Απόβαση της Αστυνομίας στα νησιά

ΜΑΤ, μπουλντόζες, εκσκαφείς και φορτηγά στη Χίο με το πλοίο της γραμμής - «Αναβρασμός» στη Μυτιλήνη
Την Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του πρώτου κλειστού κέντρου υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, το οποίο θα δημιουργηθεί στο νησί της Χίου. Ήδη, με το βραδινό δρομολόγιο του «BLUE STAR NAXOS», μεταφέρονται στη Χίο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, μαζί με δεκάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που ανήκουν στο Μηχανικό και το Τεχνικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο μεταφέρει από την Αθήνα εφτά διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες πρόκειται να ενισχύσουν τις δυνάμεις δημόσιας τάξης που ήδη βρίσκονται στο νησί, δεδομένων των μεγάλων κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί από κατοίκους και φορείς του νησιού, που διαφωνούν με τη δημιουργία νέων μεταναστευτικών δομών. Παράλληλα, το πλοίο μεταφέρει και ένα σημαντικό αριθμό από χωματουργικά μηχανήματα, όπως μπουλντόζες, εσκαφείς, φορτηγά, καθώς επίσης και ένα βαρέου τύπου γερανοφόρο όχημα, τα οποία ανήκουν στο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, στα στελέχη του Μηχανικού και του Τεχνικού έχει δοθεί ανοιχτό φύλλο πορείας, δεδομένου ότι, εξαιτίας των μεγάλων κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει οι κάτοικοι, ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα εάν θα ξεκινήσουν τελικά την Τρίτη οι εργασίες κατασκευής του κλειστού κέντρου υποδοχής προσφύγων και πότε θα τελειώσουν.

Να σημειώσουμε πως οι κάτοικοι της Χίου, όπως και των άλλων νησιών που πρόκειται να φιλοξενήσουν στο έδαφός τους νέες δομές μεταναστών, έχουν προχωρήσει στη συγκρότηση ομάδων περιφρούρησης, καλώντας ταυτόχρονα τις τοπικές κοινωνίες να βρίσκονται σε εγρήγορση, προκειμένου να μετακινηθούν σε περίπτωση που εμφανιστούν μηχανήματα, για να πραγματοποιήσουν σχετικές εργασίες.

«Αναβρασμός» στη Μυτιλήνη
Στη Μυτιλήνη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αποκλείσει τις τρεις εισόδους του λιμανιού. Εξωτερικά των εισόδων, εκατοντάδες πολίτες έχουν αποκλείσει, από τη μεριά του δρόμου, την είσοδο του λιμανιού, ενώ απορριμματοφόρα και φορτηγά του δήμου έχουν κλείσει κάθε πιθανή δίοδο από και προς το λιμάνι.

Σκοπός των πολιτών είναι να αποτρέψουν την είσοδο στην πόλη των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες έρχονται στο νησί με το πλοίο «Πήγασος», προκειμένου να διευκολύνουν τις οικοδομικές εργασίες στην επιταγμένη περιοχή της Καράβας-Καβακλή Μανταμάδου.

Σε ενίσχυση των πολιτών της Μυτιλήνης κατεβαίνουν πολίτες από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, ενώ οι καμπάνες στα χωριά της περιοχής Μανταμάδου χτυπούν, καλώντας τον κόσμο να πάει στην επιταγμένη περιοχή.

Φορτηγά αυτοκίνητα και απορριμματοφόρα του Δήμου Δυτικής Λέσβου έχουν αποκλείσει το σύνολο των οδικών αξόνων που οδηγούν την περιοχή Καράβας-Καβακλή., ενώ αναφορές από το νησί του Αιγαίου κάνουν λόγο για παρουσία τουλάχιστον 1.500 πολιτών.

Μπλόκο της αστυνομίας σε πολίτες στο λιμάνι της Χίου
Δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται από τις 11:30 το βράδυ στο λιμάνι των Μεστών της Χίου και δεν επιτρέπουν τους συγκεντρωμένους πολίτες να μπουν μέσα σε χώρο του λιμανιού.

Οι αστυνομικοί έχουν αποκλείσει τον δρόμο προς τα Μεστά και δεν επιτρέπουν στους πολίτες να κινηθούν από την πόλη της Χίου και το Βροντάδο προς το λιμάνι των Μεστών.

Οι πολίτες επιχειρούν να συγκεντρωθούν στο λιμάνι για να εμποδίσουν την άφιξη πλοίου που μεταφέρει αστυνομικές δυνάμεις στο νησί.
protothema.gr
Νεότερη Παλαιότερη