Θεσσαλονίκη : Ποινές φυλάκισης σε νεαρούς που διαμαρτύρονταν για παράσταση

Ποινές φυλάκισης 4 και 6 μηνών -με αναστολή- επέβαλλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε δύο νεαρούς άνδρες που κατηγορούνταν για συμμετοχή σε επεισοδιακή διαμαρτυρία διαδηλωτών, τον Οκτώβριο του 2017, έξω από το θέατρο "Αριστοτέλειον". 

Επρόκειτο για διαμαρτυρία ενάντια στην θεατρική παράσταση "η Ώρα του Διαβόλου", το περιεχόμενο της οποίας χαρακτηρίστηκε από τους διαδηλωτές ως "βλάσφημο".
Επεισοδιακή ήταν η ατμόσφαιρα πριν την έναρξη της παράστασης «Η ώρα του Διαβόλου», του Φερνάντο Πεσσόα, στην οποία πρωταγωνιστούν ο Γιώργος Χρανιώτης και η Ευγενία Σαμαρά, καθώς έξω από το θέατρο Αριστοτέλειον, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δημιουργήθηκε ένταση.
Περίπου πενήντα άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το θέατρο, απέναντι από το Λευκό Πύργο και, κρατώντας ελληνικές σημαίες και εκκλησιαστικές εικόνες, φώναζαν συνθήματα  κατά της παράστασης, την οποία και επιχείρησαν να διακόψουν. Η κατάσταση εκτονώθηκε και η παράσταση ξεκίνησε.
«Γυρνάμε σε μεσαιωνικές πρακτικές και πλέον δεν μου φαίνεται αστείο, διότι έμαθα ότι κάποιοι δεν ήρθαν στην παράσταση επειδή φοβήθηκαν τις παραθρησκευτικές και εθνικιστικές οργανώσεις, που ήταν έξω από το θέατρο», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Χρανιώτης.

Ένταση και την Πέμπτη
Ένταση επικράτησε έξω από το θέατρο Αριστοτέλειον για δεύτερη ημέρα, και την Πέμπτη, όταν μικρός αριθμός ατόμων κρατώντας σταυρούς στα χέρια και μαύρες σημαίες με συνθήματα συγκεντρώθηκαν έξω από κτήριο για να διαμαρτυρηθούν για την παράσταση «Η ώρα του Διαβόλου» που είναι βασισμένη στο ομώνυμο κείμενο του Φερνάρντο Πεσσόα.
Οι διαδηλωτές αποδοκίμασαν άτομα που έσπευσαν να δουν την παράσταση και φώναξαν συνθήματα, ενώ ήρθαν στα χέρια με τις αστυνομικές δυνάμεις που προσπαθούσαν να τους απωθήσουν. Ακολούθησαν τρεις προσαγωγές και ολιγόλεπτος αποκλεισμός από τους διαδηλωτές του ενός ρεύματος της λεωφ. Νίκης, μπροστά από τον Λευκό Πύργο.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους δύο κατηγορούμενους για αντίσταση ενώ τους αθώωσε για μία σειρά από άλλες πράξεις, όπως διατάραξη κοινής ειρήνης και απρόκλητες σωματικές βλάβες.
Οι ίδιοι στις απολογίες τους αρνήθηκαν τις πράξεις.
Για την ίδια υπόθεση ήταν κατηγορούμενος και τρίτος άνδρας που κρίθηκε αθώος.


Νεότερη Παλαιότερη