Θεσσαλονίκη : Δύο νέοι σταθμοί διοδίων σε λειτουργία

Θεσσαλονίκη : Δύο νέοι σταθμοί διοδίων σε λειτουργία
Σε λειτουργία τα διόδια σε Ωραιόκαστρο και Ασπροβάλτα
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία για την έναρξη λειτουργίας των σταθμών διοδίων στο Ωραιόκαστρο και την Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης.

Για τους δύο καινούριους σταθμούς, που είναι έτοιμοι εδώ και περίπου ένα χρόνο, αλλά δεν χρησιμοποιούνται, αναμένεται άμεσα η δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα προσδιορίζεται ο χρόνος ενεργοποίησής τους.

Η υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών αναμένεται έως το τέλος Οκτωβρίου και θα προβλέπει για το μεν σταθμό του Ωραιοκάστρου έναρξη λειτουργίας στις 18 Νοεμβρίου και για τον αντίστοιχο στην Ασπροβάλτα στις 4 ή 5 Δεκεμβρίου.

Αμέσως μετά θα πάρει σειρά ο σταθμός διοδίων στο Στρυμονικό Σερρών, ο οποίος, επίσης, είναι κατασκευαστικά έτοιμος και εκτός απροόπτου θα ενεργοποιηθεί στις 30 Ιανουαρίου του 2020.

Από την ίδια ΚΥΑ αναμένεται να προσδιοριστεί και το ακριβές κόστος διέλευσης από τους νέους σταθμούς διοδίων. Η γενικότερη τιμολογιακή πολιτική της Εγνατία Οδός ΑΕ πάντως δεν πρόκειται να αλλάξει, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν μια σειρά από έργα επί του αυτοκινητόδρομου τα οποία κρίνονται απαραίτητα για την ασφάλεια των οδηγών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το κόστος ανά χιλιόμετρο για τους χρήστες θα παραμείνει στα 3 λεπτά, που είναι σήμερα, αντί να πάει στα σχεδόν 7 λεπτά ανά χιλιόμετρο, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά ώστε να εξισωθεί με ό,τι ισχύει στους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

Ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση των νέων μετωπικών σταθμών διοδίων, προχωρά πλέον με ταχείς ρυθμούς και η κατασκευή των 43 πλευρικών σταθμών της Εγνατίας οδού. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στο περίπου 30% του έργου και αν δεν προκύψει κάποια απρόοπτη εμπλοκή, σε περίπου έξι μήνες από σήμερα οι πλευρικοί σταθμοί θα είναι έτοιμοι στο σύνολό τους.

Εντός διμήνου επίσης η Εγνατία οδός ΑΕ θα έχει καταλήξει και στη λύση που θα υιοθετήσει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη γέφυρα του Αξιού και τον κλάδο από την Κατερίνη προς τη Θεσσαλονίκη, όπου όπως έχει αναδείξει η δημοτική τηλεόραση, έχει υπάρξει διαπιστωθεί οξείδωση του οπλισμού

Οι τελευταίες εξελίξεις δεν είναι άσχετες με την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτες επενδυτές. Ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός έχει κολλήσει εξαιτίας των εκκρεμοτήτων με τα διόδια κι η κυβέρνηση, υπό την πίεση των δανειστών, θέλει να κλείσει όλα τα μέτωπα και να επανεκκινήσει τη διαγωνιστική διαδικασία.
Νεότερη Παλαιότερη