Φώτης Ντούλος : Το όνειρο που έγινε εφιάλτης

Ο ονειρικός γάμος, η παράνομη σχέση, το δύσκολο διαζύγιο, η άγρια δολοφονία και η αυτοκτονία.
Ο γάμος του Φώτη Ντούλου με την Τζένιφερ Φάρμπερ έγινε το καλοκαίρι του 2004 στο Μανχάταν και χαρακτηρίστηκε «ονειρικός», με το άρωμα της παλιάς αριστοκρατικής Νέας Υόρκης. Δεν χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από 15 χρόνια και το όνειρο μετατράπηκε σε μια εφιαλτική ιστορία, οι νοσηρές λεπτομέρειες της οποίας καταναλώνονται με μανία από την κοινή γνώμη σε όλο τον κόσμο. 
Τα ίχνη της Τζένιφερ αγνοούνται από τον περασμένο Μάιο, ενώ ο Φώτης Ντούλος, ο οποίος κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της, αυτοκτόνησε αφήνοντας ένα σημείωμα στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριζε την αθωότητά του.

Ο θάνατος του Ντούλου μπορεί να αφήσει αναπάντητο το μεγάλο ερώτημα: τι ακριβώς συνέβη με την Τζένιφερ και πού είναι το πτώμα της; Την απάντηση, πλέον, μπορούν να δώσουν μόνο οι δύο συγκατηγορούμενοί του. 

 Αυτό ζητούν και οι πολίτες που τις τελευταίες μέρες αφήνουν λίγα λουλούδια γύρω από ένα δέντρο κοντά στο σπίτι της. Στον κορμό του έχει τοποθετηθεί μια μοβ κορδέλα με ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Δικαιοσύνη για την Τζένιφερ». 
Οι φίλοι και οι συγγενείς τους γνώριζαν ότι το ζευγάρι ήταν σε διάσταση στις 24 Μαΐου 2019, όταν η Τζένιφερ πήγε τα παιδιά της στο σχολείο και μετά εξαφανίστηκε. Γνώριζαν επίσης ότι η διαδικασία του διαζυγίου ήταν δύσκολη και υπήρχε έντονη διαμάχη για την επιμέλεια των πέντε παιδιών τους. Αυτό που έμαθαν το βράδυ της ίδιας ημέρας ήταν ότι ο σύζυγός της θα γινόταν ο «νούμερο 1» ύποπτος για την εξαφάνισή της. Λίγους μήνες αργότερα θα γινόταν και ο βασικός κατηγορούμενος για τη δολοφονία της.

Κατάρρευση της σχέσης
Για να φτάσουμε στα γεγονότα της 24ης Μαΐου 2019, είχαν προηγηθεί τουλάχιστον επτά χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων η προσωπική σχέση του εργολάβου ακινήτων Φώτη Ντούλου και της Τζένιφερ πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. 
Και οι δύο ήταν γόνοι εύπορων οικογενειών και απόφοιτοι του κορυφαίου κολεγίου Brown -ενός από τα οκτώ της περίφημης Ivy League- αλλά τα κοινά σημεία τους τελείωναν εκεί. Ο Ντούλος ήταν άνθρωπος των σπορ και η Τζένιφερ -η οποία είχε μάστερ στη δημιουργική γραφή- άνθρωπος των βιβλίων, αν και ήταν πολύ καλή στο σκουός. 
Οπως έλεγε μια κοινή φίλη τους, «ο Φώτης δεν μπορούσε να φτάσει το πνευματικό επίπεδό της».

Οι πρώτες ενδείξεις για την κατάρρευση της σχέσης τους εμφανίστηκαν το 2012, όταν η Τζένιφερ Φάρμπερ άφησε δημοσίως σαφή υπονοούμενα για την κατάσταση του γάμου της και τις βίαιες τάσεις του συζύγου της. Σε κείμενο που είχε αναρτήσει σε μπλογκ, έγραφε για τους περιπετειώδεις αλλά ευτυχισμένους βραδινούς ύπνους με την 18 μηνών κόρη της και το πόσο δύσκολο είναι να γυρνά η μικρή στο δικό της κρεβάτι όταν ο πατέρας της επιστρέφει στο σπίτι. Το κείμενο τελείωνε με έναν ανατριχιαστικό υπαινιγμό: «Ξέρω ότι και αυτό θα περάσει. Αλλά μέχρι να γίνει αυτό εγώ μπορεί να βρίσκομαι μέσα σε μια σακούλα».


