Χαλκιδική : Πυρετός διαβουλεύσεων μεταξύ "Ελληνικός Χρυσός" και Κυβέρνησης

Αύξηση των θέσεων εργασίας, εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και αύξηση των εισπράξεων του Δημοσίου έχει ζητήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από την «Ελληνικός Χρυσός», έκανε γνωστό ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης σε συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Στυλιανό Βαλλιάνο και κατόπιν, με τα προεδρεία των τριών σωματείων εργαζομένων στην εταιρεία.

Την ανάγκη να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις ασφαλούς και ανταποδοτικής προς την τοπική κοινωνία εξέλιξης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην βορειοανατολική Χαλκιδική, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που διεξάγεται μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και επενδύτριας εταιρείας για τους όρους της σύμβασης μεταξύ «Ελληνικού Χρυσού» και Ελληνικού Δημοσίου, εξέφρασε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, με τον οποίο συναντήθηκε χθες στην Αθήνα.
Ο κ. Βαλιάνος, ενημερώθηκε για τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης σ` αυτή τη διαπραγμάτευση και υπενθύμισε την απαίτηση της τοπικής κοινωνίας για σεβασμό στους περιβαλλοντικούς όρους της σύμβασης, για τη διασφάλιση και υλοποίηση των υποχρεώσεων που περιλαμβάνονται στην ισχύουσα ΚΥΑ, αλλά και για δέσμευση της «Ελληνικός Χρυσός» στην ετήσια απόδοση σημαντικών αντισταθμιστικών οφελών προς τον Δήμο Αριστοτέλη υπέρ του κοινωνικού συνόλου.

Με αφορμή τη συνάντηση, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, υπογράμμισε τα εξής:
«Κατ` αρχάς οφείλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη, για το γεγονός ότι ανταποκρίθηκε άμεσα στην ανάγκη διατήρησης μιας αμφίδρομης και τακτικής επικοινωνίας, για όσα αφορούν στο μέλλον της μεταλλευτικής επένδυσης και δραστηριότητας που εξελίσσεται στα όρια του Δήμου Αριστοτέλη.
Εξήγησα στον κ. Υπουργό, όπως και πριν λίγες μέρες στους εκπροσώπους της επενδύτριας εταιρείας, ότι το μέγεθος, αλλά και το είδος της συγκεκριμένης επενδυτικής δραστηριότητας, καθιστούν στον σεβασμό στις ανάγκες και στους προβληματισμούς των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη αναπόσπαστο μέρος της “εξίσωσης” για την ομαλή εξέλιξή της.

Και εννοώ βέβαια σεβασμό, τόσο προς εκείνους που συνδέουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα με την οικονομική ανάπτυξη και το εργασιακό τους μέλλον, όσο και προς εκείνους που προτάσσουν τους προβληματισμούς για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επένδυσης και την υποχρέωση απαρέγκλιτης τήρησης των περιβαλλοντικών όρων.
Πέραν τούτου, θεωρούμε δεδομένη την υποχρέωση της επενδύτριας εταιρείας, αλλά και της κυβέρνησης, να εξασφαλίσουν την μέγιστη δυνατή ανταποδοτικότητα της επένδυσης προς την τοπική κοινωνία. Τόσο μέσω της συμφωνίας απόδοσης άμεσων αντισταθμιστικών οφελών από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» προς την τοπική κοινωνία, όσο και μέσω της συμμετοχής στις εισπράξεις του Ελληνικού Δημοσίου από τα μεταλλευτικά τέλη.»

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων παρουσίασαν στον κ. Χατζηδάκη τις θέσεις τους ενόψει της διαπραγμάτευσης του ΥΠΕΝ με την «Ελληνικός Χρυσός» (και τον μητρικό καναδικό όμιλο Eldorado Gold) για τους όρους της σύμβασης που έχει συνάψει με το Δημόσιο.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει ότι είναι υπέρ της επένδυσης, υπό τον όρο φυσικά της τήρησης των συμβατικών δεσμεύσεων της εταιρείας. 
Γι' αυτό άλλωστε το υπουργείο προχώρησε, τον Σεπτέμβριο του 2019, στη θετική για την «Ελληνικός Χρυσός» ρύθμιση αδειοδοτήσεων που εκκρεμούσαν επί σειρά ετών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος υπογράμμισε ότι έχουν ζητηθεί από την εταιρεία τρεις βασικές δεσμεύσεις:


  • Πρώτον, σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας.
  • Δεύτερον, εφαρμογή των κανόνων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με παράλληλη υλοποίηση αντισταθμιστικών έργων για την περιοχή προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
  • Τρίτον, αύξηση των εισπράξεων του Δημοσίου από τα μεταλλευτικά τέλη. Συμφωνήθηκε τέλος ότι το υπουργείο θα βρίσκεται σε επαφή με τη δημοτική αρχή και με τα σωματεία των εργαζομένων μέχρι την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.


Νεότερη Παλαιότερη