Μακεδονία : Στην "κόψη του ξυραφιού" μεγάλη Βιομηχανική μονάδα

Με τον τρόμο της ανεργίας ζουν καθημερινά πλέον 134 οικογένειες
Στην Καβάλα λειτουργεί η μοναδική πλέον λιπασματοβιομηχανία της χώρας με τα προβλήματα τα τελευταία χρόνια να πολλαπλασιάζονται. 
Αφού συρρικνώθηκε ένας κλάδος τεράστιας σημασίας για την αγροτική παραγωγή, έκλεισαν τα εργοστάσια σε Δραπετσώνα και Θεσσαλονίκη και οδηγήθηκε η  μεγαλύτερη και μοναδική πλέον λιπασματοβιομηχανία Καβάλας το 2009, στα χέρια του γνωστού σε όλους, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Η εξαγορά έγινε με αντίτιμο την αποπληρωμή των χρεών της ΒΦΛ, κάτι που ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, αντίθετα τα χρέη διογκώθηκαν τα επόμενα χρόνια. 
Παράλληλα η εργοδοσία -για την «εξυγίανση» του εργοστασίου - προχώρησε σε μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων. 
Έκανε προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε εργολαβικές εταιρείες, άσκησε συνεχείς πιέσεις για χαριστικές ρυθμίσεις των χρεών και για την κατάργηση του ΕΦΚ στο Φυσικό Αέριο με το πρόσχημα ότι η βιομηχανία το χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη.

Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου βρέθηκαν και αυτοί αντιμέτωποι με το «σχέδιο» της εργοδοσίας με υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με σοβαρές μειώσεις το 2012, δανεισμό τους σε «νέα» εταιρεία το 2015 και αμέσως μετά προσπάθεια για πλήρη κατάργηση της ΣΣΕ με υπογραφή ατομικών συμβάσεων με τεράστιες απώλειες στο εισόδημά τους. 
Η πλειοψηφία τους αντέδρασε και δεν υπέγραψε τις ατομικές συμβάσεις, προχώρησε δε σε κινητοποιήσεις και απεργιακό αγώνα. 

Η απάντηση της εργοδοσίας ήταν οι εκδικητικές απολύσεις. Από το 2016 ως το τέλος του 2017 οι εργαζόμενοι πετάχτηκαν εκτός του εργοστασίου και ήρθαν αντιμέτωποι με τη βία των ΜΑΤ, αλλά και μπράβων της εργοδοσίας.

Έπειτα από δικαστικές μάχες η εργοδοσία αναγκάστηκε να υποχωρήσει υπογράφοντας με όλους τους εργαζόμενους ιδιωτικά συμφωνητικά όπου προβλεπόταν η εφαρμογή των όρων της προηγούμενης ισχύουσας ΣΣΕ και από την 1η Ιανουαρίου 2018 επέστρεψαν στη δουλειά τους. Παράλληλα αποπληρώθηκαν σε δόσεις όσα νόμιμα τους εκδικάστηκαν, σύμφωνα και με το ιδιωτικό συμφωνητικό που υπέγραψαν.

Η εργοδοσία αξιοποιώντας όλο τα αντεργατικό οπλοστάσιο με τη γνώριμη και από το παρελθόν μέθοδο της ίδρυσης «νέας» εταιρείας («Λιπάσματα Καβάλας») προσπαθεί να «ξεμπερδέψει» με το τελευταίο συμφωνητικό και καλεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν νέο συμφωνητικό «δανεισμού» από την ELFE με σαφώς χειρότερους όρους, καθώς παύει η λειτουργία της εταιρείας «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε.» - στην οποία μέχρι το τέλος του 2019 ίσχυε ο δανεισμός. 
Οι εργαζόμενοι όπως είναι φυσικό δεν αποδέχονται τη νέα μεθόδευση.

Ερωτάται λοιπόν  ο  Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτσης, από τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή : 

  • "Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να συνεχίσουν οι 134 εργαζόμενοι τη δουλειά τους, με τους όρους που προβλέπονται από τα ιδιωτικά συμφωνητικά που υπέγραψαν και είναι δεσμευτικά για όλες τις «παρένθετες» εταιρείες, που δημιουργεί τακτικά η εργοδοσία της ELFE.
  • Είναι στα προθέσεις της κυβέρνησης η αλλαγή της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου σε ηλεκτροπαραγωγή ή σε άλλα αντικείμενα της χημικής βιομηχανίας για τα οποία διαθέτει αδειοδότηση; 
  • Με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την τακτική του ιδιοκτήτη της ELFE από το ίδιο παραγωγικό έργο οι «παρένθετες» εταιρείες να διευρύνουν την κερδοφορία τους, ενώ η ELFE να παρουσιάζει διαρκώς διογκούμενα χρέη;
  • Είναι στις προθέσεις της να δοθούν «διευκολύνσεις» στην εργοδοσία μέσω χαριστικών ρυθμίσεων των χρεών, που θα τα φορτωθεί ο φορολογούμενος ελληνικός λαός;"


Νεότερη Παλαιότερη