19 χιλ. σύνταξη τον μήνα, για τον "σφαγέα των συντάξεων"

“Αιμοσταγής”, “τσεκουροφόρος”, μέχρι και “χασάπης”. Αυτοί ήταν κάποιοι από τους πιο σκληρούς χαρακτηρισμούς που αποδόθηκαν στον Πολ Τόμσεν, με τους πιο ήπιους να είναι “ο σκληρός του ΔΝΤ” ή κάτι παρεμφερές.

Όποια κι αν ήταν η επιλογή των λέξεων, η ουσία είναι πως ο Δανός τεχνοκράτης διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική κρίση και συνδέθηκε άρρηκτα με τις οδυνηρές -καταστροφικές για πολλούς- περικοπές της οκταετούς οικονομικής περιπέτειας της χώρας μας.

Ο Πολ Τόμσεν, λοιπόν, το προσεχές καλοκαίρι θα βγει στην σύνταξη μετά από 37 χρόνια παρουσίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και τι σύνταξη θα είναι αυτή! Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αυτών που γνωρίζουν το συνταξιοδοτικό σύστημα που Ταμείου, αυτή θα ανέρχεται σε περίπου 18.000 – 20.000 δολάρια τον μήνα.

Ναι, ο άνθρωπος που όχι μόνο έβαλε την “υπογραφή” του σε αμέτρητες περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά τις ζητούσε -και τις απαιτούσε πολλές φορές κιόλας- θα απολαμβάνει σε λίγο καιρό ένα ποσό κάθε μήνα που κάποιοι άλλοι χρειάζονται δύο και τρία χρόνια για να συγκεντρώσουν.

Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί και το γεγονός πως ο Πολ Τόμσεν βγαίνει στην σύνταξη στα 65 (!) ενώ στην μνημονιακή Ελλάδα δοκίμαζε τα… όρια των αντοχών ζητώντας συχνά – πυκνά αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης…

Τα… κουκιά για την σύνταξη του Πολ Τόμσεν
Οι τελευταίες απολαβές του Δανού, ανέρχονταν σε περίπου 400.000 δολάρια τον χρόνο και οι εισφορές αντιστοιχούν στο 14% του μισθού. Οι μισές εισφορές πληρώνονται από τον ίδιο και οι άλλες μισές από το ΔΝΤ.

Βέβαια δεν μπήκε στο ΔΝΤ με αυτές τις απολαβές, πριν 37 χρόνια. Η πρώτη του αμοιβή ήταν στα 75.000 δολάρια τον χρόνο και σιγά σιγά αναρριχήθηκε στην ιεραρχία του Ταμείου αυξάνοντας βέβαια και τις απολαβές του. Οι ίδιοι υπολογισμοί ανεβάζουν το σύνολο των χρημάτων που έχουν πληρωθεί ως εισφορές τα χρόνια που ήταν το ΔΝΤ στα 2 – 2,5 εκατ. δολάρια.

Ο Δανός οικονομολόγος ήταν υπεύθυνος για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, πριν αναλάβει τη θέση του επικεφαλής στο ευρωπαϊκό τμήμα τον Νοέμβριο του 2014.

Την αποχώρηση του Πολ Τόμσεν τον προσεχή Ιούλιο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε γνωστή η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.Πολ Τόμσεν

Η πορεία του Πολ Τόμσεν
Ο Τόμσεν που συνταξιοδοτείται είχε τεθεί επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ και είχε ασχοληθεί με την ελληνική κρίση. Στο ΔΝΤ εργάστηκε για 37 χρόνια σε καίριες θέσεις στην Ουάσιγκτον και ως εκπρόσωπος του Ταμείου στη Ρωσία.

«Ο κ. Τόμσεν έχει ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος της 37χρονης επαγγελματικής σταδιοδρομίας του σε σημαντικές θέσεις για τις ευρωπαϊκές χώρες, ως εργαζόμενος στην Ουάσινγκτον και ως εκπρόσωπος του Ταμείου στη Ρωσία. Πριν από την ανάληψη της θέσης του ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, τον Νοέμβριο του 2014, είχε την ευθύνη προγραμμάτων ευρωπαϊκών χωρών που επλήγησαν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την επακόλουθη κρίση στη ζώνη του ευρώ», ανακοίνωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και πρόσθεσε.

«Συνεργάστηκε στενά και με τις 44 χώρες της Ευρώπης και συνάμα διαδραμάτισε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο θέμα χάραξης πολιτικής και καθοδήγησης πολλών χωρών, βασισμένων στην ελεύθερη αγορά, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, ο κ. Πολ Τόμσεν έχει κατευθύνει τις εργασίες επιτήρησης του Ταμείου, τον πολιτικό διάλογο με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, και τις διαβουλεύσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Ταμείο πάνω στην υλοποίηση προγραμμάτων».
Νεότερη Παλαιότερη