Η Δυτική Θεσσαλονίκη στο έλεος της δυσοσμίας

Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων και έργων αποκατάστασης για την αντιμετώπιση της δυσοσμίας στην Δυτική Θεσσαλονίκη ζητάει από τα ΕΛΠΕ η Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονίας όπως έγινε γνωστό στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μετά την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι φορέων της Δυτικής Θεσσαλονίκης, τόσο για το πρόβλημα της έντονης δυσοσμίας, όσο και για το ενδεχόμενο καύσης απορριμάτων σε μονάδα της περιοχής(“ Τιτάν”).

Στις παρεμβάσεις τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ. Θανάσης Κοκωνάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, ανέφερε ότι “ ενώ έχουν βγεί τα αποτελέσματα της έρευνας για την δυσοσμία δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για να ελαττωθεί η ρύπανση στην περιοχή ενώ ο κ Μιχάλης Σπάσος μιλώντας εκ μέρους 31 φορέων της δυτικής Θεσσαλονίκης που αντιδρούν στην παραγωγή του απορριμματογενούς καυσίμου RDF/SRF από Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμάτων, χαρακτήρισε καρκινογόνα την καύση του και ζήτησε να συζητηθεί εκτενώς το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, “ να αναθεωρηθεί ο σχεδιασμός που έχει γίνει και να καταργηθεί η πρόβλεψη για ενδεχόμενη καύση απορριμάτων”.

Απαντώντας στους εκπροσώπους φορέων ο περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας κ. Α.Τζιτζικώστας, είπε ότι “ το θέμα της δυσοσμίας και η υποβάθμιση των συνθηκών ζωής των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης δεν θα γίνει ανεκτή από την Περιφέρεια".

“ Αποδείξαμε στην πράξη ότι είμαστε ο πρώτος θεσμός που ασχολήθηκε σοβαρά με αυτό το ζήτημα και έκανε γνωστό ότι θέμα θα εισαχθεί στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο προς ενημέρωση και συζήτηση για να δούμε" - όπως τόνισε- "ποιοι είναι αυτοί που κάνουν την δουλειά τους σ αυτή τη χώρα και ποιοι όχ"ι. "Δυστυχώς", πρόσθεσε, "τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ένα υπουργείο που έχει την αρμοδιότητα για το ζήτημα της δυσοσμίας που απείχε τελείως από το πρόβλημα. Στην συζήτηση θα κληθούν να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των ΕΛΠΕ, φορέων της Δυτικής Θεσσαλονίκης και του υπουργείου Περιβάλλοντος".

Για το θέμα της καύσης των απορριμάτων ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Κώστας Γιουτίκας, είπε ότι “ αποκλειστικά αρμόδιοι είναι οι δήμοι μέσω του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Απορριμάτων. Δεσμεύτηκε ότι “ όποτε έρθει το θέμα της διαχείρισης της μονάδος στην επιτροπή ανάπτυξης θα κληθεί οπωσδήποτε και ο Φορέας για να μας ενημερώσει γι αυτό”.
Για την έντονη δυσοσμία αφού ανέφερε ότι εδώ και 30 χρόνια κανένας φορέας δεν είχε ασχοληθεί με το ζήτημα είπε χαρακτηριστικά: “ Εμείς ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν το... παίξαμε λαγωνικά, να κυκλοφορούμε στους δρόμους του Κορδελιού και του Ευόσμου και με τη μύτη μας να ψάχνουμε απαντήσεις. Δεν κρύψαμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί ούτε κρυφτήκαμε οι ίδιοι πίσω από το δάχτυλό μας. Πήραμε μια συγκεκριμένη πολιτική απόφαση ότι θα δώσουμε απαντήσεις για το τι είναι αυτές οι ουσίες που την προκαλούν.
 Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μέτρησης Αέριων Ρύπων του ΑΠΘ δημιουργήσαμε ένα πανελλαδικά μοναδικό πρόγραμμα για να μετρήσουμε επιτέλους μετά από 30 χρόνια ποιες ουσίες είναι αυτές που προκαλούν την δυσοσμία....Είχαμε το τελικό πόρισμα το περασμένο καλοκαίρι κι όχι μόνο ταυτοποιήσαμε ποιες ειναι οι χημικές ενώσεις κι εντοπίσαμε την πηγή της έντονης δυσοσμίας αλλά πήγαμε κι ένα βήμα παρακάτω. 
Προτείναμε συγκεκριμένες λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν από τα ΕΛΠΕ έτσι ώστε να πάψει η δυσοσμία. Η προηγούμενη διοίκηση και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος είχαν δεσμευτεί για συγκεκριμένες λύσεις και έργα. Όταν ανέλαβε η νέα ηγεσία του υπουργείου ενημερώσαμε (σσ τον κ Χατζηδάκη) για τα αποτελέσματα και τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί και υπήρξε δέσμευση του ότι θα υλοποιηθούν όπως έχουν ανακοινωθεί”.

“ Πρέπει και θέλουμε"-δήλωσε ο κ Γιουτίκας- "να έχουμε σαφές χρονοδιάγραμμα από την διοίκηση των διυλιστηρίων για τα μέτρα και τα έργα αποκατάστασης που έχουν υποσχεθεί. Ήδη ξεκίνησαν κάποια έργα σε ανοιχτά σκάμματα που γειτνιάζουν με κατοικημένες περιοχές του Κορδελιού, αλλά δεν ησυχάζουμε...”
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νεότερη Παλαιότερη