«Ό,τι και να μου συμβεί» - Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

«Δίπλα στα παιδιά μας, ό,τι κι αν τους συμβεί στο Internet» 

11 Φεβρουαρίου 2020: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, μαθητές της Ομάδας των Δικαιωμάτων των Παιδιών του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Εθελοντικού Δικτύου YouSmile του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» εξέφρασαν τη δική τους άποψη ως προς το πώς μπορούν τα παιδιά να προστατευθούν από τους κινδύνους που ελλοχεύουν γι’ αυτά στον ψηφιακό κόσμο. 

Μέσα από την συγκεκριμένη πρωτοβουλία οι μαθητές εθελοντές του YouSmile εξέπεμψαν το δικό τους ηχηρό μήνυμα «Δίπλα μας, σε ό,τι κι αν μας συμβεί στο Ιnternet» ζητώντας από τους γονείς να είναι παρατηρητικοί επικοινωνώντας ουσιαστικά με τα παιδιά τους, αλλά και από τους εκπαιδευτικούς, τους φίλους και την ευρύτερη κοινότητα να βρίσκονται στο πλευρό τους όταν αντιληφθούν τον οποιοδήποτε κίνδυνο ή απειλή μέσα από τη χρήση του Διαδικτύου.

Στην έκκληση αυτή ανταποκρίθηκε άμεσα ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «To Διαδίκτυο είναι ένας υπέροχος κόσμος και ένα συναρπαστικό ταξίδι που μπορεί όμως να κρύβει κακοτοπιές και παγίδες. Με όχημα πάντα την ανοιχτή επικοινωνία και τον ειλικρινή διάλογο, οφείλουμε εμείς οι μεγάλοι να είμαστε συνοδοιπόροι με τα παιδιά μας ώστε να τα βοηθήσουμε να το απολαμβάνουν με ασφάλεια, αξιοποιώντας παράλληλα τις άπειρες δυνατότητές του. Αν και θα πρέπει να γνωρίζουμε το συγκεκριμένο μέσο, τη χρήση και τη λειτουργία του, παραμένει ιδιαίτερα σημαντική η ουσιαστική επαφή και επικοινωνία με τα παιδιά μας ώστε να είμαστε σε ετοιμότητα και πάντα σε θέση να αντιμετωπίσουμε κινδύνους και απειλές που παραμονεύουν, θωρακίζοντάς τα παράλληλα για να γίνουν οι ψηφιακοί πολίτες του μέλλοντος που θα κάνουν την κοινωνία μας καλύτερη».

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της σχολικής κοινότητας στην Πρόληψη πραγματοποιεί οργανωμένες διαδραστικές, βιωματικές δράσεις που απευθύνονται στους μαθητές και στις μαθήτριες, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και κηδεμόνες. Οι παρεμβάσεις γίνονται από εξειδικευμένη ομάδα Ψυχολόγων του οργανισμού σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια πανελλαδικά.

Η δράση υλοποιείται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο Συμφώνου Συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων από το 2009 και σε συνεργασία με τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου, τους Υπεύθυνους Αγωγής Υγείας, τις Περιφέρειες και τους Δήμους. 

Μάθετε περισσότερα εδώ: https://www.hamogelo.gr/gr/el/paidia-thimata-vias:scholeia/

Παράλληλα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θέτει στη διάθεση όλης της κοινωνίας δράσεις και υποδομές, όπως είναι:
● η λειτουργία της «Εθνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056», 
● η λειτουργία της «Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000», 
● η λειτουργία της «Ευρωπαϊκής Γραμμής Υποστήριξης για παιδιά 116111» (όλες οι Γραμμές είναι διασυνδεδεμένες με τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας),
● οι παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης που πραγματοποιούνται στα σχολεία και ανά την Ελλάδα μέσα από το Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», 

● το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο YOUSMILE το οποίο δίνει το βήμα σε μαθητές εθελοντές ώστε να ακουστεί η φωνή τους.

Τα videos που δημιούργησαν και πρωταγωνίστησαν μαθητές εθελοντές του YouSmile θα τα βρείτε:





Νεότερη Παλαιότερη