Αλκιβιάδης Στεφανής : Στα χέρια του το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα της Ελλάδας

Τον επιχειρησιακό έλεγχο και την εποπτεία μέσων και προσωπικού του Λιμενικού Σώματος (ΛΣ) και της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ), που δραστηριοποιείται στην επιτήρηση των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων, θα έχει ο νέος Ενιαίος Φορέας που συγκροτεί η κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, με συντονιστή τον υφυπουργό Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή.

Όπως πληροφορείται το OnAlert, η κυβέρνηση ολοκληρώνει την επεξεργασία του νομικού πλαισίου που θα καθορίζει τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης των Συνόρων και στο οποίο προβλέπεται η υπαγωγή σε αυτόν, των πλωτών και εναερίων μέσων του ΛΣ, του προσωπικού που δραστηριοποιούνται στην φύλαξη των θαλασσίων συνόρων του καθώς και των συνοροφυλάκων.

Το νομικό πλαίσιο διαμορφώνεται από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και αναμένεται πολύ σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή, είτε ως σχέδιο νόμου είτε ως τροπολογία εντασσόμενη στο επόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Άλλωστε, στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής βρίσκονται ήδη τέσσερα σχέδια νόμου που προωθεί η κυβέρνηση και αφορούν ρυθμίσεις του ΥΠΕΘΑ, το φορολογικό, τη ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού και την Εθνική αρχή για τα Πανεπιστήμια. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το εύρος των αρμοδιοτήτων του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης των Συνόρων θα καθορίσει εν τέλει τον τρόπο συγκρότησής του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί ο αριθμός του προσωπικού που θα ενταχθεί στον Ενιαίο Φορέα. Όπως επισημαίνει αρμόδια κυβερνητική πηγή η μεταφορά του επιχειρησιακού συντονισμού στον Ενιαίο Φορέα δε συνεπάγεται ταυτόχρονα και μεταφορά των οργανικών θέσεων.

«Το προσωπικό θα εξακολουθεί να υπάγεται διοικητικά στην υπηρεσία του», διευκρινίζει η ίδια πηγή, σε μια προσπάθεια να προκαταβάλει ενδεχόμενες αντιδράσεις που μπορεί να προκύψουν από την επικείμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων. Υπενθυμίζεται ότι για την περαιτέρω στελέχωση του Ενιαίου φορέα η κυβέρνηση προχωρά στην πρόσληψη 400 συνοροφυλάκων στον Έβρο και 800 στα νησιά του Αιγαίου.

Η κυβέρνηση με τη δημιουργία ουσιαστικά μιας ενιαίας διοίκησης των μέσων και του ανθρώπινου δυναμικού υπό την εποπτεία του υφυπουργού Άμυνας επιδιώκει να εφαρμόσει κοινό επιχειρησιακό σχέδιο για την αποτελεσματικότερη επιτήρηση των συνόρων και τον καλύτερο έλεγχο των μεταναστευτικών ροών από τη Τουρκία. Ταυτόχρονα, με τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα εκτιμάται ότι θα υπάρξει καλύτερος συντονισμός των ελληνικών αρχών με τα μέσα της FRONTEX.
Νεότερη Παλαιότερη