Μισέλ Τροκόνις: Η μοιραία «ερωμένη» στην υπόθεση εξαφάνισης της Τζένιφερ Ντούλου


Η διαδικασία του διαζυγίου ήταν αυτή που αποκάλυψε τι πραγματικά συνέβαινε στο σπίτι της οικογένειας Ντούλου. 
Σύμφωνα με τα έγγραφα της αίτησης διαζυγίου που κατέθεσε η Τζένιφερ, ο σύζυγός της ήθελε να έχει συνεχώς τον έλεγχο, ασκούσε συχνά ψυχολογική βία, είχε εκρήξεις θυμού και την απειλούσε, φτάνοντας συχνά μια ανάσα από τη σωματική κακοποίηση. 

Σε όλα αυτά προστέθηκε και η εξωσυζυγική σχέση του 50χρονου τότε Ντούλου με τη 43χρονη Μισέλ Τροκόνις, την οποία ελάχιστες προσπάθειες έκανε να κρύψει. Αυτή την εικόνα έχουν και φίλοι του ζευγαριού, έτσι όπως αποτυπώνεται σε καταθέσεις και συνεντεύξεις στον Τύπο. Η νταντά των παιδιών κατέθεσε, μάλιστα, ότι ένα πρωινό ο Ντούλος επιχείρησε να παρασύρει τη σύζυγό του με το αυτοκίνητο.

Οπως προκύπτει από το έγγραφο της αίτησης διαζυγίου, η σχέση του Ντούλου με την Τροκόνις και η γενικότερη συμπεριφορά του δεν ήταν οι μοναδικές αιτίες τριβής του ζευγαριού. Η Τζένιφερ τον κατηγορούσε ότι πίεζε σε βαθμό εξόντωσης τα παιδιά τους να ασχοληθούν με το θαλάσσιο σκι, θέλοντας να τα κάνει πρωταθλητές. «Τα παιδιά μού είπαν ότι δεν θέλουν να κάνουν θαλάσσιο σκι σε αυτό το επίπεδο. Είναι εξαντλημένα, σωματικά και ψυχολογικά, και με έχουν παρακαλέσει να κάνω κάτι. Μας τρομοκρατεί όλους η σκέψη ότι πρέπει να αντιμετωπίσω τον σύζυγό μου» είχε αναφέρει.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ντούλος επιτέθηκε στη σύζυγό του και την έδεσε, ενώ χρησιμοποίησε δέκα ρολά χαρτί για να καθαρίσει το αίμα. Η μέθοδος της δολοφονίας της δεν έγινε δυνατό να διακριβωθεί.
H Τζένιφερ Ντούλος ανέφερε πως φοβόταν τον σύζυγό της και πίστευε πως «με κάποιον τρόπο θα της έκανε κακό» επειδή ζητούσε διαζύγιο

Εμμονή με το σκι
Την εμμονή του Φώτη Ντούλου με το θαλάσσιο σκι επιβεβαιώνουν και οι συναθλητές του στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο πρωταθλητής Σωτήρης Κύπριος λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ότι ποτέ δεν διαπίστωσε κακομεταχείριση των παιδιών του στις περιόδους που βρίσκονταν όλοι μαζί για προπόνηση και αγώνες. 
Αντίθετα, πιστεύει ότι τα παιδιά απολάμβαναν το άθλημα. Αυτό που μπορεί να πει με βεβαιότητα είναι ότι η σχέση του ζευγαριού δεν ήταν καλή. «Τον είδα για τελευταία φορά το καλοκαίρι του 2018. Αυτό που ξέραμε ήταν ότι οι σχέσεις του με την πρώην σύζυγό του δεν ήταν θερμές, ότι είχε ένα δύσκολο διαζύγιο. 
Η Τζένιφερ τον είχε συνοδεύσει μερικές φορές όταν ερχόταν για σκι, αλλά δεν έδειχνε ιδιαίτερο ενθουσιασμό για το άθλημα. Τον περισσότερο καιρό προτιμούσε να μένει στο ξενοδοχείο» τονίζει και προσθέτει: «Πολλά ζευγάρια δεν έχουν καλές σχέσεις, αλλά δεν καταλήγουν έτσι. Οσα ακολούθησαν μας άφησαν με το στόμα ανοιχτό».

