Μαύρος νεοναζί, μαχαίρωσε 5 Αμερικανούς Εβραίους

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ένας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι εισέβαλε σε σπίτι ραββίνου στο Μόνσεϊ, της κομητείας Ρόκλαντ, κοντά στη Νέα Υόρκη, την ώρα που γιόρταζαν το Χάνουκα, και μαχαίρωσε πέντε άτομα. Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, χαρακτήρισε την επίθεση «εσωτερική τρομοκρατία», ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας της αμερικανικής μητρόπολης, Τέρενς Μόιναχαν, τη χαρακτήρισε «αποτρόπαιη επίδειξη μίσους».

Ο Γκράφτον Τόμας, 37 ετών, βαρύνεται με πέντε κατηγορίες απόπειρας δολοφονίας. Το βράδυ του Σαββάτου μαχαίρωσε πέντε ανθρώπους με μια ματσέτα, αφού εισέβαλε στο σπίτι του ραβίνου Τσάιμ Ρότενμπεργκ, στο Ρόκλαντ Κάουντι, περίπου 48 χιλιόμετρα βορείως της Νέας Υόρκης. Την ώρα εκείνη στο σπίτι είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες άνθρωποι για να γιορτάσουν την εβραϊκή γιορτή Χανουκά.


Τα χειρόγραφα ημερολόγια που κατασχέθηκαν από το σπίτι του υπόπτου στο Γκρίνγουντ Λέικ της Νέας Υόρκης περιείχαν αναφορές στον Χίτλερ αλλά και το σκίτσο μιας σβάστικας, όπως ανέφερε η πράκτορας του FBI Τζούλι Μπράουν.

Με το κινητό τηλέφωνό του είχε κάνει αναζήτηση στο διαδίκτυο με το ερώτημα «Γιατί ο Χίτλερ μισούσε τους Εβραίους" τέσσερις φορές τους τελευταίους δύο μήνες. Επίσης, στις 18 Δεκεμβρίου είχε κάνει αναζήτηση για εβραϊκούς ναούς στο Ελίζαμπεθ, το Νιού Τζέρσι και το Στάτεν Άιλαντ και στις 27 του μηνός για γνωστές αμερικανικές εταιρείες που ιδρύθηκαν από Εβραίους. Την επόμενη ημέρα, πάντα στο κινητό του, διάβασε ένα άρθρο με τον τίτλο "Η πόλη της Νέας Υόρκης αυξάνει την αστυνομική παρουσία σε εβραϊκές συνοικίες μετά τις πιθανές αντισημιτικές επιθέσεις. Όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα».

Τα τέσσερα από τα πέντε θύματα του Τόμας πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου είχαν μεταφερθεί. Μόνο ένας από τους τραυματίες νοσηλεύεται ακόμη, με κάταγμα στο κρανίο. Τα ονόματά τους δεν ανακοινώθηκαν.
Ορισμένοι από τους γείτονές του τον περιέγραψαν στην εφημερίδα New York Times ως έναν «μαζεμένο» άνθρωπο που «δεν έδειχνε να αντιμετωπίζει προβλήματα».
Νεότερη Παλαιότερη