Στην Κερκίνη για selfies με … αργυροπελεκάνους και νεροβούβαλους

Πρόταση για ημερήσια εξόρμηση.
Στην Κερκίνη για selfies με … αργυροπελεκάνους και νεροβούβαλους

Ο χειμώνας είναι μία από τις καλύτερες εποχές του χρόνου για να γνωρίσουμε τη λίμνη Κερκίνη, στο βόρειο τμήμα των Σερρών, για δράσεις μέσα και έξω από τα νερά της αλλά και … selfies με φιλικούς αργυροπελεκάνους και νεροβούβαλους, που έχουν εξελιχθεί σε … ατραξιόν της περιοχής.
Μη ξεχνάτε πως η Κερκίνη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους διεθνούς σημασίας (Σύμβαση RAMSAR) και μία από τις 113 σημαντικές περιοχές για πουλιά στην Ελλάδα και εξαιτίας της εύκολης προσβασιμότητάς της προσελκύει ετησίως εκατοντάδες λάτρεις του bird watching από όλον τον κόσμο. Στη λίμνη και στα γύρω βουνά έχουν καταγραφεί 300 και πλέον είδη πουλιών. Από αυτά δύο, ο αργυροπελεκάνος και η λαγγόνα, είναι παγκόσμια απειλούμενα με εξαφάνιση. Παρατηρούνται ακόμη οι πιο σημαντικές αποικίες στα νότια Βαλκάνια από κορμοράνους, χουλιαρομύτες, χαλκόκοτες και διάφορα είδη ερωδιών, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκαν και νέα είδη για την περιοχή, όπως η νανόχηνα, το φοινικόπτερο, κυνηγογέρακας, ο νανόκυκνος κ.ά. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά σπάνια αρπακτικά πουλιά, όπως ο βασιλαετός, ο χρυσαετός, ο πετρίτης, ο στικταετός κ.α.
Από τα πουλιά που ξεχωρίζουν στην Κερκίνη αυτήν την εποχή, είναι οι συμπαθητικοί αργυροπελεκάνοι, που μάλιστα έχουν καταφέρει ν’ αναπτύξουν μια ιδιαίτερη σχέση με τους ντόπιους ψαράδες που συχνά κοντοζυγώνουν για να πάρουν από τα χέρια τους, τον ψαρό… μεζέ τους. Πρόκειται για πουλιά με το μεγαλύτερο άνοιγμα φτερούγων στον κόσμο, που μια και πλησιάζει η περίοδος αναπαραγωγής τους, αποκτούν … γαμπριάτικα χρώματα με το ράμφος τους να γίνεται κόκκινο, κάνοντας τους ακόμα πιο εντυπωσιακούς.

Επίσης, γύρω από την Κερκίνη διαβιεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός με βουβάλια στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την παράδοση, στα χώματα αυτά βρίσκονται από την εποχή της εκστρατείας του Πέρση βασιλιά Ξέρξη κατά των Ελλήνων. Κάποτε είδος υπό εξαφάνιση, σήμερα προστατευόμενο και σε αφθονία (από τους 2.000 νεροβούβαλους στην Ελλάδα, οι 1.600 είναι γύρω από την λίμνη. Συνήθως τα βουβάλια, απολαμβάνουν το «μπάνιο» τους μέσα στη λάσπη ή στα νερά του ποταμού Στρυμόνα.
Τόσο το κρέας του βουβαλιού, όσο και το γάλα του, διακρίνονται για την πλούσια θρεπτική τους αξία, με το κρέας να αποτελεί σημαντική πηγή σε σίδηρο, φώσφορο, βιταμίνη Α, να έχει χαμηλά λιπαρά και παράλληλα να είναι και νόστιμο. Στην περιοχή υπάρχουν εκτροφεία βουβαλιών, παραγωγής, τυποποίησης και διακίνησης βουβαλίσιου κρέατος.










