewood.gr/) την Κυριακή 10 Νοεμβρίου ξεκινώντας στις 17:00. Ώρα προσέλευσης 16:15 και ώρα λήξης 20:00.

Η πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος ρομποτικής Αθήνας θα διεξαχθεί στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων, Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη,(www.serafio.gr) την Κυριακή 24 Νοεμβρίου ξεκινώντας στις 17:00. Ώρα προσέλευσης 16:15 και ώρα λήξης 20:00.

Το πρωτάθλημα ρομποτικής Σερρών θα διεξαχθεί στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών με την πρώτη αγωνιστική να διεξάγεται την Κυριακή 10 Νοεμβρίου ξεκινώντας στις 17:00. Ώρα προσέλευσης 16:30 και ώρα λήξης 20:00.

Το πρωτάθλημα ρομποτικής Χίου θα διεξαχθεί στο Ανδρεάδειο Γυμνάσιο Βροντάδου με την πρώτη αγωνιστική να διεξάγεται την Κυριακή 10 Νοεμβρίου ξεκινώντας στις 17:00. Ώρα προσέλευσης 16:30 και ώρα λήξης 20:00.

Το πρωτάθλημα ρομποτικής Κρήτης θα διεξαχθεί στο Κοινωνικό χώρο του Ιδρύματος Α&Μ Καλοκαιρινού με την πρώτη αγωνιστική να διεξάγεται την Κυριακή 24 Νοεμβρίου ξεκινώντας στις 11:00.Ώρα προσέλευσης 10:30 και ώρα λήξης 14:00.

Το πρωτάθλημα ρομποτικής Αλεξανδρούπολης θα διεξαχθεί στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης με την πρώτη αγωνιστική να διεξάγεται την Κυριακή 24 Νοεμβρίου ξεκινώντας στις 17:00.Ώρα προσέλευσης 16:30 και ώρα λήξης 14:00.

Το πρωτάθλημα έχει ως στόχο να παράσχει στους μαθητές περισσότερα κίνητρα για να ασχοληθούν με τη ρομποτική και να ανακαλύψουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βρίσκουν μόνοι τους λύσεις πάνω σε ποικίλα προβλήματα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, με βασικά εργαλεία την ευρηματικότητα και την φαντασία τους.

Παιδιά όλων των ηλικιών μπορούν να λάβουν μέρος είτε ατομικά είτε σε ομάδες, Για την συμμετοχή στο πρωτάθλημα δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις ρομποτικής, καθώς είναι έτσι διαμορφωμένο, ώστε οι μαθητές με μικρότερη εμπειρία στο αντικείμενο να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δραστηριότητες και αντίστοιχα τα παιδιά με μεγαλύτερη εμπειρία να διατηρούν το ενδιαφέρον τους.



Για πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος, όπως το πρόγραμμα των αγώνων και η αναλυτική περιγραφή των κανόνων, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του TLC στο www.tlc-greece.gr/robotics-championship

Με επιτυχία ξεκίνησε η πρώτη αγωνιστική του Πρωταθλήματος Ρομποτικής σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Χίο!

Χθες, Κυριακή 10 Νοεμβρίου, ξεκίνησε το Πρωτάθλημα Ρομποτικής που διοργανώνεται φέτος για δεύτερη φορά από το TLC – Think Learn Create! Οι πρώτη αγωνιστική σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Χίο ολοκληρώθηκε, με άλλες πόλεις όπως Αθήνα, Αλεξανδρούπολη και Κρήτη να ξεκινάνε στις 24 Νοεμβρίου.
Στην Θεσσαλονίκη, στο Pinewood The American International School of Thessaloniki, άρχισαν από νωρίς να καταφθάνουν οι πρώτες ομάδες. Καινούριες ομάδες αλλά και ομάδες που ξεχώρισαν πέρσι, όπως οι πρωταθλητές δημοτικού Think-Robots που πλέον αγωνίζονται ως The Leaders στην κατηγορία γυμνασίου, αλλά και οι πρωταθλητές γυμνασίου MantzouBot που πλέον αγωνίζονται στην κατηγορία λυκείου και έχουν να αντιμετωπίσουν τους τωρινούς κατόχους της κούπας Premium Alpha(πρώην Robohearts).

Το ενδιαφέρον μέσα σε όλα αυτά είναι ότι καμία από τις 3 ομάδες δεν κατάφερε να καταλάβει την πρώτη θέση στην κατηγορία της. Στο λύκειο με μία πολλή ωραία εμφάνιση και 270 πόντους βρέθηκε στην πρώτη θέση η ομάδα Mantzou WRC  όπου πέρσι είχε καταλάβει την 4η θέση στο λύκειο αφήνοντας έτσι στην δεύτερη θέση και μάλιστα σε ισοβαθμία του 2 περσινούς πρωταθλητές! Η ομάδα HS Botics  έδειξε επίσης από την πρώτη αγωνιστική ότι έχει τη δυνατότητα να κοντράρει αυτές τις 3 δυνατές ομάδες καθώς σημείωσαν 112,5 πόντους μόλις στην πρώτη τους συμμετοχή τους.