Πέταξαν αντικείμενα με αίμα
Oπως συνέβη με τον κ. Κύπριο, έτσι και ο υπόλοιπος κόσμος έμεινε με το στόμα ανοιχτό όταν η Αστυνομία ξεκίνησε να ξετυλίγει το κουβάρι της εξαφάνισης της Τζένιφερ. Το βράδυ της 24ης Μαΐου η Αστυνομία βρήκε ίχνη αίματος στην κουζίνα του σπιτιού της και διακρίβωσε ότι υπήρχαν ενδείξεις επίθεσης. Παράλληλα, κάμερες ασφαλείας «συνέλαβαν» τον Ντούλο και την Τροκόνις την ώρα που πέταγαν σακούλες -οι οποίες αργότερα αποδείχθηκε ότι περιείχαν αντικείμενα με το αίμα της Τζένιφερ- σε κάδους σκουπιδιών στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ.

Οι πρώτες κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον του Ντούλου, της Τροκόνις και ενός φίλου τους ήταν για απόκρυψη και αλλοίωση αποδεικτικού υλικού και παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης. Αν και αφέθηκε ελεύθερος, οι δικαστικές περιπέτειες μόλις άρχιζαν. Το πρώτο χτύπημα ήρθε από τη μητέρα της Τζένιφερ, η οποία τον έσυρε στα δικαστήρια κατηγορώντας τον ότι δεν επέστρεψε ποτέ δάνειο 2,5 εκατ. δολαρίων που είχε λάβει από τον πεθερό του.

Στις αρχές του 2020 το κατηγορητήριο εις βάρος του Ελληνα επιχειρηματία άλλαξε. Από τις αναλύσεις του αίματος που εντοπίστηκε στο σπίτι της Τζένιφερ, τεκμηριώθηκε ότι ο Ντούλος βρισκόταν εκεί το πρωί της εξαφάνισής της. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μπήκε στο σπίτι και έμεινε κρυμμένος μέχρι την επιστροφή τής εν διαστάσει συζύγου του. Στη συνέχεια της επιτέθηκε και την έδεσε, ενώ χρησιμοποίησε δέκα ρολά χαρτί για να καθαρίσει το αίμα. Η μέθοδος της δολοφονίας της δεν έγινε δυνατό να διακριβωθεί.

Ο Φώτης Ντούλος βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες για δολοφονία και απαγωγή με σκοπό την εξαφάνιση της συζύγου του. 
Η εγγύηση ορίστηκε στα 6 εκατ. δολάρια και ο επιχειρηματίας επέστρεψε στο σπίτι του, μέχρι που διαπιστώθηκε ότι η αξία των ακινήτων που χρησιμοποίησε για να καλύψει το ποσό ήταν κατά πάσα πιθανότητα μικρότερη. 
Για τον λόγο αυτό επρόκειτο να εμφανιστεί ξανά στο δικαστήριο το πρωί της περασμένης Τρίτης, αλλά αποφάσισε διαφορετικά. Κλείστηκε στο γκαράζ του σπιτιού του και επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή του εισπνέοντας το θανατηφόρο μονοξείδιο του άνθρακα που βγήκε από την εξάτμιση του αυτοκινήτου του. 
Το βραχιολάκι που είχε τοποθετηθεί στο πόδι του βοήθησε τους αστυνομικούς να τον εντοπίσουν σχεδόν αμέσως. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά άντεξε μόνο 48 ώρες. Η συνέχεια θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες.
ethnos.gr
Νεότερη Παλαιότερη