Super food από την Χαλκιδική, στην κορυφή του κόσμου !!!

Ελληνικό Μέλι: Γιατί είναι super για την διατροφή μας 
Το απόλυτο superfood στη διατροφή μας, είναι το ελληνικό μέλι.
Από το 7.000 π.Χ. έως σήμερα, το μέλι μας γεμίζει συμβολικά αλλά και πραγματικά ευζωία! 

Είναι το μόνο γλυκαντικό στη διατροφή μας με θεραπευτικές ιδιότητες και αποτελεί σύμμαχο στην απαιτητική καθημερινότητά μας, συμβάλλοντας στη σωματική και πνευματική απόδοση. Μία κουταλιά της σούπας μέλι περιέχει μόλις 64 θερμίδες, με το ελληνικό μέλι να περιέχει μέταλλα, βιταμίνες, ένζυμα, ιχνοστοιχεία και αμινοξέα απαραίτητα για την ισορροπία του οργανισμού.

To μέλι συνδυάζει μοναδικά, ποικιλίες από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, συλλέγεται από τους μελισσοκόμους, συσκευάζεται με ασφάλεια για να φτάσει σε εσάς φυσικό και γεμάτο γεύση. Ποια είναι όμως τα οφέλη του;

1.Έλεγχος Βάρους
Η αντικατάσταση της κρυσταλλικής ζάχαρης με μέλι, συνεισφέρει στην απώλεια βάρους. Το μέλι είχε λιγότερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου του αίματος συγκριτικά με την κρυσταλλική ζάχαρη.

2.Ανοσοποιητική προστασία
Αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας. Το μέλι έχει πλούσια θρεπτική αξία, αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ παράλληλα προσφέρει αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

3.Γερή καρδιά
Μελέτες υποστηρίζουν ότι το ελληνικό μέλι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και παράλληλα στην αύξηση της «καλής» χοληστερίνης HDL.

4.Προστασία του πεπτικού συστήματος
Προσφέρει προστασία έναντι των γαστρεντερικών διαταραχών (όπως η δυσπεψία και οι φλεγμονές και είναι αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση του έλκους του στομάχου, ενώ βοηθά στην κινητικότητα του εντέρου σε άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, γιατί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη.

5.Θεραπεία τραυμάτων και ελκών
Το μέλι είναι φυσικό αντιβακτηριακό προϊόν κατά την επούλωση των πληγών, δημιουργεί ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τα βακτήρια, ενώ θεραπεύει αποτελεσματικά διάφορους τύπους ελκών.

6.Τονωτικό
Το μέλι είναι πολύ καλή πηγή ενέργειας, καθώς προσφέρει εύκολα απορροφούμενη ενέργεια με τη μορφή γλυκογόνου του ήπατος, καθιστώντας το ιδανικό ως πηγή ενέργειας πριν και μετά την άσκηση.

7.Αντιαλλεργικό
Η πρόσληψη ανεπεξέργαστου μελιού σε τακτική βάση μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα αλλεργίας, ειδικά την άνοιξη που οι αλλεργίες λόγω γύρης βρίσκονται σε έξαρση.

8.Φυσικό σιρόπι για το βήχα
Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μελιού μπορεί να μειώσει την έκκριση βλέννας και τον βήχα. Έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι το μέλι ήταν εξίσου αποτελεσματικό με κοινά συστατικά που βρέθηκαν στα εμπορικά σιρόπια κατά του βήχα.

9.Καταπολεμά τις αϋπνίες
Η κατανάλωση του μελιού πριν τον ύπνο, αναπληρώνει τις αποθήκες γλυκογόνου του ήπατος και εμποδίζει τη διέγερση του εγκεφάλου, άρα και της αφύπνισης. Η κατανάλωση ακατέργαστου μελιού ενθαρρύνει την απελευθέρωση μελατονίνης στον εγκέφαλο.

Το μέλι είναι το μόνο γλυκαντικό στη διατροφή μας με θεραπευτικές ιδιότητες και αποτελεί σύμμαχο στην απαιτητική καθημερινότητά μας, συμβάλλοντας στη σωματική και πνευματική απόδοση.

Το ελληνικό μέλι…
Αποτελεί ελιξίριο υγείας και ομορφιάς

Το οξειδωτικό στρες είναι υπεύθυνο για την πρόωρη γήρανσης. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα του μελιού σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, το μέλι αυξάνει την προστασία του οργανισμού μειώνοντας το οξειδωτικό στρες.

Επίσης, απορροφά και να διατηρεί νερό στα μόριά του και θεωρείται εξαιρετική τροφή για το δέρμα ειδικά για τις ξηρές και αφυδατωμένες επιδερμίδες.

Προστατεύει από την αναιμία
Η ποσότητα αιμοσφαιρίνης αυξάνεται με την κατανάλωση του μελιού, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς του σε χαλκό και σίδηρο.

Είναι ιδανικό μετά το Hangover
Ενισχύει τον μεταβολισμό του οινοπνεύματος, με αποτέλεσμα να επανέρχεσαι γρηγορότερα μετά από την κατανάλωση μεγάλη ποσότητας αλκοόλ.

Γιατί να το επιλέξεις;
Το ελληνικό μέλι υπερέχει σημαντικά σε γεύση, άρωμα και πυκνότητα από τα μέλια των άλλων χωρών, χάρη στην ηλιοφάνεια, στις εδαφολογικές συνθήκες αλλά και στη μοναδικότητα της ελληνικής χλωρίδας.

Στην Ελλάδα μπορούμε να συναντήσουμε 1.500 ενδημικά φυτά, μία εξαιρετική ποικιλία ανθέων, βοτάνων και δέντρων, που προσφέρουν μοναδική ποιότητα και γεύση στο μέλι.
Φέτος, για πρώτη φορά είχαμε την Βράβευση Μελιού (London Honey Awards 2019), με συμμετοχή περίπου 150 εταιριών από διάφορες χώρες του κόσμου. 
Από την Ελλάδα συμμετείχαν πάνω από 30 επιχειρήσεις που συγκέντρωσαν 17 βραβεία από τα συνολικά 65.


Χρυσό βραβείο στον διαγωνισμό LONDON HONEY AWARDS 2019, έλαβε το πευκόμελο της οικογένειας Γεωργάκα από την Αρναία της Χαλκιδικής.



Το πευκόμελο αποτελεί τη σημαντικότερη κατηγορία ελληνικού μελιού, αφού πάνω από το 60% της συνολικής ετήσιας παραγωγής προέρχεται από τα πεύκα.
Δεν είναι πολύ γλυκό, αφήνοντας μια υπέροχη γεύση και μέτριας έντασης άρωμα.
Το χρώμα ποικίλει ανάλογα με την εποχή της παραγωγής. Την άνοιξη είναι πιο ανοιχτό ενώ το φθινόπωρο πιο σκούρο.
Κρυσταλλώνει δύσκολα λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του σε σάκχαρα και ιδιαίτερα σε γλυκόζη.
Είναι μέλι με υψηλή θρεπτική αξία, αφού στη σύσταση του αποτελείται από ένα μεγάλο αριθμό θρεπτικών ουσιών και είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, χαλκό, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο κλπ), πρωτεΐνες και αμινοξέα. 
Έχει λιγότερες θερμίδες από το ανθόμελο.

Νεότερη Παλαιότερη