Στο γυμνάσιο οι The Leaders  μετά από 2 κακούς γύρους βρέθηκαν αρκετά χαμηλά στην βαθμολογία. Η φετινή κατηγορία του γυμνασίου φαίνεται να έχει μεγάλες ανατροπές καθώς εδώ αγωνίζονται και οι 3 ομάδες που κατέλαβαν τις 3 πρώτες θέσεις στο δημοτικό. Η ομάδα που έκανε την διαφορά όμως ήταν επίσης μία έμπειρη ομάδα. Αυτή δεν ήταν άλλοι από τους RamFire! Με μία πολύ σταθερή δεύτερη προσπάθεια ανέβηκαν από την 3η θέση που είχαν στον πρώτο γύρο στην κορυφή της βαθμολογίας, θέτοντας ήδη υποψηφιότητα για τον τίτλο του πρωταθλητή. Υπάρχει βέβαια μεγάλη συνέχεια καθώς φαίνεται ότι και οι 10 ομάδες που συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στην κατηγορία αυτή έχουν τις ικανότητες να βρεθούν στο βάθρο.

Στην κατηγορία του δημοτικού οι Mantzou Technology μπήκανε πολύ δυνατά πετυχαίνοντας 210 πόντους σε μία όχι και τόσο εύκολη πίστα. Ακριβώς πίσω τους βρέθηκαν οι Mantzou Fighters(περσινή Matzou Amazones), ενώ στην 3η θέση με εντυπωσιακή επίδοση μετά την πρώτη κακή προσπάθεια βρέθηκε μία κατά 50% καινούρια ομάδα οι Var.Kar2. Εκτός τριάδας έμειναν οι Deep Blue που στις δοκιμές φαινόταν ότι διεκδικούν την πρώτη θέση, οι οποίοι όμως είχαν μεγάλη ατυχία στον δεύτερο γύρο που δεν δούλεψε τίποτα από αυτά που είχαν φτιάξει και το ρομπότ βγήκε εκτός πίστας.

Πηγαίνοντας λίγο πιο πάνω στο χάρτη, στο νομό των Σερρών και πιο συγκεκριμένα στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών  συναντήσαμε ομάδες που έδειξαν από την πρώτη αγωνιστική ότι έχουν φαντασία και κατασκευαστική ευφυΐα.
Το Πρωτάθλημα Ρομποτικής ξεκινάει για πρώτη φορά στην πόλη των Σερρών αλλά οι βαθμολογίες κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα η ομάδα Λυκείου, Ironbrick πέτυχε 270  βαθμούς ήδη από τον πρώτο γύρο.

Στο γυμνάσιο οι Computer Studies 3 κατέλαβαν την πρώτη θέση κερδίζοντας στην ισοβαθμία ουσιαστικά τους Computer Studies 2 που τελικά κατέλαβαν την 2η θέση.

Στην κατηγορία του δημοτικού, Robot Designers και Parametric βρέθηκαν ισόβαθμοι και στις 2 προσπάθειες τους όποτε και πήραν αμφότεροι από 15 βαθμούς. Ελάχιστα πιο πίσω βρέθηκαν οι Amazones έχοντας επίσης μία πολύ καλή εμφάνιση.

Έχοντας 5 αγωνιστικές ακόμα και δεδομένου ότι κάθε ομάδα αφαιρεί την χειρότερη αγωνιστική της επίδοση, είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε προβλέψεις αλλά οι Σέρρες δείχνουν ότι θα έχουν αρκετά δυνατούς εκπροσώπους στον Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής.

Ταξιδεύοντας στο όμορφο νησί της Χίου βρίσκουμε τις ομάδες του γυμνασίου να έχουν μετατρέψει την πρώτη αγωνιστική σε παρτίδα “σκάκι” για 5 στο Ανδρεάδειο Γυμνάσιο Βροντάδου!
Ένας αγώνας που πραγματικά κρίθηκε στην λεπτομέρεια και στην στρατηγική των ομάδων. Με την ομάδα GYMVRONT να βρίσκεται στην κορυφή με 140 πόντους μετά το πέρας του πρώτου γύρου, και με τις ομάδες να έχουν μπροστά τους μόλις 30 λεπτά για βελτιώσεις κάθε κίνηση είχε σημασία. Όλοι έψαχναν τον πιο σίγουρο και γρήγορο τρόπο να φτάσουν στους 150 πόντους. Αυτό το κατάφερε η ομάδα MSN-Robotics αφήνοντας έτσι πίσω τους GYMVRONT μόλις για 10 πόντους. Στην 3η θέση με 90 πόντους βρέθηκε η ομάδα π- Robotics.

Ένα άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα φαίνεται ότι θα έχουμε και στην Χίο με 5 ομάδες να διεκδικούν τον τίτλο του πρωταθλητή του νησιού το οποίο και θα εκπροσωπήσουν στην συνέχεια!

Η πρώτη αγωνιστική του Πρωταθλήματος Ρομποτικής αποτελεί πλέον παρελθόν για αυτά τα 3 τοπικά πρωταθλήματα με τον ενδιαφέρον να πηγαίνει στις 24 Νοεμβρίου στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, ενώ η 2η αγωνιστική ξεκινάει 1 Δεκεμβρίου.
Νεότερη Παλαιότερη