Σημείο αναφοράς αποτελεί το φράγμα στο χωριό Λιθότοπος, με τις επτά «πόρτες», που συγκρατεί τα νερά του ποταμού Στρυμόνα τα οποία και πλημμυρίζουν την τεχνητή λίμνη που αποτελεί ανθρώπινο δημιούργημα. Το πρώτο φράγμα χρονολογείται από το 1932, αλλά εξαιτίας μείωσης της χωρητικότητας της λίμνης στη συνέχεια, λόγω των φερτών υλών του Στρυμόνα, απαιτήθηκε νέο έργο στη σημερινή θέση που κατασκευάστηκε το 1982. Οι «πόρτες» του φράγματος, ανοίγουν και κλείνουν ανάλογα με τη στάθμη της λίμνης αλλά και ανάλογα με τις ανάγκες άρδευσης του κάμπου των Σερρών.
Ο υγρότοπος της Κερκίνης, με πάνω από 300 είδη καταγραμμένων πουλιών, αποτελεί μια εξαιρετική εμπειρία ζωής για παρατήρηση πουλιών κάθε στιγμή του χρόνου. Το 2010 αναδείχθηκε κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός, κερδίζοντας το βραβείο EDEN στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας».

Την Κυριακή 8/12/2019 η Agksitro Action (www.agkistroaction.gr) διοργανώνει μία μοναδική εξόρμηση στην Κερκίνη, συνδυάζοντας βαρκάδα, ποδηλασία, και τοξοβολία, στο μοναδικό χειμωνιάτικο τοπίο, με τα υπέροχα χρώματα και ήχους που ηρεμούν και χαλαρώνουν.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ποδηλατίσουν επί του ανατολικού αναχώματος (Λιθότοπος – Χρυσοχώραφα) και ν’ απολαύσουν μια βαρκάδα στα νερά της λίμνης, στα οποία «καθρεφτίζονται» οι μεγάλοι ορεινοί όγκοι του Μπέλλες και των Κρουσίων, απολαμβάνοντας το απείρου κάλλους φυσικό σκηνικό παρατηρώντας πολλά είδη σπάνιων πουλιών, ανάμεσά τους και τα πανέμορφα φλαμίγκος που την περίοδο αυτή ξεχειμωνιάζουν στα νερά της λίμνης.
Στην «σκάλα» Χρυσοχωράφων θα επισκεφθούμε παρακείμενη φάρμα βουβαλιών, όπου και θα ενημερωθούμε για τα συμπαθητικά θηλαστικά που έχουν εξελιχθεί πλέον σε … ατραξιόν της περιοχής, αφού βόσκουν ελεύθερα, «δεν ξεστρατίζουν», δεν καταστρέφουν τον υγρότοπο και το κρέας τους είναι ανάρπαστο. Ο ιδιοκτήτης – εκτροφέας θα μας εξηγήσει τη διαφορά ανάμεσα στην «ανατροφή» και «εκτροφή» βουβαλιών.
Η εκδρομή θα καταλήξει στο χωριό Βυρώνεια και στον φημισμένο «Μεθοριακό Σταθμό» της ιστορίας και των γεύσεων, όπου θα γευματίσουμε, μ’ εδέσματα από βουβαλίσιο κρέας και όχι μόνο. αλλά και θα δοκιμάσουμε τις ικανότητές μας στην τοξοβολία. Ο «Μεθοριακός Σταθμός» είναι ένα παραδοσιακό παραδοσιακό καφέ – μεζεδο – παντοπωλείο, που λειτουργεί στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού, που όμως έχει μεγάλη ιστορία. Το καλοκαίρι του 1913, και κατά την τελική φάση του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου, στους χώρους του σταθμού είχε εγκατασταθεί η έδρα του Ελληνικού Στρατηγείου. Κάτω από τον ίσκιο των αιωνόβιων πλατανιών ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος κατέληξαν στους όρους Ειρήνης απέναντι στην ηττημένη Βουλγαρία, που ουσιαστικά διπλασίασαν την Ελλάδα. Δίπλα ακριβώς από τον «Μεθοριακό Σταθμό» βρίσκεται το Δημοτικό ενυδρείο Βυρώνειας, που φιλοξενεί την ιχθυοπανίδα του ευρύτερου οικοσυστήματος της περιοχής Κερκίνης – Στρυμόνα. Στον ίδιο χώρο, λειτουργεί και ένα μικρό ερπετάριο με αντιπροσωπευτικά είδη ξένων ερπετών.
Νεότερη Παλαιότερη