Προσφυγικό : Που θα δημιουργηθούν 8 νέα κέντρα φιλοξενίας

Μεταναστευτικό: Αυτά είναι τα κέντρα που προορίζονται για κλειστές δομές

Η κυβέρνηση επισπεύδει τον σχεδιασμό της για αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου και κατανομή των προσφύγων και μεταναστών σε ολόκληρη τη χώρα ως τα τέλη του χρόνου. 
Η εντολή του Μαξίμου είναι να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2020 ο νέος μεταναστευτικός νόμος, που προβλέπει την ολοκλήρωση της εξέτασης των αιτήσεων για απονομή ασύλου, μέσα σε τρεις μήνες.

Οκτώ στρατόπεδα που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε νέες κλειστές δομές για μετανάστες που κρίνεται ότι δε διαθέτουν προσφυγικό προφίλ, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης, με σκοπό να επιλεγούν τουλάχιστον 5, ώστε να διασφαλίζεται πως οι αλλοδαποί δε θα ξεπερνούν το 1% του συνολικού πληθυσμού της περιφέρειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του μεσημβρινού δελτίου του Star, πρόκειται για τα κέντρα:

- Μηχανικού στο Ναύπλιο

- Εφοδιασμού – Μεταφορών στη Σπάρτη

- Πυροβολικού στη Θήβα (ή εναλλακτικά Υλικού Πολέμου στη Λαμία)

- 9ο Σύνταγμα Πεζικού στην Καλαμάτα

- 547/ΑΜ Τάγμα Πεζικού στο Ρέθυμνο

- 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι

- 1ο Σύνταγμα Πεζικού-ΔΙΚΕ στην Τρίπολη (ή εναλλακτικά Διακλαδικό Κέντρο στην ίδια πόλη και) Κέντρο Υγειονομικού στην Άρτα

«Η κυβέρνηση έχει πάρει μια πολιτική απόφαση η οποία λέει ότι οι μετανάστες θα στεγαστούν σε όλη τη χώρα, πλην των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σε ποσοστό που δεν θα ξεπερνάει το 1% του ενεργού πληθυσμού, και θεωρώ ότι με την υλοποίηση αυτής της πολιτικής δέσμευσης θα υπάρξει μια πολύ μεγάλη ανάσα» δήλωσε ο Θόδωρος Καραόγλου, υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Η κυβέρνηση σχεδιάζει 20.000 επαναπροωθήσεις αλλοδαπών που θεωρείται ότι διαμένουν παράνομα στη χώρα μας. Ταυτόχρονα όμως, ως το Δεκέμβριο, προωθεί τη μεταφορά από τα νησιά -που έχουν φρακάρει- στην ενδοχώρα, επιπλέον 4000 προσφύγων.

Ήδη σήμερα μεταφέρθηκαν ακτοπλοϊκώς στο λιμάνι του Πειραιά, 133 αλλοδαποί από τη Μυτιλήνη και 35 από τη Χίο. Εντός της ημέρας προγραμματίζεται ένα ακόμη δρομολόγιο με 15 πρόσφυγες από την Κω, και 14 από τη Λέρο.

Χωρίς σταματημό συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές
Παρά τις μεταφορές στην ηπειρωτική Ελλάδα, τα νησιά δεν αδειάζουν, καθώς καθημερινές είναι οι αφίξεις νέων μεταναστευτικών ροών. Την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου μπήκαν 720 πρόσφυγες. Τα ξημερώματα λιμενικοί διέσωσαν 26 πρόσφυγες στα ανοιχτά της νήσου του Ιπποκράτη. Στη Μόρια διαμένουν 14784 άτομα, πενταπλάσιοι από τη χωρητικότητα του χοτ-σποτ.

Νεότερη Παλαιότερη